badkamer schoonmaken

En dan nu.. de rest van de badkamer

Vorige week vertelde ik jullie hoe je, in mijn ogen, het beste je douche kan schoonmaken. Nu is het natuurlijk heel fijn als je een schone douche hebt, maar dat de rest van de badkamer een beetje fris oogt is ook niet verkeerd. Wat dacht je bijvoorbeeld van de badkamer tegels en, misschien nog wel belangrijker, de voegen daartussen? Of je bad; helemaal als je deze niet vaak gebruikt komt er een laagje vettig stof in te staan, dat misschien op het eerste gezicht niet eens opvalt. Dit laagje ontstaat doordat de resten zeep en lichaamsvet achterblijven na het badderen. Als het bad dan stoffig wordt, blijft dit extra plakken. Belangrijk dus, je bad schoonmaken!

Bad

Het is helemaal niet moeilijk om je bad schoon te maken. Ten eerste controleer je of er gele vlekken aanwezig zijn in je bad. Als dit het geval is, komt dat waarschijnlijk doordat een kraan (heeft ge)druppeld. Deze gele vlekken kun je verwijderen met citroensap. Spoel daarna wel even na met koud water!

Als er inderdaad een laagje vet is ontstaan in de badkuip, is het het handigst om dit schoon te maken met afwasmiddel: dat werkt immers ontvettend. Je zult zien dat als je met een doekje en afwasmiddel door je badkuip gaat, het vetlaagje verdwenen is!

Tot slot is het verstandig om je bad schoon te maken met azijn, één keer in de zoveel tijd. Ook in een bad ontstaat kalk, maar dit zie je vaak niet omdat een badkuip meestal wit is. Vul dus even een plantenspuit met warme azijn, spuit je badkuip in, laat dit een kwartier inwerken en ga vervolgens met een natte doek met azijn door je badkuip heen. Zorg dat je je badkuip goed naspoelt met water en goed droogmaakt met een droge doek!

Wastafel en spiegel

Door al het tandenpoetsen, wassen en misschien zelfs wel het uitspoelen van haren in de wastafel kan deze behoorlijk vies worden. Belangrijk dus om hem van tijd tot tijd schoon te maken!
Om te beginnen maak je de wastafel goed schoon met een doekje met allesreiniger. Hiermee zul je de meeste vlekken al wegkrijgen. Spray vervolgens de wastafel in met warme azijn of andere ontkalker. Zo kun je de kalkresten, die ongetwijfeld in je wastafel aanwezig zijn, makkelijk verwijderen.
Tot slot is het putje van de wastafel vaak een ware bron van bacteriën. Gelukkig is er een makkelijke manier om ook dit schoon te maken. Hiervoor moet je een doekje helemaal nat maken met azijn. Dit doekje leg je een tijdje (een kwartiertje, half uurtje) op het putje. Als je hem er vervolgens weer afhaalt, hoef je alleen nog even na te spoelen met wat water. Je wastafel is weer schoon!
Ook de spiegel is, vooral voor ons vrouwen, een belangrijk onderdeel van de badkamer. Het is dus fijn als deze niet vies is, en ook niet beslagen. Om een spiegel schoon te maken hoef je deze alleen even met een vochtig doekje af te nemen. Vervolgens moet je hem goed droogmaken met een droge doek of keukenrol. Wil je voorkomen dat je spiegel beslaat? Dan kun je je spiegel insmeren met afwasmiddel, shampoo of scheerschuim. Dit moet je even in laten werken en vervolgens goed droogwrijven met een droge doek. Zo zorg je ervoor dat jij altijd in je spiegel kunt kijken, ook na het douchen!

Tegels en voegen

Zoals ik al zei, worden de tegels in een badkamer op den duur ook vies. De voegen worden misschien nog wel viezer! Goed dus om deze af en toe grondig schoon te maken.

Tegels schoonmaken is vrij eenvoudig, maar het kan wel een enorme klus zijn: dat hangt natuurlijk af van hoe groot je badkamer is. Je krijgt je tegels namelijk al schoon door ze te behandelen met warm water en azijn. Wil je ook dat je badkamertegels weer mooi glanzen? Smeer ze dan in met autopoets. Dit moet je even laten intrekken alvorens je de autopoets met een natte doek uitwrijft. Als je geen autopoets in huis hebt, kun je ervoor kiezen een sopje te maken met glansspoelmiddel van de afwasmachine en warm water. Met dit sopje neem je je tegels af en je zult zien: ze zijn weer oogverblindend glanzend.

Hoe je de voegen schoon moet maken is afhankelijk van de kleur voegen die je in je badkamer hebt. Zijn ze wit? Dan is het het meest effectief om ze schoon te borstelen met een oude tandenborstel en verdund bleekmiddel. Als je zwarte voegen hebt, kun je deze het beste behandelen met azijn en een oude tandenborstel. Wel een grote klus, maar dan heb je uiteindelijk ook een mooi resultaat!
Wat ik hierbij overigens wel als tip kan geven: maak eerst de voegen schoon en dan pas de tegels, anders krijg je al het vuil van je voegen op je schone tegels!

Zo, dit was het tweede en laatste deel van mijn badkamerblogtweeweekse. Hebben jullie zelf nog goede tips om je badkamer schoon te maken? Ik hoor het graag! En als jullie graag een blog zien verschijnen over een specifiek onderwerp waarover jullie graag tips willen, kunnen jullie het natuurlijk ook altijd laten weten.

Ook interessant

2 gedachtes over “En dan nu.. de rest van de badkamer

  1. Helemaal mee eens! 3 maanden geleden hebben wij een woning gekocht. De badkamer zag er niet zo schoon uit maar toen zeiden we tegen elkaar dat we dat wel schoonmaken. Ik heb echt vanalles geprobeerd maar we krijgen de tegels niet meer schoon. Echt heel jammer dat de vorige eigenaren hier niet zorgvuldig mee om zijn gegaan. Net nieuwe tegels gekocht. Even een weekje in de puin zitten maar daarna hebben we wel weer een frisse badkamer!

  2. heel fijn om te weten want ik zit nl met tegels die rul zijn geworden van het lichaamsvet en zeep resten…verder gebruik ik een ruitenreiniger om de tegels te laten glanzen..

Comments are closed.