Vlekken verwijderen

Vlekken verwijderen uit kleding doe je zo.

 1. Vetvlekken verwijderen
 2. Moddervlekken verwijderen
 3. Zweetvlekken verwijderen
 4. Rode wijn vlek verwijderen
 5. Bloedvlekken uit kleding verwijderen
 6. Tandpasta uit kleding verwijderen
 7. Rode saus vlekken verwijderen
 8. Zonnebrand vlekken verwijderen
 9. Overige ingetrokken vlekken verwijderen
 10. Download de gratis Vlekkengids

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken verwijder je niet met het reguliere wasprogramma. Gebruik één van de volgende methodes om de vetvlek te verwijderen:

 • Afwasmiddel. Smeer afwasmiddel op de vlek en laat dit even intrekken.
 • Talkpoeder. Maak de vlek nat en strooi er wat talkpoeder overheen. Laat het intrekken en was het kledingstuk.
 • Citroensap en zout. Sprenkel wat citroensap over de vlek, strooi er een goede hoeveelheid zout overheen en laat het intrekken. Veeg het zout van het kledingstuk af.

Moddervlekken verwijderen

Met onderstaande stappen kun je de modder uit kleding verwijderen.

 1. Stop kleding met moddervlekken niet direct in de wasmachine. Zo kan het filter verstopt raken.
 2. Laat de moddervlekken opdrogen.
 3. Borstel het zand van de kleding.
 4. Doe een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de plek van de moddervlek en maak lichte, ronddraaiende bewegingen met een tandenborstel (of andere kleine borstel).
 5. Om de modder goed te verwijderen laat je de kleding een paar uur weken in lauwwarm water met wat Biotex of een klein beetje wasmiddel.
 6. Als de weektijd erop zit, neem je een natte tandenborstel om de overgebleven modder weg te borstelen. Ook nu is het belangrijk dat u, voor het moddervlekken verwijderen, zachte bewegingen over de stof maakt.
 7. Was de kleding volgens de wasvoorschriften.

Zweetvlekken verwijderen

Vooral lichte kledingstukken hebben na verloop van tijd gele vlekken. Probeer het volgende eens:

 • Glansspoelmiddel. Spuit de vlekken in met een glansspoelmiddel en laat het intrekken.
 • Azijn. Dep of spray wat blanke azijn over de gele vlekken heen.
 • Vaatwastablet. Doe een vaatwastablet in je wasmachine en je wast je gele zweetvlekken gemakkelijk uit je kleren.

Rode wijn vlek verwijderen

Rode wijn vlekken zijn niet eenvoudig te verwijderen, maar met onderstaande tips kom je een heel eind:

 • Witte wijn. Giet wat witte wijn over de rode wijn vlek heen en dep het vervolgens weg.
 • Zout. Dep de vlek droog en strooi er wat zout overheen. Dit absorbeert de wijn. Veeg het zout eraf voordat je het in de was doet.
 • Glassex. Spray wat Glassex op je kleding en laat intrekken.

Bloedvlekken uit kleding verwijderen

Bloedvlekken zijn erg lastig om uit je kleding te krijgen. Hoe je ze moet verwijderen hangt af van hoe oud de vlekken zijn:

 • Verse bloedvlekken uit kleding verwijderen → Laat het kledingstuk zo snel mogelijk in koud water weken. De vlek lost binnen een nachtje op in het koude water.
 • Oude bloedvlekken uit kleding verwijderen → Meng in een teiltje koud water met een schepje zout. Laat het kledingstuk een dag weken en was op het normale programma.
Schoonmaakster nodig? Wij helpen met zoeken. Schrijf je nu in >

Tandpasta uit kleding verwijderen

Een tandpastavlek lijkt heel onschuldig: je poetst hem snel weg met koud water en hij lijkt als sneeuw voor de zon te verdwijnen! Totdat de vlek opdroogt... Er blijft een witte vlek achter. Wat kun je doen:

 • Strijken. Zet je strijkbout aan en strijk over de vlek heen. De tandpastavlek zou niet meer zichtbaar moeten zijn!
 • Lauwwarm water. Gebruik in plaats van koud water een emmer lauwwarm water om de vlek in te laten weken.
 • Vloeibare groene zeep. Vooral voor wat oudere tandpastavlekken is dit je redding. Giet wat groene zeep over de vlek, wrijf voorzichtig en laat het een halfuurtje intrekken. Was je kledingstuk vervolgens op het normale programma.

