Schoonmaakmiddelen gebruiken


In het huishouden ben je vaak bezig met schoonmaken. Je aanrecht, de koelkast, het tapijt... In elk geval heb je schoonmaakmiddelen om het leed te verzachten en je huis zo hygiënisch mogelijk te maken. Wij hebben wat tips voor je over het gebruik van schoonmaakmiddelen, hoe je zelf biologische schoonmaakmiddelen kunt maken en waarom je je wasverzachter niet in de was moet doen, maar ook niet weg moet gooien!

  1. Welke schoonmaakmiddelen moet ik gebruiken
  2. Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met baking soda
  3. Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met azijn
  4. Schoonmaken met wasverzachter

Welke schoonmaakmiddelen moet ik gebruiken?

Er bestaan 3 types schoonmaakmiddelen:

  1. Onderhoudsmiddel
  2. Desinfecteermiddel (bijvoorbeeld bleekwater)
  3. Reinigingsmiddel of reguliere schoonmaakmiddelen (bijvoorbeeld allesreiniger of groene zeep)

Droge vlekken verwijderen doe je met een droge doek of een stofzuiger. Voor aangekoekt vuil heb je vaak warm water met een schoonmaakmiddel nodig. Onderhoudsmiddel, kun je gebruiken voor het onderhouden van voorwerpen. Elk voorwerp, zoals laminaat of houten tafels, heeft een ander onderhoudsmiddel. Een desinfecteermiddel wordt ingezet voor het doden van bacteriën en schimmels. Reinigingsmiddel, gebruik je om zichtbaar vuil te verwijderen en een oppervlak te reinigen. Er zijn veel verschillende reinigingsmiddelen. Velen bevatten chemische bestanddelen die schadelijk zijn voor je gezondheid en het milieu. Daarom is het beter om schoon te maken met biologische schoonmaakmiddelen. Deze kun je vaak gemakkelijk zelf maken, van dingen die je toch al in je keukenkastje had staan. Lees snel verder over de mogelijkheden voor biologische schoonmaakmiddelen.

Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met baking soda

Baking soda is een veelgebruikt middel zowel in de keuken (voor het bakken van koekjes) als in de rest van het huishouden. Het goedje, ook wel zuiveringszout genoemd, werkt prima als schoonmaakmiddel en is ook nog eens biologisch afbreekbaar. Dit kun je ermee doen:

  • Geuren neutraliseren. Baking soda neemt goed geurtjes op. Gebruik deze eigenschap in je voordeel! Zet een bakje baking soda in je koelkast om vieze geurtjes op te nemen en strooi het onderin je prullenbak. Vergeet het niet elke maand even te vervangen.
  • Als schuurmiddel gebruiken. Doe een eetlepel baking soda op een natte spons of doekje en boenen maar. Tegels, voegen, de wasbak, de douche, het bad, de oven, de magnetron, potten, pannen en bakvormen: alles wordt blinkend schoon met behulp van wat baking soda. Spoel na gebruik na met water en wrijf droog.
  • Toilet reinigen. Koop geen dure toiletreinigers meer, maar probeer het volgende eens: giet een kopje baking soda in het toilet. Giet hier vervolgens een kopje azijn overheen. Laat dit 10 minuten bruisen. Hierna kun je het toilet met een toiletborstel schoonmaken!
  • Wassen. Meng wat baking soda door jou waspoeder heen voor een schonere en zachtere was.

Ontstoppen met soda

Een ontstoppingsmiddel kun je kopen, maar ook gemakkelijk, goedkoop en milieuvriendelijk zelf maken. Behandel eerst je leidingen voor met kokend water. Kook 1-2 liter water en giet het hete water door de afvoer. Hiermee word een deel van de vetten die in de verstopping kunnen zitten losser gemaakt en weggespoeld. Maak hierna je DIY ontstopper in 6 simpele stappen:

  1. Zet een kopje water, baking soda en een kopje azijn klaar.
  2. Los een handje baking soda op in het kopje water.
  3. Giet dit mengsel in je afvoer.
  4. Giet het kopje azijn ook gelijk in je afvoer.
  5. Laat dit minstens 15 minuten inwerken.
  6. Spoel het mengsel weg met heet water uit de waterkoker.

