Wasmachine schoonmaken

De wasmachine schoonmaken doe je zo.

Stappenplan schoonmaken wasmachine

Voor een schone en frisse was heb je een schone wasmachine nodig. Met ons handige stappenplan is je wasmachine snel weer schoon.

1: De rubberen rand van de wasmachine schoonmaken

Er blijft veel vuil achter tussen de rubbers van de wasmachine. Verwijder dit vuil door een prop papier tussen de rubbers door te halen. De grijzige aanslag die er vanaf komt, is vetluis. Dit zijn stoffen die overblijven nadat er een reactie heeft plaatsgevonden tussen wasmiddel en haren, huidschilfers en lichaamsvetten. Je treft vetluis meestal aan als je vaak op een lage temperatuur wast en teveel wasmiddel gebruikt. Vetluis veroorzaakt een muffe, vieze geur in de pas gewassen kleding. Ook kan het de waterhuishouding van de wasmachine ontregelen en vlekken op de kleding veroorzaken. Zorg dus dat de rubbers van de wasmachine altijd schoon zijn!

2: Reinig het zeepbakje

Vergeet het zeepbakje niet te reinigen. Hierdoor voorkom je dat er resten van het wasmiddel in het bakje blijven zitten. Haal het bakje uit de machine en maak het schoon met sopje van water en afwasmiddel. Maak ook de plek van het bakje schoon voordat je deze weer plaatst. Dit kan met een doekje en wat schoonmaakmiddel.

3: Het filter van de wasmachine schoonmaken

Om te voorkomen dat de afvoer van de wasmachine verstopt raakt, is het belangrijk om het filter van de wasmachine te reinigen. Het filter vind je in de meeste gevallen achter het klepje aan de voorzijde. Plaats een bak of een kom onder het klepje voordat je deze opent. Laat het water uit de afvoerbuis lopen. Maak vervolgens het filter van de wasmachine schoon door deze af te nemen met een doekje of borstel.

4: Reinig de trommel van de wasmachine

Draai een wasprogramma op 90 graden zonder dat er was in de trommel zit. Doe wat schoonmaakazijn in het bakje waar je normaal gesproken wasmiddel in stopt. Het toevoegen van azijn is goed voor het ontkalken van de wasmachine. Zo sla je dus twee vliegen in een klap. Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.

Op zoek naar nog meer schoonmaaktips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Hierin houden wij je op de hoogte van de slimste schoonmaakhacks die je veel tijd gaan besparen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Ontvang de beste tips en meer.