Azijn, veelzijdiger dan je denkt!

 

Azijn wordt veel gebruikt als smaakmaker door het eten en ook als schoonmaakmiddel is het alom bekend. Maar wist je dat je er op vele manieren mee kan schoonmaken en het bijvoorbeeld ook een prima ontgeurder is? Ikzelf werd blij verrast toen ik hier eens het een en ander over aan het napluizen was!

Azijn is biologisch afbreekbaar, goedkoop en enorm veelzijdig. Zo kun je het gebruiken om vlekken te verwijderen, tegen kalkaanslag, als verzachter, glansmiddel, desinfecteerder, ontgeurder… Het heeft misschien niet de lekkerste geur, maar deze blijft niet lang hangen en het is dus ook nog eens milieuvriendelijk.

Azijn en Kalkaanslag

Kalkaanslag kan met azijn verwijderd worden door witte azijn in de gootsteen en op de kranen te doen. Dit even laten inwerken (een kwartiertje) en droogvegen met een doek. Ook aanslag in een waterkoker of in een koffiezetapparaat kun je ermee verwijderen, door het reservoir voor de helft met water te vullen en de andere helft met witte azijn. Dit aan de kook brengen en daarna goed spoelen. Hiernaast kan ook een douchekop verstopt door kalk met azijn ontstopt worden: schroef alle onderdelen van de douchekop uit elkaar en laat deze een nacht in een kom met azijn liggen. Hierna kun je de kalkaanslag eenvoudig van de douchekop af borstelen.

Vlekkenverwijderaar

Azijn is een ideaal middel om vlekken te verwijderen, ook vlekken die er moeilijk uit gaan. Dit door met een sponsje met witte azijn (eventueel ook met afwasmiddel) over de vlek te wrijven.

Glansmiddel

Azijn kan ook gebruikt worden om glas, koper, zilverwerk en ramen weer te laten glanzen. Het dient wel op verschillende manieren gebruikt te worden:

 • glas: azijn in het sop
 • koperen potten: poetsen met grof zout plus een scheutje azijn
 • zilverwerk: in pure azijn onderdompelen
 • ramen: één dosis azijn per vijf dosissen water toevoegen

Desinfecteren

Verder is witte azijn ook goed te gebruiken om bepaalde bacterievolle plaatsen schoon te maken, zoals snijplanken, dierenkooien, prullenbakken en de koelkast. Azijn kan ook als toiletreiniger gebruikt worden, door azijn in de toiletpot te doen en een uur in te laten trekken, dan doorspoelen. Urineranden zijn te verwijderen door keukenpapier in azijn te drenken en over de urineranden te leggen. Dit een hele nacht laten weken, dan doorspoelen, eroverheen gaan met de wc-borstel en de vieze randen zijn weg!

Zo is azijn voor vrijwel elk huishoudelijk klusje te gebruiken… Kortom, je hebt haast geen andere schoonmaakmiddelen meer nodig! 😉 Hoeveel maak jij gebruik van azijn?

Ook interessant

4 gedachtes over “Azijn, veelzijdiger dan je denkt!

 1. ik gebruik altijd schoonmaakazijn, bijv. voor gasstel e.d.. Ben daarover ook zeer tevreden. Wat is eigenlijk het verschil?

  1. Dat is inderdaad slim, je kunt azijn op zoveel verschillende manieren gebruiken!
   Ik heb even nagezocht wat het verschil is tussen schoonmaakazijn en natuurazijn. Schoonmaakazijn is kunstmatig gemaakt en het is agressiever dan natuurazijn. Het is niet goed om te eten of om te inhaleren, maar prima om mee schoon te maken. Ook heb je van schoonmaakazijn minder nodig dan van natuurazijn, omdat schoonmaakazijn dus sterker is.

   1. Ik ontgroen met schhonmaak azijn de tegels in de tuin, gaatjes prikken in de dop en spuiten maar, gewoon laten inwerken en niet afspoelen.

 2. Pingback: Douchekop reinigen met azijn - Ikzoekeenschoonmaakster.nl

Comments are closed.