Je wasmachine reinigen in 4 simpele stappen

De wasmachine schoonmaken is een belangrijke taak die vaak vergeten wordt. Bijna iedereen gebruikt de wasmachine meerdere keren per week, maar heeft u er wel eens over nagedacht dat uw wasmachine regelmatig gereinigd moet worden?

Stappenplan schoonmaken wasmachine

Het is noodzakelijk om te wassen met een schone wasmachine als u een écht schone en frisse was wilt. Met ons handige stappenplan is uw wasmachine snel weer schoon.

1: De rubberen rand van de wasmachine schoonmaken

Er blijft veel vuil achter tussen de rubbers van de wasmachine. Verwijder dit vuil door een prop papier tussen de rubbers door te halen. De grijzige aanslag die er vanaf komt, is vetluis. Dit zijn stoffen die overblijven nadat er een reactie heeft plaatsgevonden tussen wasmiddel en haren, huidschilfers en lichaamsvetten. Je treft vetluis meestal aan als je vaak op een lage temperatuur wast en teveel wasmiddel gebruikt. Vetluis veroorzaakt een muffe, vieze geur in de pas gewassen kleding. Ook kan het de waterhuishouding van de wasmachine ontregelen en vlekken op de kleding veroorzaken. Zorg dus dat de rubbers van de wasmachine altijd schoon zijn!

2: Reinig het zeepbakje

Vergeet het zeepbakje niet te reinigen. Hierdoor voorkomt u dat er resten van het wasmiddel in het bakje blijven zitten. Haal het bakje uit de machine en maak het schoon met sopje van water en afwasmiddel. Maak ook de plek van het bakje schoon voordat u deze weer plaatst. Dit kan met een doekje en wat schoonmaakmiddel.

3: Het filter van de wasmachine schoonmaken

Om te voorkomen dat de afvoer van de wasmachine verstopt raakt, is het belangrijk om het filter van de wasmachine te reinigen. Het filter vindt u in de meeste gevallen achter het klepje aan de voorzijde. Plaats een bak of een kom onder het klepje voordat u deze opent. Laat het water uit de afvoerbuis lopen. Maak vervolgens het filter van de wasmachine schoon door deze af te nemen met een doekje of borstel.

4: Reinig de trommel van de wasmachine

Draai een wasprogramma op 90 graden zonder dat er was in de trommel zit. Doe wat schoonmaakazijn in het bakje waar je normaal gesproken wasmiddel in stopt. Het toevoegen van azijn is goed voor het ontkalken van de wasmachine. Zo sla je dus twee vliegen in een klap. Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.

Wilt u hulp bij het schoonmaken van de wasmachine en andere huishoudelijke taken? Schrijf u dan in voor een schoonmaakster, die weet wel raad met huishoudelijke klussen als het reinigen van een wasmachine.