Hoe moet ik mijn matras schoonmaken?

Je gebruikt je matras dagelijks, dus het is belangrijk dat je hem goed schoonmaakt. Wij hebben de beste schoonmaak-methodes voor je verzameld. Maak je matras weer fris door het gebruik van baking soda of azijn. Hoe je dit doet, lees je op deze pagina.

Matras schoonmaken met baking soda

Vlekken uit het matras halen is opeens heel simpel met het gebruik van baking soda. Dit natuurlijke middel heb je waarschijnlijk wel in je keukenkastje staan. Pak een teiltje, vul hem met warm water en doe er een schepje baking soda in. Maak een doekje nat met het mengsel en dep ermee over de vlek. Laat dit intrekken en spray er dan wat water overheen. Dep het oppervlak droog en je matras is weer stralend wit!

Matras schoonmaken met azijn

Je matras schoonmaken met azijn is vooral handig na een bedplas-incident. Zo'n ongelukje is helemaal geen probleem. De vlekken en de nare geur worden beiden geneutraliseerd door het gebruik van blanke azijn. Vlekken uit het matras halen met azijn doe je door een teiltje te vullen met 1 deel warm water en 1 deel azijn. Gebruik een doek om met dit mengsel over de vlek te deppen. Laat het geheel inwerken en boen de vlek weg met een natte doek. Maak je niet druk over de azijngeur: nadat je het matras hebt laten drogen is die geur samen met de vlek verdwenen. Tip: overweeg de aanschaf van een matrasbeschermer als dit vaker voorkomt. Scheelt je weer werk!

Schoonmaakster nodig? Wij helpen met zoeken. Schrijf je nu in >

Matras schoonmaken: onderhoudstips

Sommige vlekken in je matras zijn niet zichtbaar, maar zijn er zeker wel! Wist je dat je tot maar liefst 1 liter vocht verliest terwijl je slaapt? Dit wordt allemaal opgenomen door je matras. Dat wordt er op den duur niet frisser op! Je matrashoes kan je in de wasmachine op 60 graden wassen, maar dat wordt voor het matras zelf lastiger. Zet daarvoor een stoomreiniger in. De stoom is rond de 100 graden, waardoor de bacteriën in vocht dat in je matras zit doodgaan. Hiermee verwijder je ook onaangename geuren!

Verder is het belangrijk dat je je matras goed onderhoudt, zodat het vocht de kans krijgt om te verdampen. Hier hebben we wat tips voor:

  • Laat je matras luchten. Door je dekbek naar achter te slaan en je matras open te laten liggen krijgt het vocht in de matras de kans om te verdampen. Dit zorgt voor een schoner matras en werkt ook nog eens goed tegen huisstofmijt.
  • Matras schoonmaken met de stofzuiger. Als je toch bezig bent met het stofvrij maken van je slaapkamer, neem dan gelijk je matras mee. De matras trekt veel stof en vuil aan, en dan hebben we het nog niet eens over de kruimels die weleens tussen de lakens belanden! Haal daarom het opzetstuk voor de stofzuiger speciaal voor meubilair van stal, en neem elke keer dat je je slaapkamer stofzuigt ook je matras onder handen.
  • Bed verschonen. We liggen een groot deel van ons leven in bed. Reken maar uit: gemiddeld 8 uur per dag, 7 dagen per week... Dat is toch 56 uur per week! Naast het verliezen van vocht wordt ons bed ook vervuild door lichaamsvet en dode huidcellen. Was daarom minstens elke 2 weken je beddengoed, zodat dit vuil niet de kans krijgt om in je matras te trekken!

Een matras schoonmaken doe je dus gemakkelijk met baking soda, schoonmaakazijn of een stoomreiniger. Succes, en slaap lekker op je frisse matras!