Krijg in no-time een brandschoon huis: 6x schoonmaken met azijn

Azijn gebruik je waarschijnlijk volop in de keuken door gerechten en om lekkere dressings mee te maken. Maar wist je dat je ook kunt schoonmaken met azijn? Dit wondermiddel is heel effectief als ontstopper, ontkalker en je kunt zelfs wassen met azijn!

1. Waterkoker ontkalken

Vind jij de waterkoker ontkalken ook zo’n vervelend klusje? Probeer het eens met azijn! Vul de waterkoker met water en een flinke scheut witte natuurazijn. Laat een nachtje intrekken zodat de kalk los kan weken. Spoel het apparaat goed na met schoon water en laat nog enkele keren koken zodat de resten azijn worden verwijderd. De waterkoker ontkalken was nog nooit zo makkelijk.

2. Bruine aanslag verwijderen

Na flink wat kopjes thee zien jouw mok en theepot er toch een stuk minder stralend uit. Gelukkig zijn ze weer als nieuw na het schoonmaken met azijn. Doe warm water in de mok of theepot en voeg hier een scheutje witte natuurazijn aan toe. Meestal weekt de aanslag al snel los, bij hardnekkige aanslag kun je een borstel gebruiken om het vuil helemaal te verwijderen. Spoel vervolgens goed na met water.

3. Azijn als ontstopper

Zit je gootsteen verstopt? Vergeet dure oplossingen en gebruik in plaats daarvan azijn als ontstopper. Doe een kopje baking soda in de afvoer en giet daar vervolgens een kopje azijn overheen. Dit zorgt ervoor dat de oplossing begint te schuimen en de azijn als ontstopper zijn werk kan doen. Spoel even door met warm water om het optimale effect te bereiken.

4. Verwijder kreukels zonder te strijken

Deze truc is ideaal als je even geen tijd hebt om te strijken. Doe één deel azijn en drie delen water in een plantenspuit en schud dit goed door elkaar. Spray een beetje op de gekreukte stof en wacht tot het mengsel verdampt en de kreukels verdwijnen.

5. Wassen met azijn

Wassen met azijn kan op verschillende manieren. We sommen een aantal handige wastrucjes voor je op:

 1.  Azijn is een heel effectief voorwasmiddel. Azijn zorgt ervoor dat het water minder kalkhoudend wordt, waardoor het gewone wasmiddel beter zijn werk kan doen. Een extra voordeel is dat je hierdoor minder wasmiddel hoeft te gebruiken en dat scheelt uiteindelijk in de portemonnee.
 2.  Een andere manier om te wassen met azijn is door azijn als wasverzachter te gebruiken. Zo worden zeepresten en kalk uit het wasgoed verwijderd met het laatste spoelwater. Wil je toch de lekkere geur van wasverzachter niet missen? Gebruik dan een deel wasverzachter en een deel azijn.
 3.  Vervaagde kleuren krijgen een boost door ze een nachtje te laten inweken in een emmer met koud water en een scheut azijn. Daarna kun je het kledingstuk gewoon volgens voorschriften wassen.

6. Magnetron schoonmaken met azijn

Een vieze magnetron kun je snel schoonmaken met azijn. Vul een glazen schaaltje met een kwart kopje azijn en één kopje water. Zet dit schaaltje in de magnetron en zet de magnetron vijf minuten aan. Daarna kun je het vuil makkelijk verwijderen met een doekje.

Ga jij ook wassen met azijn? Of een van de andere trucjes uitproberen? Laat het ons weten in een reactie!

Related Post

3 gedachtes over “Krijg in no-time een brandschoon huis: 6x schoonmaken met azijn

 1. Kan je echt op deze manier de magnetron schoonmaken? Mijn oma vertelde mij vroeger wel eens van dit soort tips met azijn maar heb nog nooit gehoord dat het hielp bij het schoonmaken van de magnetron.

  1. Beste Petra,

   Wij hebben van meerdere kanten gehoord dat dit trucje echt werkt om de magnetron makkelijk schoon te maken. Ga je het uitproberen?

   Groetjes,
   Roxanne

 2. Pingback: 4x How to: gourmetlucht verwijderen

Geef een reactie