hoe heet wassen

Welke temperatuur wassen?

Wat vind jij de beste temperatuur van de wasmachine? Iedereen heeft hier een eigen mening over, maar er zijn gelukkig een paar vuistregels om je aan vast te houden.

Beste temperatuur wasmachine

Laten we met de deur in huis vallen: de beste temperatuur om te wassen bestaat niet. Het ligt er maar net aan wat je belangrijk vindt. De minimale temperatuur van de wasmachine is 30 graden. Hiermee bespaar je op de energierekening en houd je rekening met het milieu, terwijl het merendeel van jouw wasgoed voldoende schoon wordt. Als je rekening wilt houden met het milieu, heb je trouwens meer aan wassen op 30 graden dan aan de ecostand van de wasmachine. De wasmachine draait meestal langer als je kiest voor de ecostand. Bovendien staat de ecostand vaak geprogrammeerd op 40 graden. De lengte van het wasprogramma heeft meer invloed op het milieu dan de temperatuur van de wasmachine. Je kunt dus beter zelf de temperatuur op 30 graden instellen dan de wasmachine op ecostand laten draaien.

Op hoeveel graden wassen

Bijna alle was wordt schoon door de temperatuur van de wasmachine op 30 graden in te stellen. Kleding blijft ook altijd goed als je niet zo heet wast. Er zijn echter uitzonderingen waarbij je de temperatuur beter wat hoger kunt instellen, zoals babykleding en beddengoed. De beste temperatuur van de wasmachine voor dit soort was is 60 graden. Dan weet je namelijk zeker dat bacteriën gedood worden en de was schoon uit de wasmachine komt.

Hoe heet wassen?

De heetste temperatuur van de wasmachine wordt kookwas genoemd. Dan wordt de was op 90 of 95 graden gedraaid. Kleding kun je niet op deze temperatuur wassen, want dan krimpt het of gaat het kapot. Ook al kun je geen kleding wassen met de kookwas, deze stand zit niet voor niets op de wasmachine. Zo nu en dan moet de wasmachine gereinigd worden en dat kan perfect op kookwas. Om de wasmachine te reinigen, heb je alleen maar soda en een vochtige doek nodig:

  1. Strooi wat soda in de wastrommel en in het compartiment van het wasmiddel;
  2. Laat de wasmachine draaien op kookwas;
  3. Neem de rubbers af met de vochtige doek;
  4. Neem de filters af met de vochtige doek.

Jouw wasmachine is nu klaar om de was superschoon te krijgen. Om de wasmachine langer schoon te houden, kun je er voor kiezen om zelf wasmiddel te maken. Dit is beter voor de wasmachine, beter voor het milieu en beter voor jouw portemonnee.

Ben jij veel tijd kwijt aan de was? Dan is het hoog tijd om wat van die tijd terug te pakken. Met een schoonmaakster in huis heb je meer tijd om dingen te doen die je echt leuk vindt!

Ook interessant