clean desk policy

Clean desk policy of een rommelig bureau?

 

Werk jij op kantoor? Hoe ziet jouw bureau er dan uit? Is jouw bureau netjes, schoon en opgeruimd of ben jij een van de vele werknemers waarvan het bureau een verzameling van mappen, documenten, post-its en pennen is?

Ik werk het liefst aan een schoon en opgeruimd bureau, clean desk policy dus. Maar bij veel mensen zie ik toch stapels papier op het bureau verschijnen. Wat is nou beter? Een opgeruimd of een rommelig bureau? Ik zocht het uit!

Voor beiden is wat te zeggen. Op een opgeruimd bureau vind je vaak veel minder bacteriën. Het bureau is makkelijker schoon te maken en er zijn geen stapels papier waar bacteriën zich tussen kunnen verzamelen. Een rommelig bureau is dus niet alleen iets waar collega’s zich aan ergeren, er zit ook een serieus gezondheidsaspect aan. Te veel bacteriën kunnen zorgen voor een verkoudheid die niet overgaat, steeds terugkerende hoofdpijn, geïrriteerde ogen, irritaties aan de luchtwegen, vermoeidheid, allergieën, longinfecties en zelfs griep.

Aan de andere kant blijkt uit Amerikaans en Gronings onderzoek dat een rommelige omgeving de efficiëntie van werknemers juist kan stimuleren.

Hoe dan?

Amerikaanse onderzoekers beweren dat een ongeordende werkplek ervoor zorgt dat mensen eerder hun vastgeroeste opvattingen kunnen loslaten. Men krijgt nieuwe inzichten en gaat creatiever te werk.

Maar deze onderzoekers zeggen ook dat een opgeruimd bureau zorgt voor meer plichtsbesef, betere eetgewoontes tijdens het werk, meer rust, meer overzicht en een professionele indruk.

Ik denk dat je de gulden middenweg moet kiezen. Een bureau dat nog wel regelmatig schoongemaakt wordt maar waar je ook nog aardig wat creativiteit uit kunt halen. Een beetje rommelig is dus helemaal niet zo erg!

Maar hou het wel een beetje schoon! In onze blog over het reinigen van het toetsenbord en de computermuis die viezer is dan de wc-bril lees je hoe vies het al is op kantoor. Dus heel veel meer bacteriën hebben we eigenlijk niet nodig, toch?

Related Post

Geef een reactie