schoonmaakmiddelen

Schoonmaakmiddelen: Wanneer gebruik je wat?

Schoonmaken is een dagelijkse bezigheid. Helemaal wanneer het huis wordt bewoond door een druk gezin. Het is vast heel herkenbaar: Heb je na een dag zwoegen het huis eindelijk helemaal schoon, dan komt het jongste gezinslid het huis binnen stampen met laarzen vol modder. Of een van de kinderen vindt het nodig om het eten uit te smeren over het behang. Gelukkig bieden wij hulp. Vandaag vertellen wij je alles over welke schoonmaakmiddelen je voor welke vlek moet gebruiken.

Typen vuil en vlekken

Vuil en vlekken zijn grofweg onder te verdelen in twee groepen: het zichtbare en het onzichtbare vuil. Zichtbare vlekken en vuil kun je met het blote oog zien. Denk daarbij aan modder op het tapijt of een koffievlek. Onzichtbaar vuil is zijn met name schimmels en bacteriën.
Het zichtbare vuil is weer op te delen in twee groepen:

  • Droog vuil;
  • Aangekoekt vuil.

Droog vuil

Voor het verwijderen en schoonmaken van droog vuil heb je geen water of reinigingsmiddelen nodig. Dit is namelijk erg gemakkelijk schoon te maken met bijvoorbeeld de stofzuiger, een stofdoek of een vaatdoek. Als je toch liever een natte doek over het vuile oppervlak haalt, kun je later alsnog een natte doek met allesreiniger gebruiken.

Aangekleefd vuil

Aangekleefd vuil is minder gemakkelijk schoon te maken. Alleen warm water is vaak niet genoeg. Daarom is het verstandig om een schoonmaakmiddel toe te voegen aan het water.
Aandachtspunten bij aangekleefd vuil zijn:

  • Gebruik altijd de juiste dosering van het schoonmaakmiddel;
  • Ververs het water op tijd;
  • Gebruik schone hulpmiddelen.

Schoonmaakmiddelen

Voor het schoonmaken van de verschillende typen vuil heb je ook verschillende soorten schoonmaakmiddelen nodig. Maak jouw huis grondig schoon met het juiste schoonmaakmiddel voor de juiste taak.

Reinigingsmiddelen of reguliere schoonmaakmiddelen

Hierbij kun je denken aan allesreiniger of groene zeep. Deze middelen worden voornamelijk gebruikt om het zichtbare, aangekoekte vuil te verwijderen. Eigenlijk kun je allesreiniger, zoals de naam al doet vermoeden, overal voor gebruiken. Meng een dopje allesreiniger in een emmer met heet water, en het sopje is klaar voor gebruik. Maak er bijvoorbeeld jouw badkamer, toilet of keuken mee schoon. Ook voor de extra grondige schoonmaak van de woonkamer is allesreiniger zeer geschikt.

Desinfecteermiddel

Desinfecteermiddelen worden enkel en alleen gebruikt om onzichtbaar vuil te verwijderen. Een desinfecteermiddel zal alle bacteriën en schimmels doden. Een voorbeeld van een desinfecteermiddel is bijvoorbeeld bleekwater. Bleek kun je gebruiken om de toiletpot te reinigen, maar er zijn meer huishoudelijke taken waarbij bleek goed tot zijn recht komt. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk het doucheputje desinfecteren met bleek. Giet er wat bleek in, laat even intrekken en spoel de bleek goed weg met water.

Onderhoudsmiddel

Onderhoudsmiddelen zijn middelen om voorwerpen te beschermen en de gevolgen van slijtage te beperken. Voorwerpen welke behandeld zijn met een onderhoudsmiddel gaan over het algemeen langer mee. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal keer per jaar de laminaatvloer behandelen met een speciale reiniger die een verzorgende werking heeft. Ook voor houten tafels, kasten of stoelen bestaat verzorgend reinigingsmiddel.

We hopen dat we je een beetje op weg hebben geholpen. Ondanks deze handige tips, moet je jouw huis nog wel schoonmaken. Dat gaat helaas niet vanzelf. Alhoewel… Een schoonmaakster kan het wel van je overnemen. Dan houd je meer tijd over voor je gezin, hobby’s en jezelf. Vertel ons wat jouw wensen zijn en wij gaan direct op zoek naar een betrouwbare schoonmaakster bij jou in de buurt.

Ook interessant

Één gedachte over “Schoonmaakmiddelen: Wanneer gebruik je wat?

  1. Is Jif niet meer populair omdat het chloor bevat? Voor al het sanitair incl. de gootsteen in de keuken en het aanrechtblad gebruik ik dat. Met een schuurspons en daarna goed afnemen met een natte vaatdoek. Voor hardnekkig vuil (bovenop de keukenkastjes) een verademing ook. Het lost supersnel aangekoekt vuil op en ontsmet. Als je het wekelijks gebruikt heb je ook geen kalkaanslag rondom je kranen.

Comments are closed.