4x schoenen schoonmaken: stof, suède, leer en witte sneakers

Schoenen schoonmaken is onvermijdelijk. Groene vlekken op je voetbalschoenen, smeer en stof op je laarzen of een vetvlek op je dure suède schoenen… Er is niet 1 magische oplossing voor alle soorten schoenen, want het zijn allemaal andere materialen. Gelukkig weten wij wat je moet doen om je stoffen, leren en suède schoenen schoon te maken en om jouw witte sneakers schoon te maken.

Stoffen schoenen schoonmaken

Stoffen schoenen trekken gemakkelijk vuil en vlekken aan. Je kan geneigd zijn om je stoffen schoenen in de wasmachine te gooien, maar doe dit niet! In de wasmachine lost de lijm die vaak in stoffen schoenen zit op, waardoor ze uit elkaar kunnen vallen. Stoffen schoenen schoonmaken doe je daarom altijd met de hand. Wrijf altijd eerst voorzichtig met een doek het droge vuil van het oppervlak af. Gebruik voor het schoonmaken van de ingetrokken vlek afwasmiddel en een tandenborstel. Smeer een klodder afwasmiddel op de vlek, maak de tandenborstel een beetje nat met warm water en schrob de vlek weg. Dep het oppervlak droog met een doek en laat op de lucht drogen.

Leren schoenen schoonmaken

Leren schoenen vertonen snel strepen en krassen. Behandel je (nep)leer met een mengsel van koud water en blanke azijn om dit tegen te gaan. Giet het water en de azijn in gelijke delen in een emmer. Gebruik een oude doek en wrijf goed over het leren oppervlak heen. Vlekken en krassen verdwijnen als sneeuw voor de zon! Slijtplekken in leer maak je weer mooi door schoenpoets te gebruiken. Wist je dat je ook zelf biologische schoenpoets kunt maken? Maak daarvoor een oude doek nat en doop in een potje baking soda. Wrijf over de slijtplek heen en maak droog met een schone doek. Zo hoef je nooit meer schoenpoets te kopen in alle kleuren van de regenboog, want baking soda werkt voor elke kleur. Leren schoenen schoonmaken was nog nooit zo makkelijk!

Suède schoonmaken

Suède is een luxueus stofje. Je weet dat je suède niet op hele regenachtige dagen aan moet doen, want je moet het zo droog mogelijk houden. Maar soms komt het toch zo ver dat er een vlek op je mooie schoenen zit. Behandel deze vlek zo snel mogelijk. Hoe maak je suède schoon? Dat ligt een beetje aan wat voor vlek je te pakken hebt.

  • Nat suède behandel je door het oppervlak weer droog te borstelen. De haartjes gaan dan weer rechtop staan en je schoenen zien er weer als nieuw uit.

  • Strepen en vlekken kunnen vaak verwijderd worden met een gum. Wrijf rustig over het plekje heen en gum de vlek gemakkelijk weg.

  • Vettige vlekken op je suède kun je tegengaan door gebruik te maken van droog brood. Wrijf met een stukje droog brood over de vlek heen. Het brood neemt het vet op. Als dit niet werkt, probeer dan talkpoeder over de vlek te strooien. Laat dit minstens een uur intrekken en wrijf het dan droog met een borstel.

Witte sneakers schoonmaken

Witte sneakers zijn heel mooi, maar heel snel vies. Om ze schoon te krijgen moet je ze net weer wat anders behandelen dan andere soorten schoenen.

Krijg je sneakers weer wit met tandpasta!

Neem wat witte tandpasta en smeer dit op de vieze, grijze plekken op de witte sneakers. Pak vervolgens een tandenborstel en borstel hiermee over de plekken die je hebt ingesmeerd met tandpasta. Boen krachtig over de vlekken en neem de restjes tandpasta en vuil af met een vochtig doekje.

Sneakers weer wit met baking soda

Leren witte sneakers schoonmaken, kun je prima doen met baking soda. Meng baking soda met water. Voeg water toe totdat er een papje ontstaat dat smeerbaar is, maar niet van de sneakers afglijdt. Breng het sodapapje aan op de sneakers, schrob hiermee de witte sneakers schoon met een schuursponsje en verwijder de restjes van het sodapapje met een vochtige doek. Herhaal dit totdat jouw sneakers weer helemaal wit zijn.

Witte sneakers schoonmaken met bleek

Even een waarschuwing vooraf, verdun de bleek eerst voordat je dit op jouw sneakers aanbrengt. Te veel bleek maakt jouw sneakers geel in plaats van wit.
Doe een heel klein beetje bleek bij een flinke hoeveelheid water. Neem een tandenborstel en dip hiermee in het bleekmengsel. Ga met de tandenborstel over de vlekken op de witte sneakers en boen ze eraf.

Jouw sneakers schoonmaken met ossengalzeep

Schoonmaken met water en zeep dus. Neem een vochtige schuurspons en een dot ossengalzeep. Boen daarmee over jouw vieze witte sneakers. Neem de sneakers vervolgens af met een vochtige doek. Herhaal dit tot jouw sneakers weer wit zijn!
Let op: Voorkom krassen en andere beschadigingen op jouw witte sneakers door de zachte kant van het schuursponsje te gebruiken.

Witte azijn voor witte sneakers!

Als jij jouw sneakers witte sneakers weer écht wit wilt krijgen, is witte azijn een perfect wondermiddel. Doe wat azijn op een oude doek of keukenpapier en ga daarmee over het vuil op de sneakers. Je zult zien dat de vlekken snel verdwijnen. Herhaal dit totdat de vlekken zijn verdwenen.

Je schoenen zijn nu in elk geval weer schoon, maar is er nou met die vieze schoenen ook veel vuil naar binnen gelopen? Hè bah, moet je weer dweilen. Je hebt het al druk genoeg! Neem een schoonmaakster in de hand. Zij neemt al dit werk van je over, waardoor jij meer tijd hebt voor andere dingen. Onze schoonmaaksters voldoen aan jouw wensen en eisen. Schrijf je nu in en krijg een jaar garantie op uw schoonmaakster!