Senseo ontkalken

Een Senseo ontkalken doe je met azijn of citroensap. Je moet elke twee maanden de Senseo ontkalken. Zo gaat het knipperende lampje op de Senseo weg.

Hoe ontkalk je een Senseo?

Het makkelijkst is om je Senseo te ontkalken met schoonmaakazijn. Heb je dat niet in huis? Dan kun je ook je Senseo ontkalken met citroensap. Ons kraanwater bevat een bepaalde hoeveelheid kalk. Dat is niet schadelijk voor ons om te drinken, maar blijft wel in onze apparaten zitten. Om de zoveel tijd slibben de leidingen van de Senseo dicht. Dan gaat het lampje van de Senseo knipperen en moet de Senseo ontkalkt worden. Daar bestaan speciale middeltjes en ontkalkerpads voor, maar die zijn vaak onnodig duur. Zeker omdat je het klusje ook met middeltjes uit je eigen keukenkastjes kunt klaren.

Senseo ontkalken met azijn

Om de Senseo te ontkalken met azijn heb je alleen water en schoonmaakazijn nodig. Het zuur van het azijn lost het kalk op. Je kunt ook gewone azijn gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt net iets beter. Dit moet je doen:

  1. Vul voor het ontkalken van je Senseo het waterreservoir met water en een scheut azijn.
  2. Zorg dat er geen koffiepad in de padhouder zit.
  3. Plaats een grote kom op de plek waar anders de kopjes staan. Leeg deze tussendoor, zodat het niet overloopt.
  4. Zet de Senseo aan en druk meteen de knopjes voor 1 en 2 kopjes koffie tegelijkertijd in. Het apparaat hoeft niet eerst opgewarmd te zijn. De Senseo spoelt dan al het water dat in het reservoir zit erdoor.
  5. Herhaal bovenstaande stappen een aantal keer voor het beste resultaat.
  6. Spoel de Senseo daarna nog een paar keer door met alleen water.

Je kunt na het ontkalken direct weer gebruik maken van je Senseo.

Senseo ontkalken met citroensap

Ook citroensap is zuur, wat de kalk snel oplost. Dit is hoe jij je Senseo kunt ontkalken met citroensap:

  1. Pers een citroen uit en verwijder de pulp en pitten, of gebruik een flesje "kant en klare" citroensap.
  2. Vul het waterreservoir van de Senseo met water en 4 à 5 eetlepels citroensap.
  3. Volg stap 2 t/m 6 van "Senseo ontkalken met azijn".

Hoe vaak ontkalken

Je moet de Senseo elke 2 maanden ontkalken. Zo blijft de doorstroming het beste en gaat jouw apparaat het langste mee. Ben je je Senseo aan het ontkalken? Ga dan gelijk jouw andere apparaten langs, zoals de waterkoker en de douchekop.

Op zoek naar nog meer schoonmaaktips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Hierin houden wij je op de hoogte van de slimste schoonmaakhacks die je veel tijd gaan besparen.