vloer schoonmaken

Vloer reinigen: het grote overzicht

Er zijn haast ontelbaar veel manieren om de vloer te reinigen. Iedere vloer heeft een aparte behandeling en misschien heb jij de ideale behandeling voor jouw vloer al gevonden. In dit blog geven wij voor ieder type vloer aan hoe je die het beste kunt reinigen. Zie het als een handig naslagwerk of als handleiding voor jouw schoonmaakroutine.

Vloerbedekking schoonmaken

Vloerbedekking schoonmaken begint met grondig stofzuigen. Hierbij is het belangrijk om de stand van de stofzuigermond goed te hebben staan, vaak is er een speciale tapijtstand. Je voelt snel genoeg of je die wel of niet gebruikt: zonder tapijtstand lukt het je bijna niet om de stofzuiger te bewegen. Om een open deur in te trappen: vloerbedekking kun je niet dweilen. Toch komen er ongetwijfeld in de loop van de tijd vlekken op jouw vloerbedekking waar je graag vanaf wilt. Vlekken in de vloerbedekking kun je het beste eerst met alleen water weghalen. Dep de vlek met een natte doek of leg een natte doek een tijdje op de vlek. Als de vlek niet weg is, heb je grof geschut nodig. Maak een sopje van water en groene biotex of van water, een eetlepel wasmiddel en een eetlepel schoonmaakazijn. Het sopje van jouw voorkeur laat je intrekken met een handdoek op de vlek. Om het klusje af te maken, neem je de vloerbedekking af met water. Jouw vloerbedekking moet nu schoon zijn!

Houten vloer reinigen

Een parketvloer reinigen vraagt de nodige aandacht. Vuil kan krassen veroorzaken op een parketvloer, dus het is heel belangrijk om regelmatig te stofzuigen. Zet de stofzuigermond hierbij op de stand waarbij de borstels naar beneden staan. Om de glans van de vloer te behouden, is dweilen echt een must. Hierbij moet je goed kijken welk schoonmaakmiddel geschikt is voor het reinigen van parketvloeren. Niet alle middelen zijn hier namelijk geschikt voor, sommigen kunnen de vloer zelfs beschadigen. Een pH-neutrale vloerreiniger is altijd goed voor een parketvloer. Dweil altijd met een droge doek na om vlekken van overtollig water te voorkomen.

Laminaat reinigen gaat op ongeveer dezelfde manier als bij een parketvloer. De stofzuigermond staat op dezelfde stand als bij een parketvloer: de borstels naar beneden dus. Zo nu en dan heeft een laminaatvloer een dweilbeurt nodig, maar dit hoeft niet altijd met een speciale reiniger. Meestal is allesreiniger of schoonmaakazijn voldoende, tenzij jouw voorkeur uitgaat naar een speciale verzorgende reiniger. Zorg ook hier dat de vloer niet te nat is en dweil eventueel met een droge dweil na voor een beter resultaat.

Natuurstenen vloer reinigen

Stofzuigen van een natuurstenen vloer is niet ingewikkeld. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is de stofzuigermond, je zorgt dat de borstels naar beneden zijn om krassen te voorkomen. Met het schoonmaken van natuursteen moet je heel voorzichtig zijn. Natuurlijk wil jij jouw natuurstenen vloer mooi schoon houden, maar je kunt niet zomaar alle reinigers gebruiken. Natuursteen bevat soms kalk of andere materialen die beschadigd kunnen raken door reguliere reinigers. Om er zeker van de zijn dat dit niet gebeurt bij jouw vloer, kun je het beste een speciale reiniger aanschaffen die gemaakt is voor het reinigen van natuurstenen vloeren.

De vloer reinigen kan een flinke klus zijn, maar een schoon huis begint bij een schone vloer. Wil je graag hulp en extra expertise bij het schoonmaken van jouw vloer? Kies dan voor een schoonmaakster, die weet vaak precies hoe een vloer het beste schoongemaakt kan worden!

Ook interessant

3 gedachtes over “Vloer reinigen: het grote overzicht

  1. Hier ben ik dan uw vloer schrobben en materialen kenner. En heb kennis van de verzorging hiervan.

    Ik denk dat u mij zoekt..

    Mvg incognita

Comments are closed.