moddervlekken uit kleding verwijderen

Zo kun je moddervlekken uit kleding verwijderen

In de herfst ontkom je vaak niet aan moddervlekken in je kleding. Dit zijn niet de makkelijkste vlekken om te verwijderen. Maar met onderstaande tips lukt het ook jou om moddervlekken te verwijderen.

Modder uit kleding verwijderen, zo doe je dat!

Of je nou moddervlekken uit kleding moet verwijderen van je modder stampende peuter, of het de vlekken die zijn ontstaan door die langsrijdende bus. Met onderstaande stappen kun jij de modder uit kleding verwijderen.

1. Stop kleding met moddervlekken niet direct in de wasmachine

Het liefst stop je kleding met moddervlekken direct in de wasmachine. Maar als je kleding met modder in de wasmachine stopt, kan het loskomende zand de machine beschadigen en ervoor zorgen dat het filter verstopt raakt. Het is belangrijk dat je eerst het zand van de kleding veegt. Doe dit buiten, dat scheelt stofzuigen.

2. Laat de moddervlekken opdrogen

Het voel misschien wat tegenstrijdig om de kleding eerst te laten drogen. Toch is dit de beste manier om deze vlekken te verwijderen. Juist doordat het opdroogt, kun je een heel groot deel van het opgedroogde zand verwijderen. Oude moddervlekken verwijderen is dus eigenlijk eenvoudiger dan nieuwe moddervlekken uit je kleding boenen.

3. Borstel het zand van de kleding

Als de modder goed is opgedroogd kun je met een tandenborstel, nagelborstel of afwasborstel het zand dat losgelaten heeft verwijderen. Let op dat je niet te hard over de moddervlek borstelt, dit kan de stof beschadigen.

4. Moddervlekken verwijderen met afwasmiddel

Nadat het loszittende zand van de moddervlek is verwijderd, draai je het kledingstuk binnenstebuiten. Doe een kleine hoeveelheid afwasmiddel op de plek van de moddervlek en maak lichte, ronddraaiende bewegingen met een tandenborstel (of andere kleine borstel).

5. Moddervlekken verwijderen door te laten weken

Om de modder goed te verwijderen laat je de kleding een paar uur weken in lauwwarm water met wat Biotex of een klein beetje wasmiddel. Dit weken zorgt ervoor dat de vlekken van de modder tot in de diepste vezel loslaten en verwijderd worden.

6. Nog een keer de vlekken wegschrobben.

Als de weektijd erop zit, neem je een natte tandenborstel om de overgebleven modder weg te borstelen. Ook nu is het belangrijk dat je, voor het moddervlekken verwijderen, zachte bewegingen over de stof maakt. Zo blijft de stof mooi. Wanneer je het idee hebt dat er toch nog modder vast blijft kleven aan de stof. Wrijf de stof dan licht langs elkaar heen om de laatste delen van de modder ook los te laten komen.

7. In de wasmachine

Nadat de laatste restjes van de moddervlekken verwijderd zijn kan de kleding in de wasmachine. Was de kleding volgens de wasvoorschriften. Et voila, de modder is uit de kleding verwijderd.

Bonustip: Moddervlekken verwijderen uit het tapijt

Stel dat je lieve peuter met zijn modderlaarsjes naar binnen komt om jou een paar prachtige kastanjes te laten zien. Met zijn laarsjes loopt hij over je mooie tapijt. Resultaat: maatje 22 moddervlekken. Maar hoe kun je deze moddervlekken verwijderen? Lees hier onze tips. Verwijder eerst de grove resten modder en dan..

Tip 1: Borstel, met een zachte borstel, wat water en/ of wasbenzine de vlek weg.
Tip 2: Maak de vlek nat en smeer hem in met huishoudzeep of Ossengal en spoel het daarna uit.
Tip 3: Je kunt de moddervlek verwijderen door deze in te smeren met scheerschuim. Laat het even inwerken en spoel het vervolgens weg met lauwwarm water.
We weten dat moddervlekken verwijderen niet het enige vraagstuk is rondom vlekken verwijderen. Daarom hebben we een vlekkengids samengesteld met oplossingen om de meest voorkomende en wat minder vaak voorkomende vlekken te behandelen.

Een fris en schoon huis zonder moddervlekken?
Neem ook een schoonmaakster in huis en geniet van meer tijd voor jezelf.

Ook interessant