Krijg jij de keuken goed schoon? 4x de keuken schoonmaken

De keuken schoonmaken, hoe pak je dat aan? De keuken is het centrum van het huis. Hier komt het hele gezin bij elkaar. Hier wordt gekookt en gegeten, maar ook gelachen en gehuild. Het is erg belangrijk dat de keuken er schoon en netjes uitziet. Wij schreven een e-book, speciaal over de keuken schoonmaken, vol tips. Vandaag delen wij een paar van onze tips uit dit e-book!

Keuken schoonmaken: afzuigkap

Ga je de keuken schoonmaken? begin dan bij de afzuigkap. Een afzuigkap wordt niet alleen de buitenkant vies, maar ook de roosters en filters aan de binnenkant. Daarom is het belangrijk om dit regelmatig schoon te maken. Zo moet je dat doen:

  • De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken is het gemakkelijkst. Het enige wat je nodig hebt is een sopje van ammoniak en warm water. Neem met een doekje de afzuigkap af. Zodra je zeker weet dat de kap vetvrij is, hoef je hem alleen nog af te nemen met schoon water.
  • Het filter van de afzuigkap moet je regelmatig vervangen. Houdt een stukje keukenpapier onder de afzuigkap om te controleren of de filter al aan vervanging toe is. Zet dan wel de afzuigkap even aan. Wordt het stukje keukenpapier tegen de kap aangezogen? Dan hoef je het filter nog niet te vervangen. Gebeurt dit niet? Dan is het tijd om het filter te vervangen.
  • Ook het rooster van de afzuigkap schoonmaken is heel makkelijk. Zet een pan met water op het vuur en doe hier wat citroensap bij. Laat dit vervolgens een paar uur koken terwijl de afzuigkap aanstaat. Vervolgens kun je het vuil erg gemakkelijk van het rooster afboenen. Hier heb je alleen warm water voor nodig. Je kunt er ook voor kiezen om het rooster in de vaatwasser te zetten.

Keuken schoonmaken: oven

Bij de keuken schoonmaken hoort natuurlijk ook de oven reinigen. Dit is een vervelend klusje wat wel regelmatig moet gebeuren. Er blijven namelijk vaak etensresten op de bodem van de oven achter. Bij een volgende keer dat je de oven gebruikt, verbranden deze etensresten en wordt alles zwart.
Met deze twee trucjes kun jij jouw oven reinigen:

  1. Laat de oven na gebruik eventjes afkoelen. Daarna kun je het vuil direct wegpoetsen met een simpel sopje. Lukt dit niet, dan kun je het eventueel aanleggen met scheutje spiritus. Doordat de wanden van de oven nog warm zijn, laat het vuil gemakkelijker los.
  2. Zet de oven aan op 200 graden. Zodra de oven op temperatuur is, kun je hem weer uitzetten. Zet vervolgens een bakje of schaaltje gevuld met water en ammonia in de oven. Laat dit een paar uur staan. Je kunt het vuil nu eenvoudig verwijderen met een doekje.
    Let op! Laat eerst de damp minstens 5 minuten wegtrekken en ventileer de keuken goed! Ammonia is namelijk erg slecht voor je. Je kunt in plaats van ammonia ook citroensap gebruiken. Het grootste voordeel hiervan is dat de keuken ook nog eens lekker gaat ruiken.

Keukenkastjes schoonmaken

Wanneer je bezig bent met de keuken schoonmaken wil je natuurlijk de keukenkastjes ook even goed meenemen. Je kunt de keukenkastjes schoonmaken met een mengsel van witte azijn en water. De keukendeurtjes schoonmaken doe je ook met dit mengsel. Het voordeel van dit schoonmaakmiddel is dat het er niet voor zorgt dat het hout krom trekt of het lak los laat. Je kunt de keukenkastjes makkelijk afnemen met een doekje.
In de keuken heb je vaak last van vet. Om te voorkomen dat dit in jouw keukenkastjes gaat zitten, kun je de keukenkastjes insmeren met onverdunde wasverzachter. Doe dit direct nadat je klaar bent met de keukenkastjes schoonmaken. De wasverzachter zorgt ervoor dat jij de volgende keer het vuil gemakkelijker kunt verwijderen.

Jouw keuken schoonmaken tot hij straalt?

Wil jij meer tips om de keuken schoon te maken? Dan hebben wij goed nieuws! Je kunt ons e-book namelijk gratis downloaden. Zo heb je alle schoonmaaktips voor in de keuken altijd bij de hand!