Wasmachine

Badkamerreeks: Wasmachine schoonmaken

Je zou het wellicht niet verwachten, maar ook de wasmachine heeft af en toe een flinke schoonmaakbeurt nodig. Niet alleen zorgt een flinke schoonmaakbeurt ervoor dat jouw kleding sneller schoon wordt, ook de levensduur van jouw wasmachine zal worden verlengd. En dat is natuurlijk erg gunstig voor jouw portemonnee. Want kalkaanslag, vetluis en aangekoekte zeepresten, het zijn allemaal zaken die de werking van jouw wasmachine nadelig kunnen beïnvloeden.

Wat heb je nodig?

  • Natuurazijn of soda;
  • Rol wc-papier of keukenpapier;
  • Zachte borstel;
  • Vaatdoek;
  • Emmertje sop.

Stap 1.

Open de deur van de wasmachine en maak de rubberen rand schoon met een prop wc- of keukenpapier. Je zult merken dat een grijzige aanslag vanaf komt. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Vetluis is geen beest, maar een verzamelnaam voor stoffen die overblijven nadat haren, huidschilfers en lichaamsvetten een reactie zijn aangegaan met jouw wasmiddel.
Vetluis kan ervoor zorgen dat jouw wasgoed vies gaat ruiken, de waterhuishouding in de machine ontregelt raakt en het kan vlekken op jouw wasgoed achterlaten.

Stap 2.

Haal vervolgens het zeepbakje uit de wasmachine en borstel deze goed schoon. Spoel daarna het bakje goed af en laat het drogen. Je kunt er ook voor kiezen om het zeepbakje mee te laten draaien in de vaatwasser.

Stap 3.

Maak nu de ruimte waar het zeepbakje normaal gesproken zit goed schoon. Vaak vind je ook hier aangekoekte zeepresten. Deze kun je gemakkelijk verwijderen door met de zachte borstel of vaatdoek in te wrijven. Spoel tenslotte de ruimte goed na met water. Daarna kun je het schone bakje terugplaatsen.

Stap 4.

Doe een flinke scheut natuurazijn of een halve kop soda in de lege trommel en zet de wasmachine aan op 90 graden. Door de combinatie van schoonmaakmiddel en een hoge temperatuur lossen vet, vuil en kalk goed op. Zo wordt de wasmachine weer helemaal schoon.

Stap 5.

Maak ondertussen de buitenkant van de wasmachine goed schoon. Gebruik hiervoor het emmertje sop en de vaatdoek.

BlogE-bookDeBadkamer

Ook interessant