vloer schoonmaken

9 manieren om een vloer te reinigen

Iets wat eens in de zoveel tijd wel eens grondig moet gebeuren, is de vloer reinigen. De manier van schoonmaken verschilt per type vloer. Soms weet je misschien niet zo goed wat de beste manier is voor jouw vloer. Wij leggen per vloertype uit hoe jij jouw vloer grondig en snel kunt reinigen.

Houten vloer schoonmaken

Een houten vloer schoonmaken is niet moeilijk, maar je moet wel even weten wat je moet doen. Een parketvloer moet je anders schoonmaken dan een laminaatvloer. Dit zijn onze tips:

Parket reinigen

Om een parketvloer zo lang mogelijk mooi te houden, is een regelmatige reiniging nodig. Dit moet je doen:

  • Dagelijks je parket stofzuigen. Er komt altijd vuil op een vloer terecht. Hard vuil kan krassen en slijtageplekken op de vloer kan veroorzaken.
  • Wekelijks het parket dweilen. Doordat ook vetten in het parket terecht komen, zal de vloer zijn oude glans verliezen. Dweilen is daarom ook noodzakelijk. Let alleen op: niet alle schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor parketvloeren. Er komen strepen op de vloer als je verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt. Kies daarom voor een pH-neutraal middel. Ook te veel water kan zorgen voor schade aan het parket, dus let bij het dweilen erop dat de dweil goed is uitgewrongen.

Een pvc vloer schoonmaken doe je precies hetzelfde.

Laminaat schoonmaken

Met regelmatig stofzuigen kom je al een heel eind om je laminaatvloer schoon te houden. Toch is ook een beetje extra verzorging op zijn tijd nodig. Dweilen met een mengsel van water en schoonmaakazijn is voldoende. Let ook hierbij weer op dat je de dweil goed uitknijpt, want een te natte doek is schadelijk voor het laminaat. Maak de dweil regelmatig schoon tijdens het dweilen. Laat naderhand de vloer goed drogen. Ramen open zetten en goede ventilatie helpt hierbij. Loop pas weer over de vloer als deze helemaal gedroogd is, anders staan jouw voetafdrukken vereeuwigd op jouw vloer!

Tegelvloer schoonmaken

Plavuizen zijn eenvoudig schoon te maken. Voor het dweilen is het belangrijk de vloer eerst te stofzuigen. Dweil de vloer dan met een sopje van water en ammonia. Gebruik hierbij niet te veel water.

Stenen vloer reinigen

Stenen vloeren hebben speciale aandacht nodig. Heb jij een granieten, natuurstenen of marmeren vloer? Zo maak je hem schoon:

Granieten vloer schoonmaken

Ook een granieten vloer is gemakkelijk te reinigen. Een granieten vloer moet regelmatig gestofzuigd worden, om een schuureffect van zand te voorkomen. Een inloopmat is ook verstandig, zodat daar het zand wordt opgevangen en niet op de vloer. Dweilen kan het beste gebeuren met een sopje van heet water en groene zeep of babyshampoo. Gebruik zo min mogelijk water bij het dweilen.

Natuurstenen vloer reinigen

Een natuurstenen vloer moet je vaak stofzuigen. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is de stofzuigermond, je zorgt dat de borstels naar beneden zijn om krassen te voorkomen. Met het schoonmaken van natuursteen moet je heel voorzichtig zijn. Natuurlijk wil jij jouw natuurstenen vloer mooi schoon houden, maar je kunt niet zomaar alle reinigers gebruiken. Natuursteen bevat soms kalk of andere materialen die beschadigd kunnen raken door reguliere reinigers. Om er zeker van de zijn dat dit niet gebeurt bij jouw vloer, kun je het beste een speciale reiniger aanschaffen die gemaakt is voor het reinigen van natuurstenen vloeren.

Marmer reinigen

Marmer moet je regelmatig reinigen. Dat doe je met een sopje van lauwwarm water en een beetje groene zeep. Gebruik niet te veel zeep: daar krijg je een vettige waas van op je marmer. Gebruik ook altijd een zachte doek: marmeren vloeren zijn zeer krasgevoelig. Heb je een vlek op je marmer? Maak die dan zo snel mogelijk schoon, voordat de vlek in het marmer trekt.

Vloerbedekking reinigen

Vloerbedekking is lastig te reinigen, omdat je deze niet kan dweilen. Wanneer er echter vlekken in je vloerbedekking zitten, zal je toch een manier moeten vinden die eruit te krijgen. Wat je dan het beste als eerste kan proberen, is de vloerbedekking met alleen water schoonmaken. Je kunt dan een natte handdoek op de vlek leggen en als de handdoek helemaal droog is deze weer weg halen. Vaak is de vlek al verdwenen. In geval van hardnekkige vlekken is dit soms helaas niet het geval. Volg voor een hardnekkige vlek deze stappen:

  1. Vermeng een eetlepel wasmiddel, een eetlepel schoonmaakazijn en voor de rest lauwwarm water vermengen in een spuitfles.
  2. Schud de spuitfles goed en spuit het mengsel op de vlek.
  3. Leg een handdoek op de natte plek en wacht tot de handdoek alles heeft geabsorbeerd.

Als het goed is, is de vlek verdwenen! Mocht de vlek ook geuren, dan kun je het beste een schoonmaakmiddel met ontgeurende werking gebruiken, zoals groene Bio-Tex. Maak dan een sopje van water en de Bio-Tex en sop de vlek hiermee in. Hierna de natte vlek afdekken met een stuk plastic. Na een paar uurtjes kun je het plastic weg halen en de nattigheid opnemen met een handdoek. De vlek zal verdwenen zijn!

Meer schoonmaaktips?

Jij weet nu hoe jij jouw vloertype het beste schoon kunt houden. Op de hoogte blijven van de laatste schoonmaaktips? Maak jouw huishoudroutine elke maand efficiënter met de tips uit onze nieuwsbrief. Leuk om te lezen, handig om te gebruiken

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Ontvang de beste tips en meer.

2 gedachtes over “9 manieren om een vloer te reinigen

  1. ik heb een parketvloer en ik stofzuig iedere dag! ik doe dit met een zwabberborstel, lekker zacht en zal je vloer niet beschadigen

Comments are closed.