wasmachine reinigen

De wasmachine reinigen doe je zo!

De wasmachine draait meerdere keren per week, zodat jij kunt genieten van een heerlijke schone en frisse was. Maar wist je dat de wasmachine reinigen een belangrijke voorwaarde is voor een schone was? Wil jij voorkomen dat jouw wasmachine gaat stinken of minder goed zijn werk gaat doen? Reinig jouw wasmachine dan in slechts vier stappen…

In slechts vier stappen jouw wasmachine reinigen

Stap 1: De rubberen rand van de wasmachine schoonmaken

Het rubber van de wasmachine kan een flinke verzamelplek worden van vuil en kleine voorwerpen die per ongeluk de wasmachine in zijn gesmokkeld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schroefjes, haarelastiekjes en papieren zakdoekjes.Verwijder deze voorwerpen en neem vervolgens een prop papier om de rubberen rand van de wasmachine te reinigen. De grijzige aanslag die er vanaf komt, is ‘vetluis’. Dit is geen luis zoals in haren voorkomt, maar het is een verzamelnaam voor stoffen die overblijven nadat er een reactie heeft plaatsgevonden tussen wasmiddel en haren, huidschilfers en lichaamsvetten. Je treft vetluis meestal aan als je vaak op een lage temperatuur wast en teveel wasmiddel gebruikt. Vetluis veroorzaakt een muffe, vieze geur in de pas gewassen kleding. Ook kan het de waterhuishouding van de wasmachine ontregelen en vlekken op de kleding veroorzaken.

Stap 2: Reinig het zeepbakje

Vergeet het zeepbakje niet te reinigen. Hierdoor voorkom je dat er resten van het wasmiddel in het bakje blijven zitten, waardoor er een verstopping op kan treden. Haal het bakje uit de machine en maak het schoon met sopje van water en afwasmiddel. Maak ook de plek van het bakje schoon, voordat je deze weer terug plaatst. Dit kun je heel eenvoudig doen met een doekje en wat wasmiddel.

Stap 3: Het filter van de wasmachine schoonmaken

Om te voorkomen dat de afvoer van de wasmachine verstopt raakt, is het belangrijk om het filter van de wasmachine te reinigen. Het filter vind je in de meeste gevallen achter het klepje aan de voorzijde. Plaats een bak of een kom onder het klepje voordat je deze opent. Laat het water uit de afvoerbuis lopen. Maak vervolgens het filter van de wasmachine schoon door deze af te nemen met een doekje of borstel.

Stap 3: Reinig de trommel van de wasmachine

Draai een wasprogramma op 90 graden zonder dat er was in de trommel zit. Doe wat schoonmaakazijn in het bakje waar je normaal gesproken wasmiddel in stopt. Het toevoegen van azijn is goed voor het ontkalken van de wasmachine. Zo sla je dus twee vliegen in een klap. Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.

Oh en vergeet niet de buitenkant van de wasmachine te reinigen. Dit kun je prima doen op het moment dat jouw wasmachine de trommel aan het reinigen is. Gebruik hiervoor een doekje met wat sop. Zo is jouw machine binnen een uur weer helemaal schoon en fris!

De wasmachine schoonmaken kan zo’n klus zijn waar je tegenop ziet en die je het liefst vooruit schuift. Toch zorgt het schoonmaken van de wasmachine voor het verlengen van de levensduur van jouw machine! Wil jij graag hulp bij het schoonmaken van jouw wasmachine en andere huishoudelijke taken? Kies dan voor een schoonmaakster, die weet wel raad met huishoudelijke klussen als het reinigen van een wasmachine.

Een schoon huis…?
Meer tijd over en toch een schoon huis? Dat kan!

 

Ook interessant

2 gedachtes over “De wasmachine reinigen doe je zo!

Comments are closed.