Wasmachine schoonmaken

De wasmachine schoonmaken doet u zo.

Stappenplan schoonmaken wasmachine

Voor een schone en frisse was heeft u een schone wasmachine nodig. Met ons handige stappenplan is uw wasmachine snel weer schoon.

1: De rubberen rand van de wasmachine schoonmaken

Er blijft veel vuil achter tussen de rubbers van de wasmachine. Verwijder dit vuil door een prop papier tussen de rubbers door te halen. De grijzige aanslag die er vanaf komt, is vetluis. Dit zijn stoffen die overblijven nadat er een reactie heeft plaatsgevonden tussen wasmiddel en haren, huidschilfers en lichaamsvetten. U treft vetluis meestal aan als u vaak op een lage temperatuur wast en teveel wasmiddel gebruikt. Vetluis veroorzaakt een muffe, vieze geur in de pas gewassen kleding. Ook kan het de waterhuishouding van de wasmachine ontregelen en vlekken op de kleding veroorzaken. Zorg dus dat de rubbers van de wasmachine altijd schoon zijn!

2: Reinig het zeepbakje

Vergeet het zeepbakje niet te reinigen. Hierdoor voorkomt u dat er resten van het wasmiddel in het bakje blijven zitten. Haal het bakje uit de machine en maak het schoon met sopje van water en afwasmiddel. Maak ook de plek van het bakje schoon voordat u deze weer plaatst. Dit kan met een doekje en wat schoonmaakmiddel.

3: Het filter van de wasmachine schoonmaken

Om te voorkomen dat de afvoer van de wasmachine verstopt raakt, is het belangrijk om het filter van de wasmachine te reinigen. Het filter vindt u in de meeste gevallen achter het klepje aan de voorzijde. Plaats een bak of een kom onder het klepje voordat u deze opent. Laat het water uit de afvoerbuis lopen. Maak vervolgens het filter van de wasmachine schoon door deze af te nemen met een doekje of borstel.

4: Reinig de trommel van de wasmachine

Draai een wasprogramma op 90 graden zonder dat er was in de trommel zit. Doe wat schoonmaakazijn in het bakje waar u normaal gesproken wasmiddel in stopt. Het toevoegen van azijn is goed voor het ontkalken van de wasmachine. Zo slaat u dus twee vliegen in een klap. Heeft u last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.

Op zoek naar nog meer schoonmaaktips? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. Hierin houden wij u op de hoogte van de slimste schoonmaakhacks die u veel tijd gaan besparen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Ontvang de beste tips en meer.

Geniet ook van het gemak van een schoonmaakster in huis

Net als 14.865 andere huishoudens


  • Een schoonmaakster voor € 13,50 per uur
  • Een schoonmaakster met schoonmaakcertificaat
  • Eigen account met handig urenoverizcht
  • Fonds bij schade door hulp
  • Een vervangende hulp