keukenkastjes schoonmaken

Keukenreeks: keukenkastjes en het aanrecht

De keuken is het centrum van het huis. Vaak kom je hier met het hele gezin bij elkaar. Hier wordt gekookt en gegeten. Maar ook gelachen en gehuild. Kortom: in de keuken wordt geleefd. Daarom volgt er nu een reeks met blogs over het schoonmaken van de keuken.
Een volle keuken betekent ook dat er regelmatig in alle keukenkastjes gerommeld wordt en dat iedereen overal aan zit te trekken. Met als gevolg dat jouw keukenkastjes en aanrecht vrijwel altijd onder de plak zitten en een ongeorganiseerde bende zijn. Met de volgende tips heb jij jouw keuken zo weer op orde.

Keukenkastjes

Schoonmaakmiddel

Maak een azijnoplossing. Meng een kopje witte azijn met een kopje water. Met dit schoonmaakmiddel kun je de keukenkastjes gemakkelijk schoonmaken. Daarnaast is het ook een middel dat er niet voor zorgt dat het hout krom trekt of de lak laat verwijderen.

Vet verwijderen

Smeer na het schoonmaken jouw kastjes in met een beetje onverdunde wasverzachter. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een stukje keukenrol of een droge doek. Bij een volgende schoonmaakronde kun je het vet er nu gemakkelijk afkrijgen.

Bovenkant

De keukenkastjes worden altijd aan de bovenkant erg vettig. Hier kom je vaak lastig bij. Daarom is het handig om een stuk krant, vershoudfolie of aluminiumfolie op de kast te leggen. Wanneer deze vies is geworden, kun je het papier of folie zo weggooien. Vaak hoeft dit maar één keer per maand.

Binnenkant

De binnenkant van keukenkastjes zijn gemakkelijker schoon te houden wanneer je er een stuk zeil in legt. Deze kun je gemakkelijker afnemen dan het hout waarvan de kastjes zijn gemaakt. Daarnaast is het minder erg wanneer het vuil hierin trekt.
Wil je weten hoe je de keukenkastjes goed georganiseerd kunt inrichten? Lees dan ons blog hierover.

Aanrecht

Aanrechtblad

Het is erg afhankelijk van het materiaal van het aanrechtblad hoe je deze het best kunt schoonmaken. Een marmeren of granieten blad heeft enkel heet water nodig terwijl een aanrechtblad van kunst graniet het beste schoon wordt door chloor, aceton of waterstofperoxide.
RVS dient weer schoongemaakt te worden met groene zeep.

Vaatdoek

Een aanrecht wordt vaak schoongemaakt met een vaatdoekje. Het is erg verstandig om hier elke dag een schone voor te gebruiken. Zo’n doekje is namelijk een broeinest voor bacteriën.

Schoonmaakmiddel

Een goede manier om het aanrecht schoon te maken is door hem in te smeren met een vochtige vaatdoek met wat zuiveringszout. Veeg het tenslotte na met wat azijn om de achtergebleven zoutresten te verwijderen.

Met deze tips ben je zo van alle plakkerige en vette plekken af. Maar dan moet de rest van de keuken nog gedaan worden… Daarom geef ik je volgende week tips voor het schoonmaken van de gootsteen en de afvoer ervan.

Ook interessant