Vlekken in kleding: zo krijg je ze eruit

Vlekken in je kleding, dat overkomt iedereen wel eens. Heel vervelend, want er zijn vlekken die je direct moet behandelen om ze er goed uit te krijgen. Elk type vlek heeft ook weer een andere behandeling nodig, dus je moet dan ook maar net weten wat je moet doen. Daarom heb ik eens allerlei verschillende soorten vlekken voor je op een rijtje gezet met de beste verwijdermethodes!

Vetvlekken in kleding

Tijdens het koken of eten wil het nog wel eens voorkomen: vetvlekken in je kleding. Nare vlekken die zo snel mogelijk verwijderd moeten worden. Het beste is dan om puur afwasmiddel op de vlek te doen en dit even in te laten trekken. Was het kledingstuk hierna in de wasmachine op het normale programma. In plaats van afwasmiddel zou je ook talkpoeder of citroensap en zout kunnen gebruiken om vetvlekken in kleding te verwijderen.

Talkpoeder: maak de vlek nat, strooi hier talkpoeder over en laat het even intrekken. Hierna was je de kleding in de wasmachine op het normale programma.

Citroensap en zout: dep wat citroensap op de vlek, strooi er zou over en laat het geheel intrekken. Klop het zout eraf en was de kleding in de wasmachine op het normale programma.

Transpiratievlekken in kleding

Als je wel eens witte of lichte shirts draagt, komen gele vlekken je vast niet onbekend voor. Je hoeft je kleding hierom gelukkig niet meteen weg te gooien, want er is een manier om de vlekken eruit te krijgen. Spuit de gele vlekken in met glansspoelmiddel en laat dit een tijdje intrekken. Was het kledingstuk hierna op het normale programma in de wasmachine. Doe dit nog één of meerdere keren als de vlekken er niet uit zijn. In plaats van glansspoelmiddel kun je ook azijn gebruiken. je gaat met azijn hetzelfde te werk als met glansspoelmiddel. Houd er wel rekening mee dat azijn sterk ruikt!

Theevlek in kleding

Verse theevlekken:
In geval van verse theevlekken kun je wat vers citroensap op de theevlek druppelen en dit laten intrekken. Spoel vervolgens na een paar minuten het kledingstuk na met lauw water.

Oudere theevlekken:
Oudere theevlekken zijn lastiger te verwijderen dan verse theevlekken. Ook verschilt het per stof welk middel je het beste kunt gebruiken.

  • Ongekleurde katoenen en linnen kleding & ongekleurde wollen en zijden kleding: behandel de theevlek met ammonia en was het daarna op de handwas. Als de vlek dan nog niet weg is, kun je bij ongekleurde katoenen en linnen kleding voorzichtig bleekwater gebruiken, maar doe dit nooit bij gekleurde kleding!
  • Theevlekken in kunstvezels (nylon, acryl, polyester): spoel het kledingstuk met warm water – dit is meestal al voldoende. Was het op de handwas als de vlek nog niet verdwenen is.

Spinazievlekken

Om vlekken door spinazie weg te krijgen, kun je het beste een rauwe aardappel doormidden snijden en met het snijvlak over de spinazievlek wrijven. Spoel het kledingstuk hierna uit met warm water en zeep. Als de vlek er dan nog niet helemaal uit is, kun je de vlek met zuivere alcohol behandelen.

Fruit vlekken

Vlekken door rood fruit mogen in geen geval met zeep behandeld worden, dan kunnen de vlekken juist erger worden. Wat je wel moet doen, is de rode vlek met citroensap besprenkelen en het kledingstuk hierna volgens de wasvoorschriften wassen. Behandel de vlek weer met citroensap en met verdund bleekwater als de vlek nog niet verdwenen is. Wat je dan ook kunt doen, is een bak vullen met karnemelk en een scheutje citroensap. Laat het kledingstuk hier een paar uur in weken. Spoel het kledingstuk dan eerst uit met koud water en daarna met warm water. Was het dan nog een keer in de wasmachine volgens de wasvoorschriften.

Rode wijn vlek verwijderen

Over maniertjes om rode wijnvlekken weg te halen kun je lezen in het blog ‘Wondermiddeltjes tegen rode wijnvlekken’ dat ik een tijdje geleden heb gewijd aan deze vlekken.

Rode saus vlekken

Vlekken door rode saus moet je zo snel mogelijk behandelen, anders bestaat de kans dat de vlek er niet meer uit gaat. Wrijf de vlek goed in met ossengalzeep en was het kledingstuk hierna op het normale programma. Hang dan het kledingstuk te drogen in de zon.

Nagellak vlek

De manier waarop je nagellak kunt verwijderen van kleding is afhankelijk van de stof van je kledingstuk. Bij katoen gebruik je aceton en bij synthetische en tere weefsels gebruik je spiritus. In beide gevallen is het handig om het spul op een watje te doen en hiermee op de vlek te deppen totdat die verdwenen is. Gebruik echter geen nagellakremover!

Jodiumvlekken verwijderen

  • Gebruik een Vitamine C tablet. Als je deze nat maakt en ermee over de jodiumvlek wrijft zal deze verdwijnen;
  • Je kunt ook de vlek behandelen met spiritus of verdunde ammonia. Daarna goed wassen en de vlek is weg;
  • De laatste tip voor het verwijderen van jodium is het gebruik van natuurazijn op keukenrol. Deze duw je aan weerszijde op de vlek. De azijn trekt de jodium eruit. Niet wrijven, alleen duwen en laten opzuigen. De jodiumvlek wordt blauw/paarsachtig van kleur. Na wassen in de wasmachine zal de vlek verdwijnen.

In ons e-book over vlekken vind je nog veel meer handige tips om alle vlekken te verwijderen. Download hem gratis! Wil je toch liever een professional die jou helpt met de was en andere tijdrovende taken in huis? Regel dan vandaag nog een schoonmaakster bij jou in de buurt met een jaar garantie!

Related Post

Geef een reactie