De computer schoonmaken in 4 super effectieve stappen

Wil jij je computer schoonmaken? Wij hebben schoonmaaktips verzameld voor het veilig en grondig schoonmaken van je pc.

Het belang van je computer schoonmaken

De computer wordt veel gebruikt, maar hoe vaak wordt hij schoongemaakt? Waarschijnlijk niet vaak genoeg: je toetsenbord en muis zijn contactoppervlakken waar een heleboel bacteriën op komen. Je computerscherm trekt veel stof aan. Op een gegeven moment heb je er genoeg van: het is tijd om je computer schoon te maken. Je wilt hier niet te onzorgvuldig mee omgaan, want het is toch dure elektronica. Volg daarom onderstaande tips op en maak je computer binnen 4 stappen schoon!

1. Behuizing van de computer schoonmaken

Voor het schoonmaken van de behuizing van de computer heb je de volgende dingen nodig:

Doe een paar druppeltjes afwasmiddel in het teiltje met lauwwarm water. Maak met dit sopje je microvezeldoekje licht vochtig en wring de doek goed uit. Zo krijg je geen water op de elektronica. Neem met het doekje de behuizing van je computer af. Werk hierbij van boven naar beneden. De binnenkant van de computer schoonmaken is een stuk lastiger en gevaarlijker: doe dit alleen als je weet waar je mee bezig bent!

2. Computerscherm schoonmaken

Er zijn veel middeltjes en sprays op de markt die beloven de schermen van jouw computer, tv en telefoon schoon te maken. Het kan echter net zo gemakkelijk met een vochtig microvezeldoekje. Dit verwijdert net zo goed stof en vette vingerafdrukken. Dit is hoe je je computerscherm schoonmaakt:

  1. Zet je beeldscherm uit;
  2. Maak een microvezeldoekje vochtig door hem nat te maken en heel goed uit te wringen;
  3. Poets voorzichtig meerdere keren over het beeldscherm heen. Veeg niet te hard om beschadigingen te voorkomen.

3. Computermuis schoonmaken

Houd het vochtige doekje nog even in de aanslag. Je computermuis schoonmaken doe je namelijk ook met een licht vochtig doekje. Spoel hem even goed uit en wring hem weer zo goed mogelijk uit. Zorg ervoor dat de muis niet aangesloten is om kortsluiting te voorkomen. Poets met het doekje over de muis heen. Besteed wat extra aandacht aan de voetjes van de muis, waar vaak veel stof aan vast blijft kleven. Maak ook het scrolwieltje goed schoon door te wrijven en scrollen tegelijkertijd. Gebruik een tandenstoker om het vuil tussen de gleuven van de muis weg te halen.

4. Toetsenbord schoonmaken

Het toetsenbord is het meest vieze onderdeel van je computer. Tussen de toetsen zitten een heleboel kruimels, stof en haar verstopt. Op de toetsen kunnen veel bacteriën zitten. Volgens verschillende onderzoeken bevat je toetsenbord per vierkante centimeter 33.000 bacteriën. Even ter vergelijking: op je toiletbril leven slechts 130 bacteriën per vierkante centimeter. Daarom is het belangrijk om minstens elke maand je toetsenbord goed schoon te maken.

Tips voor een los toetsenbord schoonmaken:

  1. Ontkoppel het toetsenbord van de computer
  2. Houd het toetsenbord ondersteboven en schud hem heen en weer. Zo valt er al veel vuil uit, wat je daarna gemakkelijk kunt stofzuigen.
  3. Maak de toetsen schoon met een vochtig doekje dat goed is uitgewrongen
  4. Zit er nog steeds veel vastzittend vuil tussen de toetsen? Gebruik dan een busje perslucht om het vuil tussen de toetsen weg te blazen.

Als je losse toetsenbord echt enorm vies is, dan kun je alle toetsen verwijderen en ze individueel afwassen. Maak voordat je de toetsen verwijdert een foto van het toetsenbord, zodat je onthoud hoe ze straks terug moeten. Verwijder de toetsen voorzichtig met een speciale tool of een gebogen paperclip. Maak de basis van het toetsenbord schoon met een goed uitgewrongen, vochtige doek. Laat alles goed drogen voordat je de toetsen weer op het toetsenbord drukt.

Let op: De toetsen van een laptop zijn niet bedoeld om eraf te halen. Ook als je een los toetsenbord hebt met platte, laptopachtige toetsen, probeer deze dan niet te verwijderen. Maak een laptop toetsenbord schoon door je laptop uit te zetten en met een goed uitgewrongen, vochtige doek de toetsen te poetsen.

Nog meer handige schoonmaaktips

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips voor je computer schoonmaken. Dit is niet alles: we hebben nog veel meer schoonmaaktips voor je verzameld. Deze hebben we gebundeld in een gratis e-book “101 Schoonmaaktips”. Lees hierin allerlei handige schoonmaakhacks die jou tijd besparen bij het schoon houden van jouw huis.