Coronavirus: vergeet deze dingen niet te desinfecteren!

Heb je nog wat tijd over tijdens je thuisisolatie tijdens de corona-crisis? Vergeet dan niet om oppervlakken die je vaak met je handen aanraakt grondig schoon te maken.

Contactoppervlak in huis schoonmaken tegen corona

Volgens het RIVM is vaak je handen wassen de beste maatregel die je kunt treffen tegen het coronavirus. Om het risico op besmetting nóg kleiner te maken, helpt het om ook goed schoon te maken en oppervlaktes te desinfecteren. Hierbij moet je vooral denken aan de spullen die je vaak met je handen aanraakt. Denk hierbij vooral aan:

 • Deurklinken;
 • Lichtknoppen;
 • Trapleuningen;
 • Kranen;
 • De afstandsbediening;
 • De koelkastdeur;
 • De wc-knop.

Misschien zijn er nog andere dingen in je huis die je vaak aanraakt. Vergeet deze ook niet te desinfecteren!

Coronavirus: hoe moet je oppervlaktes desinfecteren

We hebben een duidelijk stappenplan gemaakt waar je je aan kunt houden als je oppervlaktes zoals deurklinken schoonmaakt:

 1. Was je handen met water en zeep. Trek vervolgens schoonmaakhandschoenen aan: je wilt immers niet de bacteriën weer op je handen krijgen.
 2. Maak een sopje van lauw water en groene zeep of schoonmaakazijn en pak een microvezeldoekje.
 3. Schrob nu grondig de contactoppervlakken uit het lijstje hierboven. Doe dit voor 20 seconden, net als tijdens het handen wassen.
 4. Maak regelmatig een nieuw sopje en spoel je doekje steeds goed uit.
 5. Als je klaar bent, doe dan je schoonmaakdoekje in de wasmachine samen met je theedoeken en handdoeken. Draai een was van 90 graden. Zo weet je zeker dat alle bacteriën dood zijn en geef je je wasmachine ook gelijk een goede schoonmaakbeurt.

Thuiswerkplek schoonmaken

Als je een kantoorbaan hebt, dan is de kans groot dat je nu een tijdje thuis werkt. Om je efficiëntie en humeur zo goed mogelijk te houden tijdens het thuiswerken, is het belangrijk om een schone en opgeruimde werkplek te hebben. Voordat je morgen begint met werken, kun je de volgende dingen doen:

 • Haal je bureau helemaal leeg en maak hem goed schoon. Doe dit net als bij het desinfecteren van je oppervlaktes met een sopje van lauw water en groene zeep of schoonmaakazijn en een microvezeldoekje.
 • Ruim alle losse spullen die op je bureau slingeren op, zoals pennen, papieren en allerlei kantoorartikelen die je niet in de weg moeten liggen. Schroom niet om dingen weg te gooien, of stop alles netjes weg in lades.
 • Zet een kamerplant bij je in de buurt. Een beetje groen zorgt voor een beter humeur en verhoogde creativiteit. Daarnaast fleurt het je werkplek gelijk een beetje op.

Na de grote schoonmaak van je thuiswerkplek kun je ervoor zorgen dat het netjes blijft door altijd meteen achter te op te ruimen. Maak vlekken direct schoon en breng gebruikte koffiekopjes zo snel mogelijk naar de vaatwasser.

Tijdens de thuisisolatie zie je opeens duizenden klusjes in het huishouden die je aandacht verdienen. Van de ramen lappen tot je oven schoonmaken, wij hebben voor alle huishoudelijke taken een blog die jou kan helpen met het schoonmaken van je huis. Daarnaast hebben we een handig e-book met 101 schoonmaaktips geschreven, die je gratis kunt downloaden! Die kun je nu wel gebruiken.

Één gedachte over “Coronavirus: vergeet deze dingen niet te desinfecteren!

Comments are closed.