Kleding wassen en strijken doe je zo!

Ken je dat? Je hebt net alle kleding gewassen, gestreken en opgevouwen terwijl de wasmanden zich alweer beginnen te vullen. Kleding wassen, vouwen en strijken, beslaat een groot deel van onze tijd. Deze tijdrovende klus is van velen niet bepaald een hobby. Om jou te helpen zo efficiënt mogelijk te wassen, strijken en vouwen, geven wij je in dit blog een paar tips.

Kleding wassen

Het is natuurlijk uiterst zonde dat je favoriete kledingstuk pluizig uit de was komt of de dieprode kleur na het wassen in zachtroze is veranderd. Om dit te voorkomen, is het van groot belang dat je de voorschriften van het label in het kledingstuk leest. Zorg dat je de kleding op voorhand sorteert op kleur en materiaal en dat je de was met het juiste wasmiddel wast. Zo blijft je kleding het mooist. Hieronder volgen nog enkele tips om je kleding langer mooi te houden.

  • Sluit alle ritsen, haakjes en knopen voordat de kleding de wasmachine in gaat;
  • Gebruik een waszak om kwetsbare kleding in te wassen;
  • Zorg dat de trommel goed gevuld is. De was wordt zo schoner en het is voordeliger voor de portemonnee;
  • Was de kleding altijd binnenstebuiten, dit voorkomt kleurverlies. Gooi de kleding binnenstebuiten in de was, dit bespaart tijd.

Door deze tips op te volgens, blijft je kleding langer mooi. Bovenstaande tips zijn slechts enkele basistips. Ben je benieuwd naar hoe je specifieke stoffen of materialen het beste kunt wassen? Of wil je graag meer uitleg over specifieke symbolen op het waslabel? Download dan ons gratis e-book: Wassen, strijken en vrouwen.

Kleding strijken

Na het wassen en drogen van de kleding, is het tijd om de was te strijken en te vouwen. Niet iedereen heeft een liefdesverhouding met strijken, omdat het vaak tijdrovende bezigheid is. Als het dan ook nog niet het gewenste resultaat oplevert, kan dat zorgen voor frustratie.
Maar hoe strijk je nou?
Voordat je start met het strijken van de kleding, check je het waslabel. Niet alle kledingstukken zijn geschikt om te strijken. Om het strijken zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen, geven wij hieronder enkele tips die je kunt gebruiken voor en tijdens het strijken:

  • Zorg voor een schoon strijkijzer. Klinkt heel logisch, maar dat is helaas niet altijd het geval. Is je strijkijzer vies, maak deze dan schoon met een kopje water en wat azijn en giet dit in jouw strijkijzer;
  • Maak kleding iets vochtig. Nu denk je misschien; dat doet mijn stoomstrijkijzer toch? Dat klopt, maar voor een goed resultaat is het voor sommige kledingstukken beter om ze eerst licht vochtig te maken;
  • Gebruik gedestilleerd water of kraanwater zonder mineralen in jouw strijkijzer;
  • Natuurlijke en synthetische stoffen kunnen verbranden bij een te hoge strijktemperatuur, houdt hier rekening mee;
  • Voorkom dat metalen knopen en andere voorwerpen de strijkijzer beschadigen, ga hier dus niet overheen;
  • Strijk van de ene kant naar de andere. Zo voorkom je dat je stukken overslaat.

Met deze tips voor het wassen en strijken van jouw kleding kom je een heel eind. Maar je kan het ook laten doen! Wat zou je ervan vinden als je was voor je werd gedaan? Een schoonmaakster doet niet alleen de was, maar kan ook andere huishoudelijke taken van jou overnemen. Hoe heerlijk is dat?!

Ontlast worden van huishoudelijke taken
Vraag vandaag nog een schoonmaakster aan en ervaar binnenkort rust.

Ook interessant