vieze geurtjes

Vieze geur in de keuken? Zo kom je ervan af.

In de keuken ontstaan gemakkelijk vieze geurtjes. Of het nu de koelkast, de oven of de afvalbak is die de geuren veroorzaakt, lekker is het niet. Gelukkig kun je deze geurtjes op een effectieve manier bestrijden, maar voorkomen is natuurlijk altijd fijner!

Magnetron of oven stinkt

Een oven of (combi)magnetron wordt heel gauw heel smerig. Overgekookte etensresten, geschifte melk en uit elkaar geknapte eierresten zorgen al gauw voor heerlijke combinatie van vieze geurtjes. Als je te lang wacht met schoonmaken, kan het zijn dat de geuren in het materiaal zijn getrokken. Dus ook na een flinke schoonmaakbeurt zul je dan de geurtjes nog ruiken. De vieze geur in de magnetron of oven verwijderen doe je zo:

 1. Verwarm de oven of (combi)magnetron voor op 250 graden.
 2. Vul een ovenschaal met water, een kopje baking soda en citroensap.
 3. Zet deze schaal in de voorverwarmde oven.
 4. Laat de schaal een half uur staan voor het beste resultaat.
 5. Zet de oven uit, haal de schaal uit de oven en laat de oven afkoelen.
 6. Veeg de oven na met een sponsje of doekje.

Vieze geur in koelkast verwijderen

In de koelkast bewaar je veel verschillende soorten eten en drinken. Hier wordt ook regelmatig in geknoeid. Bijvoorbeeld wanneer je de dop op de fles cola niet goed hebt dichtgedraaid. Of de vloeibare boter heeft gelekt. Een stinkende koelkast komt dus vrij regelmatig voor.
Het belangrijkste wat je kunt doen om vieze geurtjes te voorkomen in de koelkast, is deze regelmatig schoonmaken. Je kunt ook een bakje met (gemalen) koffiebonen in de koelkast zetten. Koffie absorbeert geuren en zorgt ervoor dat jouw koelkast weer neutraal ruikt. Heb je geen koffiebonen in huis? Misschien werkt het om een van deze dingen in de koelkast te leggen:

 • Een droog theezakje;
 • Een bakje pure ranja;
 • Een halve aardappel;
 • Een halve citroen.

Let wel op dat je deze dingen op tijd weer weghaalt! Wanneer deze gaan rotten of schimmelen ben je verder van huis.

Vaatwasser stinkt

Dat een vaatwasser kan gaan stinken is natuurlijk niet zo wonderlijk. Je zet hier immers alle vuile vaat in. Vieze geurtjes kun je al gemakkelijk voorkomen door de vaat eerst even voor te spoelen. Eventueel kan een antikalkmiddel ook goed helpen.
Is de geur echt heel sterk en krijg je deze niet weg? Dan kun je ook een scheut azijn met wat citroenpartjes in de vaatwasser doen. Laat daarna de machine het langste programma draaien. Zo verdwijnen kalk en vieze resten.

Stinkende prullenbak schoonmaken

De afvalbak is vaak de grootste veroorzaker van vieze geurtjes. Gelukkig kun je deze op vele manieren voorkomen en/of verwijderen. Doe wat van één van de volgende middelen op de bodem van de afvalemmer om veel luchtjes te voorkomen:

 • Een kopje baking soda;
 • Een schep kattenbakvulling;
 • Geurdoekjes;
 • Een krant;

Ben je die stinkende keuken helemaal zat? Hopelijk hebben deze tips je geholpen. Nu kun je je weer helemaal focussen op andere dingen. Merk je dat je te weinig tijd voor jezelf hebt? Neem dan een schoonmaakster in de hand. Zij weet precies hoe zij jouw huishouden spic en span houdt. Nooit meer vieze luchtjes met een betrouwbare schoonmaakster volgens jouw eisen en wensen! Schrijf je nu in en laat ons direct zoeken naar de ideale schoonmaakster voor jou.