Vieze luchtjes

Zelfs als je regelmatig je huis schoonmaakt, heb je op sommige plekken te maken met vieze luchtjes. Neem nou bijvoorbeeld een koelkast: voor mij leek het alsof de geur van etensresten er nooit uit zou gaan. Gelukkig heb ik door de jaren heen een paar trucjes geleerd om vieze luchtjes tegen te gaan. Want zeg nou zelf, je huis kan nog zo schoon zijn, maar als het niet fris ruikt geeft al je schoonmaakwerk nog geen voldoening.

Koelkast

Mijn eerste vieze-luchtjes-trucje gaat over de koelkast. Bij iedereen gaat wel eens wat over de datum, en met een beetje pech brengt dat een vieze lucht met zich mee. Niet alleen schimmel ruikt niet lekker: ook de geur van verschillende verse etenswaren door elkaar laat wat te wensen over. Gelukkig is er een oplossing voor: geurvreters! En die hoeven helemaal niet duur te zijn. Er bestaan namelijk natuurlijke geurvreters. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld een witte boterham, een schotel bakpoeder, een aantal ongebruikte koffiepads of opgedroogde koffieprut, een halve appel, een halve aardappel in een bakje ranja en droge theezakjes. Ik heb me laten vertellen dat deze producten bepaalde enzymen bevatten die de vieze geur als het ware ‘opvreten’. Het zijn eigenlijk een soort natuurlijke deodoranten!

Stofzuiger

Een stofzuiger is een werelduitvinding, als je het mij vraagt. Ik moet er niet aan denken om iedere keer een hele ruimte uit te vegen. Helaas brengt een stofzuiger soms ook een naar luchtje mee. Dit kan komen doordat de stofzuiger vocht heeft opgezogen: dat is dus een afrader! Echter heb je niet altijd in de gaten dat iets vochtig is, en zuig je het toch op. Dan gaat je stofzuiger stinken. Gelukkig is er dan nog geen man overboord, want als je een hoopje (poeder)wasmiddel opzuigt gaat de vieze geur vanzelf weg! Je zult zien (eigenlijk, ruiken) dat je stofzuiger ineens een bloemetjesgeur met zich meebrengt.

Wasmachine

Hoewel een wasmachine ervoor moet zorgen dat je kleren mooi schoon worden en lekker fris gaan ruiken, kwamen mijn kleren laatst ineens wel schoon, maar niet fris-ruikend uit de wasmachine. Ik baalde natuurlijk, want dat was niet de bedoeling. Ik heb de fabrikant gebeld, want zo oud was mijn wasmachine nog niet. Het meisje aan de telefoon gaf als tip om de wasmachine een keer aan te zetten op het hoogste programma (90 of 95 °C) zonder was erin, en in plaats van wasmiddel een scheut soda. Dat hielp! Omdat dit niet alleen vieze luchtjes tegenhoudt, maar ook de kalkvorming tegenwerkt, doe ik dit nu een keer per maand. Ik kan het iedereen aanraden.

Hebben jullie ook wel eens vieze luchtjes in huis? En op wat voor een manier bestrijden jullie die? Ik ben benieuwd naar jullie tips, zo kunnen we elkaar helpen met een lekker frisse geur in huis!

Ook interessant