witte was

Als mijn witte was nou eens echt wit was…

 

De zomer is in aantocht en we gaan massaal meer witte kleding dragen. Maar niets is zo lelijk als gele zweetplekken onder de oksels en een grauwe gloed op je witte was.

Hoewel er vele wasmiddelen op de markt zijn die beweren je was witter dan wit te maken ben ik er nog steeds van overtuigd dat grootmoeders manier de beste is. En gelukkig is dat ook de goedkoopste manier.

Wat deed grootmoeder dan vroeger? Nou… in plaats van de was in de droger te stoppen werd de witte was gebleekt in de zon. Vroeger waren er zelfs speciale grasveldjes waar massaal de witte was werd opgehangen om te bleken. Ook wel de bleek genoemd. Niet alleen werd daar de was opgehangen, veel was werd ook ‘op de bleek gelegd’. Dat hield in dat huisvrouwen hun was op het gras legden om te laten drogen en te bleken.

Hoewel we nu over veel modernere technieken beschikken ben ik er nog steeds van overtuigd dat oma’s tips soms de beste oplossing zijn. Ook in dit geval dus!

Bij mij ligt in ieder geval op een mooie zonnige (en windstille) dag het grasveldje bezaaid met witte kleding. Een vereiste is wel dat ik op dat moment thuis ben, moet er niet aan denken dat mijn prachtige witte broek over de schutting vliegt om bij de buren in de vijver terecht te komen. Als ik weg moet dan kies ik er voor om de was aan de lijn te hangen om te laten bleken.

Bleken in de zon wordt nog weer extra versneld door de kleding in te sprayen met een mix van water en baking soda. Ik gebruik daarvoor een plantenspuit die ik vul met water en een klein schepje baking soda. Goed schudden, de witte kleding daarmee insprayen en ophangen maar.

Als de was hangt ga ik heerlijk genieten van het zonnetje, even een boekje lezen, naar de stad of lekker een drankje drinken met vriendinnen op het terras. Als ik dan terug kom dan straalt de witte was me tegemoet.

De beste manier om witte was weer mooi wit te krijgen kost dus helemaal niets! Ideaal! Dan houden we weer geld over voor andere dingen!

Hebben jullie nog tips voor het wit krijgen van je was? Ik hoor het graag!

 

Ook interessant