oven-schoonmaken-doe-je-zo

5x wat jij nog niet wist over oven schoonmaken

Oké laten we eerlijk zijn, de oven schoonmaken behoort niet tot de meest favoriete klussen. Maar na het bakken van een heerlijk gerecht kan jouw oven wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Met deze vijf tips heb je in mum van tijd jouw oven schoon.

Oven reinigen met baking soda

Baking soda leent zich ervoor om de oven eens flink te reinigen. Doorloop de volgende stappen en jouw oven is weer brandschoon.
Stap 1: Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius.
Stap 2: Doe wat water en baking soda in een ovenschaal en meng dit goed door elkaar.
Stap 3: Zet de ovenschaal in de oven zodra deze is voorverwarmd en wacht een half uur, zodat de soda zijn werk kan doen. Na dit halve uur kan de oven weer uit.
Stap 4: Haal de ovenschaal met sodawater uit de oven en laat de oven afkoelen. Neem vervolgens een doek of spons en veeg daarmee de oven van binnen even goed na. De klus is geklaard en de oven is weer brandschoon.

Tip: Voeg wat citroensap toe aan het sodawater voor een heerlijk frisse geur.

Baking soda en azijn

Baking soda en azijn zijn een perfect duo om jouw oven te reinigen. Zelfs de meest vieze bakplaat reinigen lukt hiermee. Hoe? Maak een papje van baking soda en afwasmiddel en smeer hier de binnenkant van de oven mee in. Er is geen vaste verhouding voor het papje het gaat erom dat het niet te dun, maar wel lekker smeerbaar is. Het insmeren kun je met een doek of spons doen. Meng vervolgens een kopje water met een kopje azijn en doe dit in een plantenspuit en spray het op het papje. Laat het minimaal tien minuten rusten, maar het is nog beter om het een nacht te laten zitten. Neem een stuk keukenpapier of een oude doek en veeg het sodapapje weg. Blijven er nog vetresten achter? Spray dan nogmaals wat azijnwater op de vlekken en veeg dit weg met een vochtige doek.

Oven reinigen met puimsteen

Puimsteen leent zich uitermate goed voor het verwijderen van vetresten uit de oven. Maak de puimsteen goed nat en ga er (net als met een schuurspons) goed mee door de oven. Er kan even wat kracht voor nodig zijn, maar dankzij de puimsteen verdwijnen vetresten als sneeuw voor de zon.

Oven schoonmaken met ammonia en groene zeep

Nog zo’n een doeltreffende combi om jouw oven schoon te maken. Haal de oven leeg en smeer de binnenkant in met groene zeep. Het is wel belangrijk dat je dikke groene zeep gebruikt, anders blijft het niet op zijn plek zitten. Plaats een schaaltje ammonia in de oven en sluit de ovendeur. Laat dit een nachtje staan. Neem vervolgens een schuurspons en een sopje (van wat water en afwasmiddel) en maak daarmee de oven schoon. Je zult zien dat de vlekken zich eenvoudig laten verwijderen.

Tip: Wil je ook de roosters en bakplaat reinigen? Smeer ze in met groene zeep en doe ze samen met een schaaltje ammonia in een vuilniszak. Na een nachtje intrekken kun je ook het rooster en de bakplaat schoonmaken met een schuurspons en wat water.

Een oven schoonmaken hoeft dus geen enorme boenklus te zijn. Toch vraagt het wel kostbare tijd van je. Wil jij graag een professionele hulp die jou werk uit handen kan nemen? Regel dan vandaag nog een huishoudelijke hulp.

Keuken schoonmaken doe je zo
Dit GRATIS e-book zorgt ervoor dat jij niets meer mist tijdens het schoonmaken van de keuken.

Ook interessant