Gebruik zo nodig de plopper om de verstopping in beweging te krijgen en spoel nogmaals na. Bij een hardnekkige verstopping kan het nodig zijn om meerdere keren dit natuurlijke ontstoppingsmiddel van soda en azijn te gebruiken.

Een schoonmaakster geeft je meer vrije tijd. Schrijf je gratis in >

Biologische schoonmaakmiddelen: schoonmaken met azijn

Zet azijn eens in als schoonmaakmiddel. Het klinkt als een tip die je van oma zou krijgen, maar het is bruikbaar voor een heleboel dingen in en om het huis.

In de keuken gebruik je het om:

  • Vlees mals te maken;
  • Groenten te conserveren;
  • Eten te bereiden.

In de tuin kun je azijn inzetten voor:

  • Mieren verjagen;
  • Onkruid bestrijden;

Doe ook eens in plaats van wasverzachter een kopje azijn bij jouw was. Azijn versoepelt de stofvezels waardoor je was heerlijk zacht wordt! En je douchekop ontkalken is nog nooit zo makkelijk geweest. Doe je douchekop in een bakje of zakje azijn en laat dit een nachtje weken. De kalk is als sneeuw voor de zon verdwenen en je volgende douchebeurt staa je weer onder een krachtige straal.

Schoonmaken met wasverzachter

Na die tip over het gebruiken van azijn in plaats van wasverzachter kun je denken: “Maar ik heb nog een heleboel wasverzachter staan! Dat ga ik toch niet weggooien?” Doe dat ook zeker niet! Wasverzachter heeft namelijk 6 andere toepassingen dan de was doen:

  1. Streeploos ramen lappen. Met een klein scheutje wasverzachter in je warme water worden je ramen streeploos schoon.
  2. Vloer dweilen. Een beetje wasverzachter in je dweilemmer helpt met het stralend maken van alle vloertypes.
  3. Meubilair afnemen. Vettige vlekken op je meubilair zijn verleden zijn met wat wasverzachter en water in een sprayflacon. Spray een beetje van het mengsel over de vlek, wrijf het droog, en weg is je vetvlek!
  4. Schoonmaken van badkamertegels. In tip 2 las je al dat je alle vloertypes stralend kan maken met een beetje wasverzachter in je dweilemmer. Voor je badkamertegels is het zelfs extra nuttig, want wasverzachter gaat ook kalkaanslag tegen.
  5. RVS oppoetsen. Roestvrij staal krijgt zijn oorspronkelijke glans weer terug als je het schoonmaakt met verdunde wasverzachter. En het gaat ook nog eens lekker ruiken!
  6. Haar minder statisch maken. Last van statisch of pluizend haar? Kam er wat wasverzachter doorheen. Dit maakt je haar lekker zacht en mooi glad. Pas wel op dat je het niet in je ogen krijgt.

Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor wasverzachter. Test daarom altijd eerst op een klein stukje huid of je een reactie vertoont bij aanraking met wasverzachter.

Met schoonmaakmiddelen kun je dus veel meer doen dan vlekken verwijderen. Gebruik het juiste schoonmaakmiddel voor elke situatie, maak zelf een biologisch schoonmaakmiddel van soda of azijn en gebruik wasverzachter voor andere dingen dan de was. Een nieuwe invalshoek kan je huis helemaal opfrissen!

Word een pro in het huishouden

Het huishouden is een grote klus. Je kunt veel tijd besparen door slim schoon te maken. Een kleine aanpassing in je huishoud-routine kan al een hoop vrije tijd opleveren. Daarom hebben wij iets voor jou: een gratis e-book met 101 schoonmaakhacks die je huis niet alleen snel, maar ook zeer grondig schoonmaken. Geniet van meer vrije tijd door de tips in ons e-book: "101 Schoonmaaktips". Download hem nu gratis!

101 Schoonmaaktips