Vloer reinigen | Voor elk type vloer een ander reinigingsprogramma

 

Iets wat eens in de zoveel tijd wel eens grondig moet gebeuren, is de vloer reinigen. De manier van schoonmaken verschilt per type vloer. Soms weet je misschien niet zo goed wat de beste manier is voor jouw vloer. Dat zal ik eens haarfijn uitleggen!

Parket

Om een parketvloer zo lang mogelijk mooi te houden, is een regelmatige reiniging nodig. Dagelijks stofzuigen is om te beginnen heel belangrijk, omdat er altijd vuil op een vloer terecht komt. Dit is zeker bij parket zo, omdat hard vuil krassen en slijtageplekken op de vloer kan veroorzaken. Stofzuigen alleen is op den duur echter niet genoeg. Doordat ook vetten in het parket terecht komen, zal de vloer zijn oude glans verliezen. Dweilen is daarom ook noodzakelijk. Let alleen op: niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor parketvloeren. Er komen strepen op de vloer als je verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt. Kies daarom voor een pH-neutraal middel. Ook te veel water kan zorgen voor schade aan het parket, dus let bij het dweilen erop dat de dweil goed is uitgewrongen.

Laminaat

Met regelmatig stofzuigen kom je al een heel eind om je laminaatvloer schoon te houden. Toch is ook een beetje extra verzorging op zijn tijd nodig. Dweilen met een mengsel van water en schoonmaakazijn is voldoende. Let ook hierbij weer op dat je de dweil goed uitknijpt, want een te natte doek is schadelijk voor het laminaat. Maak de dweil regelmatig schoon tijdens het dweilen. Laat naderhand de vloer goed drogen. Ramen open zetten en goede ventilatie helpt hierbij en loop pas weer over de vloer als deze helemaal gedroogd is.

Plavuizen

Plavuizen zijn eenvoudig schoon te maken. Voor het dweilen is het belangrijk de vloer eerst te stofzuigen. Dweil de vloer dan met een sopje van water en ammonia. Gebruik hierbij niet te veel water.

Granieten vloer

Ook een granieten vloer is gemakkelijk te reinigen. Een granieten vloer moet regelmatig stofgezogen worden, om een schuureffect van zand te voorkomen. Een inloopmat is ook verstandig, zodat daar het zand wordt opgevangen en niet op de vloer. Dweilen kan het beste gebeuren met een sopje van heet water en groene zeep of babyshampoo. Gebruik zo min mogelijk water bij het dweilen.

Vloerbedekking

Vloerbedekking is lastig te reinigen, omdat je deze niet kan dweilen. Wanneer er echter vlekken in je vloerbedekking zitten, zal je toch een manier moeten vinden die eruit te krijgen. Wat je dan het beste als eerste kan proberen, is de vloerbedekking met alleen water schoonmaken. Je kunt dan een natte handdoek op de vlek leggen en als de handdoek helemaal droog is deze weer weg halen. Vaak is de vlek al verdwenen. In geval van hardnekkige vlekken is dit soms helaas niet het geval. Wat dan goed kan helpen, is een eetlepel wasmiddel, een eetlepel schoonmaakazijn en voor de rest lauwwarm water vermengen in een spuitfles. Dit goed schudden en op de vlek spuiten. Hierna een handdoek op de natte plek leggen en wachten tot de handdoek alles heeft geabsorbeerd. Als het goed is, is de vlek verdwenen! Mocht de vlek ook geuren, dan kun je het beste een schoonmaakmiddel met ontgeurende werking gebruiken, zoals groene Bio-Tex. Maak dan een sopje van water en de Bio-Tex en sop de vlek hiermee in. Hierna de natte vlek afdekken met een stuk plastic. Na een paar uurtjes kun je het plastic weg halen en de nattigheid opnemen met een handdoek. De vlek zal verdwenen zijn!

Hoe vaak reinig jij je vloer? Doe je dat op bovenstaande manieren of anders? Ik ben benieuwd!

Meer tips zijn te vinden op de site van goedeschoonmaaktips.

Ook interessant

2 gedachtes over “Vloer reinigen | Voor elk type vloer een ander reinigingsprogramma

  1. ik heb een parketvloer en ik stofzuig iedere dag! ik doe dit met een zwabberborstel, lekker zacht en zal je vloer niet beschadigen

Comments are closed.