Senseo ontkalken met azijn of citroensap

Knipperend lampje op je Senseo? Grote kans dat je hem moet ontkalken. Alleen je Senseo regelmatig schoonmaken is niet genoeg: je senseo ontkalken moet je eigenlijk elke 2 maanden doen. Hoe senseo ontkalken? Lees in de blog hoe je dat gemakkelijk doet met azijn of citroensap.

Hoe ontkalk je een senseo?

Ons kraanwater bevat een bepaalde hoeveelheid kalk. Dat is geenszins schadelijk voor ons om te drinken, maar onze apparaten worden er wat minder blij van. Om de zoveel tijd slibben de leidingen van de Senseo dicht. Dan is het tijd om de Senseo te ontkalken. Daar bestaan speciale middeltjes en ontkalkerpads voor, maar die zijn vaak onnodig duur. Zeker omdat je het klusje ook met middeltjes uit je eigen keukenkastjes kunt klaren! Het makkelijkst is om je senseo te ontkalken met schoonmaakazijn. Heb je dat niet in huis? Dan kun je ook je senseo ontkalken met citroensap. Lees hieronder hoe je dat kunt doen.

Senseo ontkalken met azijn

Met azijn maak je gemakkelijk je senseo kalkvrij. Het zuur van het azijn lost het kalk op. Om je senseo te ontkalken met azijn heb je alleen water en schoonmaakazijn nodig. Je kunt ook gewone azijn gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt net iets beter. Dit moet je doen:

  1. Vul voor het ontkalken van je Senseo het waterreservoir met water en een scheut azijn.
  2. Zorg dat er geen koffiepad in de padhouder zit.
  3. Plaats een grote kom op de plek waar anders de kopjes staan. Leeg deze tussendoor, zodat het niet overloopt.
  4. Zet de Senseo aan en druk meteen de knopjes voor 1 en 2 kopjes koffie tegelijkertijd in. Het apparaat hoeft niet eerst opgewarmd te zijn. De Senseo spoelt dan al het water dat in het reservoir zit erdoor.
  5. Herhaal bovenstaande stappen een aantal keer voor het beste resultaat.
  6. Spoel de Senseo daarna nog een paar keer door met alleen water.

Je kunt na het ontkalken direct weer gebruik maken van je senseo. Proost!

Senseo ontkalken met citroensap

Geen azijn bij de hand? Geen punt: je senseo ontkalken met citroensap werkt ook prima. Ook citroensap is zuur, wat de kalk snel oplost. Dit is hoe je je senseo kunt ontkalken met citroensap:

  1. Pers een citroen uit en verwijder de pulp en pitten, of gebruik een flesje “kant en klare” citroensap.
  2. Vul het waterreservoir van de Senseo met water en 4 à 5 eetlepels citroensap.
  3. Volg stap 2 t/m 6 van “Senseo ontkalken met azijn”.

Hoe vaak ontkalken

Je moet je senseo elke 2 maanden ontkalken. Zo blijft de doorstroming het beste en gaat je apparaat het langste mee. Ben je je senseo aan het ontkalken? Ga dan gelijk je andere apparaten langs. Lees dan even onze tips over de douchekop ontkalken, de waterkoker ontkalken, en de douchecabine ontkalken.

Handig hè, deze tips? Die hebben wij zorgvuldig voor je uitgezocht, getest en op een rijtje gezet. Maar daar houdt het niet op. Wij hebben nog wat voor je gedaan: een gratis e-book geschreven. Dit e-book staat vol slimme schoonmaakhacks die jouw leven een stuk makkelijker maken. Dat scheelt je zo een uur schoonmaakwerk per week! Download het e-book nu, helemaal gratis.

Ook interessant