Alles over welke schoonmaakmiddelen jij moet gebruiken om je huis hygiënisch en biologisch schoon te maken!

In het huishouden bent u vaak bezig met schoonmaken. Uw aanrecht, de koelkast, het tapijt... In elk geval heeft u schoonmaakmiddelen om het leed te verzachten en uw huis zo hygiënisch mogelijk te maken. Wij hebben wat tips voor u over het gebruik van schoonmaakmiddelen, hoe u zelf biologische schoonmaakmiddelen kunt maken en waarom u uw wasverzachter niet in de was moet doen, maar ook niet weg moet gooien!

 1. Welke schoonmaakmiddelen moet ik gebruiken
 2. Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met baking soda
 3. Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met azijn
 4. Schoonmaken met wasverzachter

Welke schoonmaakmiddelen moet ik gebruiken?

Er bestaan 3 types schoonmaakmiddelen:

 1. Onderhoudsmiddel
 2. Desinfecteermiddel (bijvoorbeeld bleekwater)
 3. Reinigingsmiddel of reguliere schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld allesreiniger of groene zeep)

Droge vlekken verwijderen doet u met een droge doek of een stofzuiger. Voor aangekoekt vuil heeft u vaak warm water met een schoonmaakmiddel nodig. Onderhoudsmiddel, kunt u gebruiken voor het onderhouden van voorwerpen. Elk voorwerp, zoals laminaat of houten tafels, heeft een ander onderhoudsmiddel. Een desinfecteermiddel wordt ingezet voor het doden van bacteriën en schimmels. Reinigingsmiddel, gebruikt u om zichtbaar vuil te verwijderen en een oppervlak te reinigen. Er zijn veel verschillende reinigingsmiddelen. Velen bevatten chemische bestanddelen die schadelijk zijn voor uw gezondheid en het milieu. Daarom is het beter om schoon te maken met biologische schoonmaakmiddelen. Deze kunt u vaak gemakkelijk zelf maken, van dingen die u toch al in uw keukenkastje had staan. Lees snel verder over de mogelijkheden voor biologische schoonmaakmiddelen.

Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met baking soda

Baking soda is een veelgebruikt middel zowel in de keuken (voor het bakken van koekjes) als in de rest van het huishouden. Het goedje, ook wel zuiveringszout genoemd, werkt prima als schoonmaakmiddel en is ook nog eens biologisch afbreekbaar. Dit kunt u ermee doen:

 • Geuren neutraliseren. Baking soda neemt goed geurtjes op. Gebruik deze eigenschap in uw voordeel! Zet een bakje baking soda in uw koelkast om vieze geurtjes op te nemen en strooi het onderin uw prullenbak. Vergeet het niet elke maand even te vervangen.
 • Als schuurmiddel gebruiken. Doe een eetlepel baking soda op een natte spons of doekje en boenen maar. Tegels, voegen, de wasbak, de douche, het bad, de oven, de magnetron, potten, pannen en bakvormen: alles wordt blinkend schoon met behulp van wat baking soda. Spoel na gebruik na met water en wrijf droog.
 • Toilet reinigen. Koop geen dure toiletreinigers meer, maar probeer het volgende eens: giet een kopje baking soda in het toilet. Giet hier vervolgens een kopje azijn overheen. Laat dit 10 minuten bruisen. Hierna kunt u het toilet met een toiletborstel schoonmaken!
 • Wassen. Meng wat baking soda door uw waspoeder heen voor een schonere en zachtere was.

Een schoonmaakster geeft u meer vrije tijd. Schrijf u gratis in >

Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met azijn

Zet azijn eens in als schoonmaakmiddel. Het klinkt als een tip die u van oma zou krijgen, maar het is bruikbaar voor een heleboel dingen in en om het huis.

In de keuken gebruikt u het om:

 • Vlees mals te maken;
 • Groenten te conserveren;
 • Eten te bereiden.

In de tuin kunt u azijn inzetten voor:

 • Mieren verjagen;
 • Onkruid bestrijden;

Doe ook eens in plaats van wasverzachter een kopje azijn bij uw was. Azijn versoepelt de stofvezels waardoor uw was heerlijk zacht wordt! En uw douchekop ontkalken is nog nooit zo makkelijk geweest. Doe uw douchekop in een bakje of zakje azijn en laat dit een nachtje weken. De kalk is als sneeuw voor de zon verdwenen en uw volgende douchebeurt staat u weer onder een krachtige straal.

Schoonmaken met wasverzachter

Na die tip over het gebruiken van azijn in plaats van wasverzachter kunt u denken: “Maar ik heb nog een heleboel wasverzachter staan! Dat ga ik toch niet weggooien?” Doe dat ook zeker niet! Wasverzachter heeft namelijk 6 andere toepassingen dan de was doen:

 1. Streeploos ramen lappen. Met een klein scheutje wasverzachter in uw warme water worden uw ramen streeploos schoon.
 2. Vloer dweilen. Een beetje wasverzachter in uw dweilemmer helpt met het stralend maken van alle vloertypes.
 3. Meubilair afnemen. Vettige vlekken op uw meubilair zijn verleden zijn met wat wasverzachter en water in een sprayflacon. Spray een beetje van het mengsel over de vlek, wrijf het droog, en weg is uw vetvlek!
 4. Schoonmaken van badkamertegels. In tip 2 las u al dat u alle vloertypes stralend kan maken met een beetje wasverzachter in uw dweilemmer. Voor uw badkamertegels is het zelfs extra nuttig, want wasverzachter gaat ook kalkaanslag tegen.
 5. RVS oppoetsen. Roestvrij staal krijgt zijn oorspronkelijke glans weer terug als u het schoonmaakt met verdunde wasverzachter. En het gaat ook nog eens lekker ruiken!
 6. Haar minder statisch maken. Last van statisch of pluizend haar? Kam er wat wasverzachter doorheen. Dit maakt uw haar lekker zacht en mooi glad. Pas wel op dat u het niet in uw ogen krijgt.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor wasverzachter. Test daarom altijd eerst op een klein stukje huid of u een reactie vertoont bij aanraking met wasverzachter.

Met schoonmaakmiddelen kunt u dus veel meer doen dan vlekken verwijderen. Gebruik het juiste schoonmaakmiddel voor elke situatie, maak zelf een biologisch schoonmaakmiddel van soda of azijn en gebruik wasverzachter voor andere dingen dan de was. Een nieuwe invalshoek kan uw huis helemaal opfrissen!