keukenkastjes schoonmaken

Keukenkastjes en het aanrecht schoonmaken doe je zo

Je keukenkastjes schoonmaken en je aanrecht schoonmaken zijn de 2 leukste schoonmaakklussen in de keuken. Waarom? Het zorgt voor een veel schonere uitstraling en het is ook nog een supermakkelijk met onze tips.

Buitenkant keukenkastjes schoonmaken

Keukenkastjes schoonmaken met azijn

Maak een azijnoplossing. Meng een kopje witte azijn met een kopje water. Met dit schoonmaakmiddel kun je de keukenkastjes gemakkelijk schoonmaken. Daarnaast is het ook een middel dat er niet voor zorgt dat het hout krom trekt of de lak laat verwijderen.

Vet verwijderen keuken

Vette keukenkastjes schoonmaken doe je met een beetje onverdunde wasverzachter. Dit kun je gemakkelijk doen met behulp van een stukje keukenrol of een droge doek. Bij een volgende schoonmaakronde kun je het vet er nu gemakkelijk afkrijgen.

Bovenkant keukenkastjes schoonmaken

De keukenkastjes worden altijd aan de bovenkant erg vettig. Hier kom je vaak lastig bij. Daarom is het handig om een stuk krant, vershoudfolie of aluminiumfolie op de kast te leggen. Wanneer deze vies is geworden, kun je het papier of folie zo weggooien. Vaak hoeft dit maar één keer per maand.

Binnenkant keukenkastjes schoonmaken

De binnenkant van keukenkastjes zijn gemakkelijker schoon te houden wanneer je er een stuk zeil in legt. Deze kun je gemakkelijker afnemen dan het hout waarvan de kastjes zijn gemaakt. Daarnaast is het minder erg wanneer het vuil hierin trekt.

Jouw keukenkastjes zijn een stuk makkelijker schoon te maken als je ze goed georganiseerd houdt. Jouw keukenkastjes organiseren doe je in 4 stappen:

Keukenkastjes organiseren

 

  1. Keukenkastjes leeghalen. Zorg voor een frisse start door alle keukenkastjes leeg te halen. Maak ze gelijk schoon met azijn.
  2. Belangrijkste keukenspullen. Stel jezelf de vraag welke keukenspullen je het vaakst gebruikt. Het is handig om deze spullen op een plek neer te leggen waar je er makkelijk bij kunt. Apparaten en spullen die je langer dan twee maanden niet hebt gebruikt, kunnen achterin het kastje. Heb je ook spullen en benodigdheden die je langer dan een jaar niet hebt gebruikt? Gooi deze weg of verkoop ze.

  3. Stapels maken. Borden, pannen, ovenschotels en broodtrommels kun je op elkaar stapelen. Houd hierbij rekening met welke pannen en ovenschotels je veel gebruikt. Sorteer de borden ook op functie. Dus zet alle ontbijtborden op elkaar, alle diepe borden en alle dinerborden. Zo kun je er de volgende keer dat je ze nodig hebt, gemakkelijk pakken. Denk er wel aan om ze na gebruik weer netjes op te ruimen.

  4. Etenswaren. Iedereen heeft in de keuken ook een kastje met etenswaar. Gooi alle producten die over datum zijn weg. Heb je verschillende zakjes met pasta of rijst geopend? Gooi ze bij elkaar in, of kook ze bij je volgende maaltijd. Je kunt er ook voor kiezen om geopende zakjes in een grote pot te gooien. Vind je ook producten die je waarschijnlijk niet meer gaat eten? Gooi ze dan maar weg.
    Zet al je kruiden en specerijen bij elkaar op een schap. Zo kun je de kruiden snel vinden wanneer je ze nodig hebt.

  5. Keuken lade organiseren. In verschillende winkels zijn bakken te koop waarmee je het bestek gemakkelijk kunt verdelen in je la. Soms zijn het bakken die verstelbaar zijn. Zo kun je meerdere kleine vakken of juist grote vakken maken. Nu kun je je bestek soort bij soort leggen en kun je de volgende keer gemakkelijk het juiste bestek vinden.

 

Aanrecht schoonmaken

Aanrechtblad schoonmaken

Het is erg afhankelijk van het materiaal van het aanrechtblad hoe je deze het best kunt schoonmaken. Een marmeren of granieten aanrechtblad schoonmaken doe je enkel met heet water, terwijl een aanrechtblad van kunst graniet het beste schoon wordt door chloor, aceton of waterstofperoxide.
RVS aanrechtblad schoonmaken doe je met groene zeep.

Aanrechtblad reinigen met vaatdoek

Een aanrecht wordt vaak schoongemaakt met een vaatdoekje. Het is erg verstandig om hier elke dag een schone voor te gebruiken. Zo’n doekje is namelijk een broeinest voor bacteriën.

Kalk op aanrechtblad verwijderen

Een goede manier om het aanrecht schoon te maken is door hem in te smeren met een vochtige vaatdoek met wat zuiveringszout. Veeg het tenslotte na met wat azijn om de achtergebleven zoutresten te verwijderen.

Zo, jouw keukenkastjes en aanrecht zijn weer schoon. Nu de rest van de keuken nog. Je fornuis, je oven, de koelkast, de afzuigkap… Ze moeten allemaal schoon! Zie jij daar tegenop? Lees dan eerst eens ons gratis e-book “De keuken, hoe pak ik het aan?”, boordevol slimme tips die het schoonmaken van jouw keuken een eitje maken. Download hem nu gratis!