schoonmaakquiz

10 x waar of niet waar: schoonmaaktips en -fabels

Schoonmaakfabels zijn van alle tijden. Doe jij wel eens klusjes in het huishouden omdat je het simpelweg altijd al zo doet? Wij in ieder geval wel! Er zijn echter genoeg schoonmaakroutines die niet op waarheid berusten, maar eigenlijk gewoon een fabeltje zijn. Doe onze schoonmaakquiz en kom erachter hoeveel jij van schoonmaken weet! De antwoorden vind je onderaan de pagina, samen met handige schoonmaaktips!

Waar of niet waar?

  • 1. Bleek heeft een ontsmettende werking of Niet waar. Bleek en chloor hebben geen ontsmettende werking, hoe agressief deze schoonmaakmiddelen ook mogen zijn. Je kunt dus sponsjes, doekjes of borstels niet vrij van bacteriën maken door ze in een bakje bleek te zetten. Om alsnog jouw schoonmaakartikelen bacterievrij te maken, kun je ze het beste wassen op kookwas.Niet waar. Bleek en chloor hebben geen ontsmettende werking, hoe agressief deze schoonmaakmiddelen ook mogen zijn. Je kunt dus sponsjes, doekjes of borstels niet vrij van bacteriën maken door ze in een bakje bleek te zetten. Om alsnog jouw schoonmaakartikelen bacterievrij te maken, kun je ze het beste wassen op kookwas.
  • 2. De vaat moet zo schoon mogelijk de vaatwasser in of Niet waar. Natuurlijk is het wel een goed idee om etensresten in de gft-bak te gooien, maar jouw vaat hoeft natuurlijk niet (bijna) helemaal schoon de vaatwasser in. Vaatwassers zijn er juist voor gemaakt om vieze vaat schoon te krijgen. Sommige fabrikanten raden zelfs af om de vaat af te spoelen voordat het de vaatwasser in gaat.Niet waar. Natuurlijk is het wel een goed idee om etensresten in de gft-bak te gooien, maar jouw vaat hoeft natuurlijk niet (bijna) helemaal schoon de vaatwasser in. Vaatwassers zijn er juist voor gemaakt om vieze vaat schoon te krijgen. Sommige fabrikanten raden zelfs af om de vaat af te spoelen voordat het de vaatwasser in gaat.
  • 3. Azijn werkt goed tegen fruitvliegjes of Waar. Fruitvliegjes komen in de zomer opeens tevoorschijn en zijn uit op jouw fruit. Ze kunnen geen kwaad, maar leuk is het niet om beestjes op jouw favoriete fruit te zien zitten. Dit kun je voorkomen door een bakje azijn in de keuken te zetten. De fruitvliegjes vinden azijn nóg lekkerder dan fruit, dus zullen op de azijn af komen. Door een scheutje afwasmiddel aan de azijn toe te voegen, zullen de vliegjes verdrinken in het schaaltje.Waar. Fruitvliegjes komen in de zomer opeens tevoorschijn en zijn uit op jouw fruit. Ze kunnen geen kwaad, maar leuk is het niet om beestjes op jouw favoriete fruit te zien zitten. Dit kun je voorkomen door een bakje azijn in de keuken te zetten. De fruitvliegjes vinden azijn nóg lekkerder dan fruit, dus zullen op de azijn af komen. Door een scheutje afwasmiddel aan de azijn toe te voegen, zullen de vliegjes verdrinken in het schaaltje.
  • 4. De zon bleekt de witte was of Waar. Het klinkt vreemd en zelfs een beetje risicovol, maar de zon zorgt wel degelijk voor een wittere was. Als jouw witte was grauw is, kun je die weer wit krijgen door het te laten drogen in de zon. Met gekleurde was moet je juist uitkijken, die kan verkleuren in de zon.Waar. Het klinkt vreemd en zelfs een beetje risicovol, maar de zon zorgt wel degelijk voor een wittere was. Als jouw witte was grauw is, kun je die weer wit krijgen door het te laten drogen in de zon. Met gekleurde was moet je juist uitkijken, die kan verkleuren in de zon.
  • 5. De droger beschadigt wasgoed of Niet waar. Een droger en wasmachine draaien allebei op flinke snelheid, en beiden beschadigen jouw wasgoed niet. Het kan wel zijn dat kleding in de droger krimpt. Check daarom de labels van jouw wasgoed om te kijken of ze wel of niet in de droger mogen.Niet waar. Een droger en wasmachine draaien allebei op flinke snelheid, en beiden beschadigen jouw wasgoed niet. Het kan wel zijn dat kleding in de droger krimpt. Check daarom de labels van jouw wasgoed om te kijken of ze wel of niet in de droger mogen.
  • 6. Allergieën verdwijnen door een goede schoonmaakbeurt of Niet waar. Hoe schoon jouw huis ook is na het schoonmaken, een allergie genees je er niet mee. De symptomen kunnen best even minder worden doordat er minder stof of beestjes in huis zijn, maar stof en beestjes komen helaas altijd weer terug. Goed bijhouden is daarom de beste optie om een allergie beheersbaar te houden. Schakel bijvoorbeeld een schoonmaakster in die het huishouden voor jou perfect op orde houdt.Niet waar. Hoe schoon jouw huis ook is na het schoonmaken, een allergie genees je er niet mee. De symptomen kunnen best even minder worden doordat er minder stof of beestjes in huis zijn, maar stof en beestjes komen helaas altijd weer terug. Goed bijhouden is daarom de beste optie om een allergie beheersbaar te houden. Schakel bijvoorbeeld een schoonmaakster in die het huishouden voor jou perfect op orde houdt.
