Afzuigkap

Keukenreeks: Afzuigkap

Vorige week heb ik je vertelt hoe je het beste een fornuis schoon kunt maken. Maar bij een fornuis hoort natuurlijk ook een afzuigkap. Deze zuigt alle dampen op die tijdens het koken naar boven komen. Daardoor wordt niet alleen de buitenkant vies, maar ook de roosters en filters aan de binnenkant. Deze hebben af en toe een flinke schoonmaakbeurt nodig om te voorkomen dat er ongezonde en onaangename luchtjes in de keuken blijven hangen. Met deze drie stappen heb jij jouw afzuigkap zo weer schoon en fris.

Stap 1. Afzuigkap schoonmaken

De buitenkant van de afzuigkap is misschien wel het makkelijkst om schoon te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een beetje ammoniak en warm water. Maak van deze twee een sopje en neem vervolgens met een doek de buitenkant van de afzuigkap af. Als je zeker weet dat de kap helemaal vetvrij is, hoef je hem enkel nog af te nemen met schoon water. Dan is de kap weer klaar voor gebruik!

Stap 2. Filter schoonmaken

Het filter van de afzuigkap dient regelmatig vervangen te worden. Je kunt controleren of het vervangen moet worden door een stukje keukenpapier onder de afzuigkap te houden. Zet vervolgens de afzuigkap aan. Wordt het keukenpapier tegen de kap aangezogen? Dan kan het filter nog een tijdje mee. Gebeurd dit niet? Dan is het tijd om het filter te vervangen. Filters zijn vaak te koop bij winkels met huishoudspullen.

Stap 3. Roosters schoonmaken

Het rooster schoonmaken is misschien nog wel makkelijker dan de afzuigkap zelf. Zet een pan met water op het vuur. Doe hier citroensap bij in. Laat dit water vervolgens een aantal uur koken terwijl de afzuigkap aanstaat. Vervolgens kun je het vuil erg gemakkelijk van het rooster afboenen. Dat gaat vrij vlot met behulp van warm water.
Je kunt er ook voor kiezen om het rooster simpelweg in de vaatwasser te zetten. Ook dan komen ze er schoon weer uit.

Extra tips

– Neem de afzuigkap na het koken af met een doekje. Wanneer je dit elke keer doet, scheelt dit uiteindelijk veel schoonmaakwerk.
– Spuit het rooster in met silliconenspray om ervoor te zorgen dat vet er minder snel aan hecht.
– Wrijf de afzuigkap in met slaolie. Ook dit zorgt ervoor dat vet zich niet gemakkelijk hecht en dat de kap mooi gaat glanzen.

Ook interessant