Oma’s tips en trucjes in en rond het huis

Ik heb twee linker handen. En twee linker voeten. Ik struikel regelmatig over mijn eigen voeten om vervolgens alles wat ik in mijn handen heb over de grond te gooien. Ik ben ook nog eens geen schoonmaakheld, dus het komt regelmatig voor dat ik mijn moeder bel voor oma’s schoonmaaktips. Nu heb ik onlangs weer een paar hele goede tips gekregen en die wil ik graag met je delen.

Tip 1. Bloedvlekken in kleding
Iedereen weet dat bloedvlekken lastig te verwijderen zijn. Mijn moeder kwam met de tip om deze vlekken met melk te bestrijden. Je zult zien dat de vlek vanzelf weggaat als deze lang genoeg met melk behandeld. Daarna raad ik je aan om het kledingstuk nog even te wassen, melk laat namelijk een onaangename geur achter.

Tip 2. Planten in de vensterbank
Planten houden het bij mij niet lang vol. Ik slaap graag uit en vergeet vervolgens om de gordijnen open te doen. Helemaal in deze donkere wintermaanden. Hierdoor krijgen mijn planten geen licht om voedsel te maken. Om er toch voor te zorgen dat je planten blijven leven kun je een stuk aluminiumfolie pakken. Plak deze op de vensterbank. Het aluminiumfolie weerkaatst namelijk het licht op de plant. Nu kan de plant weer zelf voedsel aanmaken en daardoor weer groeien. Je moet de planten nog wel zelf water geven.

Tip 3. Een frisse geur in huis
Omdat ik in een oud huis woon, ruikt het er wel eens muf. Oma had daar vroeger al een heel handige truc voor! Doe 1/3 azijn, 1/3 wasverzachter en 1/3 water in een spuitbusje. Spray er vervolgens lekker op rond. De azijn neutraliseert de muffe en vieze luchtjes terwijl de wasverzachter een heerlijke, frisse geur achterlaat.

Tip 4. Bedden opmaken
Ik vind het lastig om het bed in mijn eentje op te moeten maken. Ik doe dit dan ook altijd samen met mijn vriend. Hij in de ene hoek van de kamer en ik in de andere. Eigenlijk is er een hele simpele tip om dit alleen te kunnen doen. Ga bovenaan de trap staan als je de dekbedhoes vervangt. Nu heb je alle ruimte om de hoes goed uit te wapperen.

Tip 5. Vieze douchematjes
Ik loop regelmatig met mijn schoenen nog aan in de badkamer. Ik zou dat eigenlijk niet moeten doen, dat weet ik best. Helaas is het resultaat dat onze witte douchemat niet langer wit is. De tip in de wintermaanden: leg je douchematje op kop in de sneeuw, dus met de bovenkant naar de grond. Als je het matje na een tijdje weer pakt is je douchemat weer wit en de sneeuw zwart!

Dit zijn natuurlijk niet alle tips die ik van mijn moeder heb gekregen. Ik zou er een boek vol mee kunnen schrijven! Nu heb ik ook nog een tip voor jou. Vraag je eigen moeder of oma eens wat volgens haar de tips en trucs zijn rond het huishouden. Ik weet zeker dat je nieuwe dingen te horen krijgt!

Ook interessant