De was doen: tips voor witte was wassen en nieuwe handdoeken wassen

De was doen: het houdt nooit op. Het is een van de meest tijdrovende huishoudelijke taken. Jij draait je hand niet om voor het draaien van een wasje. Maar toch kan het zijn dat je met wat vragen zit. Bijvoorbeeld over de witte was, het wassen van handdoeken of de ideale temperatuur waarop jij je was moet draaien. Wij hebben de antwoorden voor hoe je de was moet doen!

 1. Tips voor de was doen: witte was wassen
  1. Witte was wassen met azijn
  2. De was doen: vergeelde was weer wit krijgen
 2. Tips voor de was doen: nieuwe handdoeken wassen
  1. Nieuwe handdoeken wassen met azijn
  2. Op welke temperatuur nieuwe handdoeken wassen?
  3. Was draaien voor zachte handdoeken

Tips voor de was doen: witte was wassen

Bij de witte was komt net iets meer kijken dan bij de bonte was. Wat doe je bij elkaar en hou krijg en hou je je was wit? We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet.

Witte was wassen met azijn

Doe in plaats van wasverzachter eens een kopje azijn bij je witte was. Zo:

 • komt je was zichtbaar stralender uit de machine;
 • versoepelt azijn de vezels van je wasgoed, waardoor het lekker zacht wordt;
 • is azijn goedkoper dan wasverzachter;
 • is azijn minder milieubelastend;
 • ruikt azijn heel fris. Klinkt gek, want “verse” azijn ruikt heel sterk en niet zo lekker. Maar je zult zien dat na het wassen je kledingstukken een lekker fris geurtje hebben! Azijn wordt niet voor niks gebruikt om geuren te neutraliseren;
 • zorgt het ervoor dat het water minder kalkhoudend wordt, wat beter is voor je wasmachine.

Dit is niet alleen handig voor je witte was, maar ook voor de bonte. Voortaan altijd een kopje blanke azijn bij de was doen dus!

De was doen: vergeelde was weer wit krijgen

Het kan lastig zijn om je was mooi wit te houden. Als het eenmaal vergeeld is lijkt het alsof er geen weg meer terug is. Gelukkig zijn er wat manieren om de gele vlekken uit de witte was te krijgen:

 • Voeg een scheut citroensap toe aan je witte was;
 • Meng een zakje bakpoeder (soda) door je waspoeder om je witte was te bleken;
 • Was je kleding voor met Biotex en leg de kleding plat in het gras in de zon neer. De zon bleekt de kleding op natuurlijke wijze.

Let op: gebruik nooit bleekmiddel of chloor voor het wit maken van vergeelde was. Deze middelen tasten de stof aan en kunnen voor veel ergere vlekken zorgen.

Over het algemeen geldt natuurlijk bij de witte was dat je nooit gekleurde was samen mag wassen met witte was om verkleuring te voorkomen. Ook is het altijd goed om je kleding binnenstebuiten te wassen, zodat de buitenkant in topconditie blijft!

Tips voor de was doen: nieuwe handdoeken wassen

Nieuwe handdoeken nemen nog geen vocht op. Dus wat moet je doen om ervoor te zorgen dat ze wel vocht op gaan nemen?

Nieuwe handdoeken wassen met azijn

Voordat je de nieuwe handdoeken in gebruik neemt, is het handig om ze voor te behandelen met azijn. Azijn versoepelt de vezels en zorgt ervoor dat de handdoeken vocht kunnen opnemen. Ook is azijn bevorderlijk voor het kleurbehoud van je nieuwe handdoeken. Leg de handdoeken 2 uur in een laagje azijn of leg ze een nachtje in een emmer water met een scheut azijn erin. Gooi de handdoeken daarna in de was en laat ze in de lucht drogen.

Op welke temperatuur nieuwe handdoeken wassen?

Natte handdoeken zijn de ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels. Bah! Dit kun je tegengaan door je handdoeken op ten minste 60 graden te wassen. Dit is de temperatuur waarbij bacteriën en schimmels dood gaan. Was je handdoeken altijd in een aparte was. Zo kunnen knopen en ritsen van kledingstukken de vezels van de handdoeken niet beschadigen en verstrikken de handdoeken de kleinere kledingstukken niet. Zo maak je de was zo effectief mogelijk!

Was draaien voor zachte handdoeken

Je kunt geneigd zijn om je handdoeken zacht te maken met wasverzachter. Doe dit niet! Wasverzachter heeft als eigenschap dat het je handdoeken minder vochtabsorberend maakt. Hou het in plaats daarvan bij dat kopje azijn in de machine. Je handdoeken zullen net zo zacht zijn, lekker fris ruiken en goed vocht blijven opnemen.

Er komt toch nog wel veel kijken bij de was doen. Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad en was jij witte was en nieuwe handdoeken als een pro!