  • 7. Meer schoonmaakmiddel zorgt voor een schoner huis of Niet waar. De hoeveelheid schoonmaakmiddel heeft geen invloed op de hygiëne in huis. Meer schoonmaakmiddel zorgt hooguit voor een nóg frissere geur in huis. Sommige mensen krijgen echter last van die overdadige schoonmaakgeur, dus je kunt beter iets minder schoonmaakmiddel gebruiken. Teveel schoonmaakmiddel kan voor een doffe waas of strepen zorgen, en dan geniet je toch minder van jouw schone huis.Niet waar. De hoeveelheid schoonmaakmiddel heeft geen invloed op de hygiëne in huis. Meer schoonmaakmiddel zorgt hooguit voor een nóg frissere geur in huis. Sommige mensen krijgen echter last van die overdadige schoonmaakgeur, dus je kunt beter iets minder schoonmaakmiddel gebruiken. Teveel schoonmaakmiddel kan voor een doffe waas of strepen zorgen, en dan geniet je toch minder van jouw schone huis.
  • 8. Glansspoelmiddel is hét geheime wapen tegen zweetvlekken of Waar. Je kent het vast. Je hebt een superleuk shirt gekocht, maar na een paar keer dragen op een warme zomerdag blijft er een vage kring onder de oksels die na het wassen niet weg is. Dit gebeurt bij witte shirts, maar ook gekleurde shirts hebben dit probleem soms. Gelukkig is daar een geheim wapen voor: glansspoelmiddel! Juist, dat spul wat normaal gesproken de vaatwasser in gaat. Spray het op de zweetvlek en was jouw favoriete shirt op het normale programma mee.Waar. Je kent het vast. Je hebt een superleuk shirt gekocht, maar na een paar keer dragen op een warme zomerdag blijft er een vage kring onder de oksels die na het wassen niet weg is. Dit gebeurt bij witte shirts, maar ook gekleurde shirts hebben dit probleem soms. Gelukkig is daar een geheim wapen voor: glansspoelmiddel! Juist, dat spul wat normaal gesproken de vaatwasser in gaat. Spray het op de zweetvlek en was jouw favoriete shirt op het normale programma mee.
  • 9. Bloedvlekken zijn niet te verwijderen of Niet waar. Ook al zijn bloedvlekken lastig, ze zijn wel degelijk te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om een bloedvlek te verwijderen. Het belangrijkste om te weten is dat je dit nooit met warm water moet doen, maar altijd eerst met koud water. Je kunt bijvoorbeeld de vlek deppen met koud water en aspirine of zout. Een andere optie is om speeksel te gebruiken om de vlek zoveel mogelijk te verwijderen. Hierna doe je het kledingstuk in de wasmachine zoals je dat normaal ook zou doen.Niet waar. Ook al zijn bloedvlekken lastig, ze zijn wel degelijk te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om een bloedvlek te verwijderen. Het belangrijkste om te weten is dat je dit nooit met warm water moet doen, maar altijd eerst met koud water. Je kunt bijvoorbeeld de vlek deppen met koud water en aspirine of zout. Een andere optie is om speeksel te gebruiken om de vlek zoveel mogelijk te verwijderen. Hierna doe je het kledingstuk in de wasmachine zoals je dat normaal ook zou doen.
  • 10. Nagellak kun je verwijderen met haarlak of Waar. Nagellak is lastig te verwijderen, en ook nagellakremover of aceton laat vaak vlekken achter. Met haarlak of deodorant met alcohol kun je nagellak echter wel verwijderen. Spuit wat op de vlek en dep het voorzichtig droog. Je zult zien dat de nagellakvlek al veel minder is geworden. Pas wel op met wrijven over de vlek, je loopt het risico de vlek uit te smeren en niet te verwijderen!Waar. Nagellak is lastig te verwijderen, en ook nagellakremover of aceton laat vaak vlekken achter. Met haarlak of deodorant met alcohol kun je nagellak echter wel verwijderen. Spuit wat op de vlek en dep het voorzichtig droog. Je zult zien dat de nagellakvlek al veel minder is geworden. Pas wel op met wrijven over de vlek, je loopt het risico de vlek uit te smeren en niet te verwijderen!

Sommige stellingen waren lastig, maar hoeveel had jij er goed? In onze gratis e-books staan nog veel meer handige schoonmaaktips, zodat jij altijd feit van fabel kan scheiden voortaan. Download er vandaag nog een!

Related Post

2 gedachtes over “10 x waar of niet waar: schoonmaaktips en -fabels

Geef een reactie