Veelvoorkomende vlekken verwijderen: zo doe je dat!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vlekken in kleding, je tapijt of je tafelkleed zijn zo gebeurd! Sommige vlekken was je er zo uit, anderen zijn wat hardnekkiger. Denk bijvoorbeeld aan vet-, bloed- of wijnvlekken. Wij hebben een overzicht gemaakt van handige methodes voor het verwijderen veelvoorkomende vlekken.

 1. Vetvlekken verwijderen
 2. Zweetvlekken verwijderen
 3. Rode wijn vlek verwijderen
 4. Bloedvlekken uit kleding verwijderen
 5. Tandpasta uit kleding verwijderen
 6. Rode saus vlekken verwijderen
 7. Overige ingetrokken vlekken verwijderen

Vetvlekken verwijderen

Tijdens het koken of eten komt er zo een vetvlek op je kleding. Na gewoon wassen is de vlek nog altijd zichtbaar. Gebruik een van de volgende methodes om zo snel mogelijk van die vlek af te komen:

 • Afwasmiddel. Smeer een grote klodder afwasmiddel op de vlek en laat dit even intrekken.
 • Talkpoeder. Maak de vlek nat en strooi er wat talkpoeder overheen. Laat het intrekken en was het kledingstuk.
 • Citroensap en zout. Sprenkel wat citroensap over de vlek, strooi er een goede hoeveelheid zout overheen en laat het intrekken. Veeg het zout van het kledingstuk af.

Bij elke methode geldt dat je daarna het kledingstuk moet wassen op het normale programma. Vetvlekken verwijderen is nog nooit zo makkelijk geweest!

Zweetvlekken verwijderen

In sommige kledingstukken hoef je maar even de trap op de lopen en er zit al een grote kring onder je oksels. Zeker in lichte kledingstukken kan dit voor gele vlekken zorgen. Geen nood! Probeer het volgende eens:

 • Glansspoelmiddel. Spuit de vlekken in met een glansspoelmiddel en laat het intrekken.
 • Azijn. Dep of spray wat blanke azijn over de gele vlekken heen.
 • Vaatwastablet. Doe een vaatwastablet in je wasmachine en je wast je gele zweetvlekken gemakkelijk uit je kleren.

Weer geldt bij elke methode dat je daarna het kledingstuk moet wassen op het normale programma. Dag gele vlekken!

Rode wijn vlek verwijderen

Een dinertje is enorm gezellig, maar wel hét moment om vlekken te verzamelen. Dat glas rode wijn valt om en alles zit onder! Geen paniek, probeer dit eens:

 • Witte wijn. Giet wat witte wijn over de rode wijn vlek heen en dep het vervolgens weg.
 • Zout. Dep de vlek droog en strooi er wat zout overheen. Dit absorbeert de wijn. Veeg het zout eraf voordat je het in de was doet.
 • Glassex. Spray wat Glassex op je kleding en laat intrekken.

Vergeet niet na het gebruiken van deze methodes je kledingstuk in de was te gooien en het normale programma te draaien!

Bloedvlekken uit kleding verwijderen

Bloedvlekken zijn erg lastig om uit je kleding te krijgen. Hoe je ze moet verwijderen hangt af van hoe oud de vlekken zijn:

 • Verse bloedvlekken uit kleding verwijderen → Laat het kledingstuk zo snel mogelijk in koud water weken. De vlek lost binnen een nachtje zo goed als op in het koude water, waarna je het kledingstuk volgens voorschriften kan wassen.
 • Oude bloedvlekken uit kleding verwijderen → Meng in een teiltje koud water met een schepje zout. Laat het kledingstuk een dag weken en was op het normale programma.
Schoonmaakster nodig? Wij helpen met zoeken. Schrijf je nu in >

Tandpasta uit kleding verwijderen

Een tandpastavlek lijkt heel onschuldig: je poetst hem snel weg met koud water en hij lijkt als sneeuw voor de zon te verdwijnen! Totdat de vlek opdroogt... Er blijft een witte vlek achter. Wat kun je doen:

 • Strijken. Zet je strijkbout aan en strijk over de vlek heen. De tandpastavlek zou niet meer zichtbaar moeten zijn!
 • Lauwwarm water. Gebruik in plaats van koud water een emmer lauwwarm water om de vlek in te laten weken.
 • Vloeibare groene zeep. Vooral voor wat oudere tandpastavlekken is dit je redding. Giet wat groene zeep over de vlek, wrijf voorzichtig en laat het een halfuurtje intrekken. Was je kledingstuk vervolgens op het normale programma.

Rode saus vlekken verwijderen

Bij een bord spaghetti bolognese of rode curry hoort ook een rode vlek op je mooie blouse. Zonde! Dit kun je doen:

 • Ossengalzeep of afwasmiddel. Smeer de vlek in met een van deze goedjes en laat het intrekken.
 • Biotex. Laat je kledingstuk met rode saus vlekken een nachtje weken in een teiltje met biotex.
 • Tandpasta. Hierboven geven we je tips over het verwijderen van tandpastavlekken, maar wist je dat het ook kan helpen om rode saus vlekken te verwijderen? Smeer de vlek in met tandpasta en laat intrekken. Spoel het goed uit.

Let op: na elk van deze tips moet je je kledingstuk wassen volgens de wasvoorschriften!

Overige ingetrokken vlekken verwijderen

Heb je een andere soort vlek? Misschien vind je de oplossing in deze lijst:

 • Balpen vlek. Dep met een doekje wat wasbenzine op de vlek. Doe hem daarna zonder andere kledingstukken in de was en draai een normaal programma.
 • Theevlek. Druppel bij een verse theevlek citroensap op de vlek en laat intrekken. Spoel na een paar minuten uit met lauwwarm water. Bij een oudere theevlek behandel je de vlek met ammonia en was je het kledingstuk op de handwas.
 • Spinazievlek. Snijd een aardappel doormidden en wrijf met het snijvlak over de vlek heen. Spoel hierna het kledingstuk uit met warm water en zeep.
 • Fruitvlek. Behandel de vlek met citroensap en was het kledingstuk volgens de wasvoorschriften. Als de vlek nog niet weg is, leg het kledingstuk dan in een bak met karnemelk en een scheutje citroensap. Laat een paar uur weken, spoel uit met koud water, spoel nogmaals uit met warm water en was op het normale programma.
 • Nagellak. Gebruik geen nagellakremover, maar giet wat spiritus op een watje en dep op de vlek totdat hij verdwenen is.

Zo veel vlekken, zo veel oplossingen! Hopelijk heeft deze informatie je iets wijzer gemaakt over het verwijderen van ingetrokken vlekken.