Schoonmaakmiddelen gebruiken

In het huishouden bent u vaak bezig met schoonmaken. Uw aanrecht, de koelkast, het tapijt... In elk geval heeft u schoonmaakmiddelen om het leed te verzachten en uw huis zo hygiënisch mogelijk te maken. Wij hebben wat tips voor u over het gebruik van schoonmaakmiddelen, hoe u zelf biologische schoonmaakmiddelen kunt maken en waarom u uw wasverzachter niet in de was moet doen, maar ook niet weg moet gooien!

 1. Welke schoonmaakmiddelen moet ik gebruiken
 2. Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met baking soda
 3. Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met azijn
 4. Schoonmaken met wasverzachter

Welke schoonmaakmiddelen moet ik gebruiken?

Er bestaan 3 types schoonmaakmiddelen:

 1. Onderhoudsmiddel
 2. Desinfecteermiddel (bijvoorbeeld bleekwater)
 3. Reinigingsmiddel of reguliere schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld allesreiniger of groene zeep)

Droge vlekken verwijderen doet u met een droge doek of een stofzuiger. Voor aangekoekt vuil heeft u vaak warm water met een schoonmaakmiddel nodig. Onderhoudsmiddel, kunt u gebruiken voor het onderhouden van voorwerpen. Elk voorwerp, zoals laminaat of houten tafels, heeft een ander onderhoudsmiddel. Een desinfecteermiddel wordt ingezet voor het doden van bacteriën en schimmels. Reinigingsmiddel, gebruikt u om zichtbaar vuil te verwijderen en een oppervlak te reinigen. Er zijn veel verschillende reinigingsmiddelen. Velen bevatten chemische bestanddelen die schadelijk zijn voor uw gezondheid en het milieu. Daarom is het beter om schoon te maken met biologische schoonmaakmiddelen. Deze kunt u vaak gemakkelijk zelf maken, van dingen die u toch al in uw keukenkastje had staan. Lees snel verder over de mogelijkheden voor biologische schoonmaakmiddelen.

Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met baking soda

Baking soda is een veelgebruikt middel zowel in de keuken (voor het bakken van koekjes) als in de rest van het huishouden. Het goedje, ook wel zuiveringszout genoemd, werkt prima als schoonmaakmiddel en is ook nog eens biologisch afbreekbaar. Dit kunt u ermee doen:

Ontstoppen met soda

Een ontstoppingsmiddel kunt u kopen, maar ook gemakkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk zelf maken. Behandel eerst uw leidingen voor met kokend water. Kook 1-2 liter water en giet het hete water door de afvoer. Hiermee word een deel van de vetten die in de verstopping kunnen zitten losser gemaakt en weggespoeld. Maak hierna uw DIY ontstopper in 6 simpele stappen:

 1. Zet een kopje water, baking soda en een kopje azijn klaar.
 2. Los een handje baking soda op in het kopje water.
 3. Giet dit mengsel in uw afvoer.
 4. Giet het kopje azijn ook gelijk in uw afvoer.
 5. Laat dit minstens 15 minuten inwerken.
 6. Spoel het mengsel weg met heet water uit de waterkoker.

Gebruik zo nodig de plopper om de verstopping in beweging te krijgen en spoel nogmaals na. Bij een hardnekkige verstopping kan het nodig zijn om meerdere keren dit natuurlijke ontstoppingsmiddel van soda en azijn te gebruiken.

Een schoonmaakster geeft u meer vrije tijd. Schrijf u gratis in >

Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met azijn

Zet azijn eens in als schoonmaakmiddel. Het klinkt als een tip die u van oma zou krijgen, maar het is bruikbaar voor een heleboel dingen in en om het huis.

In de keuken gebruikt u het om:

In de tuin kunt u azijn inzetten voor:

Doe ook eens in plaats van wasverzachter een kopje azijn bij uw was. Azijn versoepelt de stofvezels waardoor uw was heerlijk zacht wordt! En uw douchekop ontkalken is nog nooit zo makkelijk geweest. Doe uw douchekop in een bakje of zakje azijn en laat dit een nachtje weken. De kalk is als sneeuw voor de zon verdwenen en uw volgende douchebeurt staat u weer onder een krachtige straal.

Schoonmaken met wasverzachter

Na die tip over het gebruiken van azijn in plaats van wasverzachter kunt u denken: “Maar ik heb nog een heleboel wasverzachter staan! Dat ga ik toch niet weggooien?” Doe dat ook zeker niet! Wasverzachter heeft namelijk 6 andere toepassingen dan de was doen:

 1. Streeploos ramen lappen. Met een klein scheutje wasverzachter in uw warme water worden uw ramen streeploos schoon.
 2. Vloer dweilen. Een beetje wasverzachter in uw dweilemmer helpt met het stralend maken van alle vloertypes.
 3. Meubilair afnemen. Vettige vlekken op uw meubilair zijn verleden zijn met wat wasverzachter en water in een sprayflacon. Spray een beetje van het mengsel over de vlek, wrijf het droog, en weg is uw vetvlek!
 4. Schoonmaken van badkamertegels. In tip 2 las u al dat u alle vloertypes stralend kan maken met een beetje wasverzachter in uw dweilemmer. Voor uw badkamertegels is het zelfs extra nuttig, want wasverzachter gaat ook kalkaanslag tegen.
 5. RVS oppoetsen. Roestvrij staal krijgt zijn oorspronkelijke glans weer terug als u het schoonmaakt met verdunde wasverzachter. En het gaat ook nog eens lekker ruiken!
 6. Haar minder statisch maken. Last van statisch of pluizend haar? Kam er wat wasverzachter doorheen. Dit maakt uw haar lekker zacht en mooi glad. Pas wel op dat u het niet in uw ogen krijgt.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor wasverzachter. Test daarom altijd eerst op een klein stukje huid of u een reactie vertoont bij aanraking met wasverzachter.

Met schoonmaakmiddelen kunt u dus veel meer doen dan vlekken verwijderen. Gebruik het juiste schoonmaakmiddel voor elke situatie, maak zelf een biologisch schoonmaakmiddel van soda of azijn en gebruik wasverzachter voor andere dingen dan de was. Een nieuwe invalshoek kan uw huis helemaal opfrissen!

Word een pro in het huishouden

Het huishouden is een grote klus. U kunt veel tijd besparen door slim schoon te maken. Een kleine aanpassing in uw huishoud-routine kan al een hoop vrije tijd opleveren. Daarom hebben wij iets voor u: een gratis e-book met 101 schoonmaakhacks die uw huis niet alleen snel, maar ook zeer grondig schoonmaken. Geniet van meer vrije tijd door de tips in ons e-book: "101 Schoonmaaktips". Download hem nu gratis!

101 Schoonmaaktips

Geniet ook van het gemak van een schoonmaakster in huis

Net als 15.319 andere huishoudens


 • Een schoonmaakster voor € 13,50 per uur
 • Een schoonmaakster met schoonmaakcertificaat
 • Eigen account met handig urenoverizcht
 • Fonds bij schade door hulp
 • Een vervangende hulp