Rode saus vlekken verwijderen

Bij een bord spaghetti bolognese of rode curry hoort ook een rode vlek op je mooie blouse. Zonde! Dit kun je doen:

 • Ossengalzeep of afwasmiddel. Smeer de vlek in met een van deze goedjes en laat het intrekken.
 • Biotex. Laat je kledingstuk met rode saus vlekken een nachtje weken in een teiltje met biotex.
 • Tandpasta. Hierboven geven we je tips over het verwijderen van tandpastavlekken, maar wis je dat het ook kan helpen om rode saus vlekken te verwijderen? Smeer de vlek in met tandpasta en laat intrekken. Spoel het goed uit.

Zonnebrand vlekken verwijderen

Een zomerse dag is niet compleet zonder een boel zonnebrand vlekken op je kleding. Geen punt, zo haal je ze er weer uit:

 • Groene zeep. Smeer de vlek in met groene zeep en wat warm water, zodat de zeep vloeibaar wordt. Laat dit een paar uur intrekken en wrijf daarna met je vingers over de vlek. Daarna kun je het kledingstuk wassen volgens voorschriften om de gele vlekken in de kleding helemaal te verwijderen.
 • Wasbenzine. Doe wat wasbenzine op een watje en dep dit op de zonnebrandvlekken. De vlek zal hierna sterk verminderen en in de meeste gevallen zelfs verdwijnen. Was hierna volgens voorschriften.

Zitten er bruine in plaats van gele vlekken in je kleding? Dan zit er waarschijnlijk een zelfbruiner in de zonnebrand verwerkt. Deze zonnebrandvlekken kun je niet zomaar met alledaagse middeltjes verwijderen. Schaf om deze vlekken te verwijderen een speciale vlekverwijderaar aan, bijvoorbeeld van HG.

Overige ingetrokken vlekken verwijderen

Heb je een andere soort vlek? Misschien vind je de oplossing in deze lijst:

 • Balpen vlek. Dep met een doekje wat wasbenzine op de vlek. Doe hem daarna zonder andere kledingstukken in de was en draai een normaal programma.
 • Theevlek. Druppel bij een verse theevlek citroensap op de vlek en laat intrekken. Spoel na een paar minuten uit met lauwwarm water. Bij een oudere theevlek behandel je de vlek met ammonia en was je het kledingstuk op de handwas.
 • Spinazievlek. Snijd een aardappel doormidden en wrijf met het snijvlak over de vlek heen. Spoel hierna het kledingstuk uit met warm water en zeep.
 • Fruitvlek. Behandel de vlek met citroensap en was het kledingstuk volgens de wasvoorschriften. Als de vlek nog niet weg is, leg het kledingstuk dan in een bak met karnemelk en een scheutje citroensap. Laat een paar uur weken, spoel uit met koud water, spoel nogmaals uit met warm water en was op het normale programma.
 • Nagellak. Gebruik geen nagellakremover, maar giet wat spiritus op een watje en dep op de vlek totdat hij verdwenen is.

Na het verwijderen van de vlek moet je het kledingstuk op het gebruikelijke wasprogramma wassen. 

Download de gratis Vlekkengids

Wij hebben al onze vlekken verwijderen-tips gebundeld in een handig e-book: "Vlekkengids van A tot Z". Daarin vind je in een handomdraai de oplossing voor elke vlek. Nooit meer stress om een vlek met onze vlekkengids. En het mooiste is: je kunt hem nu GRATIS downloaden. Scoor het e-book direct:

Vlekken