vuile-vaat-niet-voorspoelen

Vuile vaat voorspoelen: ja of nee?

Vuile vaat wel of niet voorspoelen? Wanneer je de vaat met de hand doet, is voorspoelen veelal een vast onderdeel van het afwassen. Maar hoe zit dit bij vuile vaat die de vaatwasser in gaat? Wij maken met dit blog in een keer een einde aan deze twijfel. Lees hier waarom je de vuile vaat juist wel of niet moet voorspoelen voordat het de vaatwasser in gaat.

Voorspoelen? De vaatwasser kan het zelf wel

De vaatwasmiddelen van vandaag de dag zitten vol met enzymen. Deze kunnen enkel hun werk doen als ze zich ergens aan kunnen hechten. Dit is dan ook de reden dat je de vuile vaat niet voor hoeft te spoelen, maar dat het zo de vaatwasser in kan. De vaat voorspoelen, werkt dus averechts. Verwijder enkel grove etensresten zoals broodkorsten, stukjes groente en kippenbotjes, zodat de afvoer niet verstopt raakt.

Niet voorspoelen, wel vaatwasser schoonmaken

Omdat er veel viezigheid in de vaatwasser achterblijft, is het van belang dat je met enige regelmaat jouw vaatwasser schoonmaakt. Zo zorg je ervoor dat jouw vuile vaat weer schoon uit de vaatwasser komt en voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken.

Tip: Het is goed voor het milieu en onze portemonnee om de vaatwasser op een lage temperatuur te laten draaien. Voor het behoud van de vaatwasser is het van belang om minimaal eens per maand een heet programma te draaien.

Vuile vaat in de vaatwasser bespaart geld

Bespaar geld door de vaat voorspoelen over te slaan. De kosten van energie en water kun je flink terugdringen door de vuile vaat niet langer voor te spoelen. Zet je de vaatwasser niet direct aan? Dan is het wel zinvol om eten (dat snel aankoekt) van de borden te spoelen. Want hoe langer de vaat staat, des te meer deze aankoekt. Spoel de vuile vaat dan niet af onder stromend water, maar neem een kleine hoeveelheid water in de wasbak. Maak hiermee ook het aanrecht en jouw fornuis schoon, voordat je de vuile vaat ermee afspoelt. Zo bespaar je alsnog op energie en water.

Vuile vaat in de vaatwasser bespaart tijd

Bedenk eens hoeveel tijd je uitspaart door jouw vuile vaat niet langer voor te spoelen. Stel dat je iedere dag tien minuten bezig bent met het voorspoelen van jouw vaat. Dan houd je per week 70 minuten, per maand ongeveer 5 uur en op jaarbasis zelfs 60 uur over. Tijd om leuke dingen te doen en te ontspannen!

Wil jij nog meer tijd overhouden? Laat onze schoonmaaksters jou helpen! Tel uit jouw winst wanneer je niet langer iedere week een uur lang jouw badkamer staat te boenen, het reinigen van de vaatwasser over kan laten aan de schoonmaakster en je geen omkijken meer hebt naar het zemen van de ramen. Het uitbesteden van schoonmaaktaken, levert jou al snel drie uur per week tijd voor jezelf op. Dat is op jaarbasis maar liefst 156 uur!

Meer tijd overhouden
Een schoon huis en toch meer vrije tijd? Wij regelen een schoonmaakster voor je.

4 gedachtes over “Vuile vaat voorspoelen: ja of nee?

 1. Zetmeel moet wel afgespoeld worden en dan met koud water!
  Anders krijg je een lijmlaag over je vaat ! (doffe glazen)
  Komt door de nieuwe milieu eisen die van toepassing zijn op de vaatwasblokjes van tegenwoordig .

 2. Wij gebruiken al minstens 50 jaar een vaatwasser en hebben nooit de vaat voorgespoeld, hoogstens werkelijk aangekoekte etensresten vooral verwijderd.

  1. Mooi om te horen dat jullie al die jaren een goede keuze hebben gemaakt door het niet voor te spoelen!

   Groet,
   Team Hulp in Huis

Comments are closed.