schoonmaakschema

Een handig schoonmaakschema voor thuis

Op zoek naar een schoonmaakschema voor het huishouden? Lees de blog en download een handig overzicht van jouw schoonmaakschema.

Schoonmaakschema geeft ruimte in je hoofd

Nu de kerstboom de deur uit is en de woonkamer weer lekker opgeruimd en fris is, wil je natuurlijk jouw huis op orde houden. Maar bij het schoonmaken van een heel huis komen best veel klusjes kijken. Je blijft dan aan het opruimen! Omdat wij vinden dat het makkelijker moet kunnen, bieden wij jou een schoonmaakschema aan. Zo weet je precies wanneer je welke taak moet doen.

Schoonmaakschema huis: dagelijkse taken

Er zijn een aantal taken in het huis die je eigenlijk elke dag wel moet doen. Zo voorkom je dat jouw huis een bende wordt:

 • Lucht elke dag de slaapkamers. Doe dit door de bedden open te slaan en de ramen open te zetten.
 • Ruim alle gebruikte spullen direct op zodra je ze niet meer nodig hebt. Zo voorkom je dat alle rommel zich opstapelt en dat je lang bezig bent om alles op te ruimen.
 • Zet alle vuile vaat direct in de vaatwasmachine. Heb je geen vaatwasmachine? Zorg er dan voor dat je alles direct afspoelt en minstens één keer per dag de afwas doet.
 • Maak iedere dag het aanrecht schoon en neem dan ook meteen de eettafel af.

Huis schoonmaken schema: wekelijkse taken

Het is het makkelijkste voor jezelf om één dag in de week te plannen voor jouw schoonmaaktaken. Zo hoef je er de rest van de week niet aan te denken. Volgens het schoonmaakschema dien je dan de volgende taken te doen:

 • Verschoon alle bedden en hang alle dekens en lakens buiten om te luchten.
 • Maak de keuken goed schoon, poets het aanrecht, haal een natte doek over de deurtjes, de koelkast en de tegels. Verschoon ook de vuilniszak, poets de gootsteen en zuig en dweil de vloer.
 • Zorg ervoor dat de badkamer goed schoongemaakt wordt. Denk hierbij aan de wastafels, kranen, douche, bad en toilet. Maar vergeet ook de spiegel niet schoon te maken!
 • Haal met een stofdoek of vochtige doek alle stof van meubels en kasten.
 • Maak alle vloeren in het hele huis schoon door stof te zuigen en te dweilen.

Schoonmaakschema huishouden: maandelijks

Ook zijn er een aantal taken die je het beste elke maand kunt doen.

 • Maak de koelkast van binnen én van buiten goed schoon. Gooi bedorven etensresten weg en kijk alle houdbaarheidsdata goed na.
 • Maak ook iedere maand de wasmachine goed schoon. Lees ons blog over de wasmachine om te ontdekken hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Schoonmaakschema eens per twee/drie maanden

Er zijn ook wat grotere schoonmaak en opruimklusjes die niet zo heel vaak gedaan hoeven te worden. Het gaat om de volgende taken:

 • Het schoonmaken van alle keukenkastjes en lades.
 • Het schoonmaken van de oven.
 • Ramen wassen. Van binnen worden ramen veel minder vies dan van buiten. Daarom moet je buiten vaker ramen wassen dan binnen.
 • Koffiezetapparaat en waterkoker ontkalken.

Schoonmaakschema downloaden

Hoe houdt jij bij wat je allemaal moet schoonmaken? Heb jij een schoonmaakschema voor thuis waar jij je aan houdt? Heb je tips voor anderen of wil je juist meer weten over een bepaald onderwerp? Laat het ons weten! Heb jij nog geen schoonmaakschema, maar kun je er wel één gebruiken? Wij hebben er speciaal voor jou één ontwikkeld! Deze kun je hier gratis downloaden.

Schoonmaakschema voor schoonmaakster

Is schoonmaken met of zonder schema voor jou teveel gedoe? Krijg je het niet rond qua tijd of lukt het niet vanwege lichamelijke redenen? Een schoonmaakster kan voor jou de oplossing zijn! Wij begrijpen dat je niet zomaar iedereen in jouw huis wil laten schoonmaken en daarom gaan wij graag voor jou op zoek naar een betrouwbare schoonmaakster die voldoet aan jouw wensen. Een schoonmaakschema voor de schoonmaakster maak je samen op basis van dit blog. Schrijf je vandaag nog in en geniet binnenkort van een schoon en opgeruimd huis!

Pak je het liever zelf aan? Ook dan hebben wij iets voor je. Een e-book met 101 schoonmaakhacks die de perfecte aanvulling zijn op jouw schoonmaakschema. Zo pak jij je schoonmaakwerk het efficiëntst aan.

101 schoonmaaktips
Het e-book vol handige schoonmaakhacks