was opvouwen doe je zo

Was opvouwen doe je zo!

Was opvouwen. Hoe doe je dit nou snel, zonder dat de kleding aan het einde van de rit allemaal ongewenste vouwen bezit? De was is weer heerlijk schoon en droog, maar dan moet het nog de kast in. Jurkjes, jasjes en blouses gaan op een hanger en klaar.

Was opvouwen doe je zo!

Hoe je de was opvouwt, heeft alles te maken met het soort was dat je gaat vouwen. Zo vraagt het opvouwen van sokken weer een andere aanpak dan je favoriete shirt… Benieuwd hoe je jouw kleding snel en netjes kunt opvouwen? Hieronder geven wij je tips voor diverse kledingstukken, handdoeken en sokken, zodat was vouwen niet langer een tijdrovende bezigheid hoeft te zijn.

Handdoeken vouwen

Voordat je begint met het opvouwen van handdoeken, zorg je dat ze goed uit de kreukels zijn. Trek ze goed recht, zodat de punten mooi op elkaar komen als je de handdoeken vouwt. Vervolgens begin je met het vouwen van de handdoek.

 1. Leg de handdoek op een vlakke ondergrond en strijk de handdoek glad met je handen;
 2. Vouw de handdoek doormidden en leg de punten netjes op elkaar (bij grote handdoeken kun je ervoor kiezen om nog een tussenstap te maken, door de handdoek in drieën te vouwen);
 3. Vouw de handdoek vervolgens van links naar rechts en leg de punten wederom op elkaar.
 4. Je handdoek is opgevouwen. Leg alle handdoeken netjes boven op elkaar met de dichte kant naar voren, zodat er een nette stapel ontstaat.

Tip: Zijn je handdoeken hard? Rol ze dan op. Door de handdoeken losjes op te rollen, blijven ze zacht. Een ander pluspunt van oprollen, is dat de handdoeken minder kastruimte in beslag nemen. Mooi meegenomen toch?!

Sokken opvouwen

Er bestaan twee handige manieren om je sokken op te vouwen. Je kent wellicht de manier waarbij je sokken op elkaar legt en van binnen naar buiten vouwt. De volgende manier is ook een super simpele manier om sokken op te vouwen.

 1. Leg de sokken bovenop elkaar;
 2. Vouw ze dubbel (over de lengterichting);
 3. Vouw de sokken nog een keer dubbel;
 4. Zet de sokken rechtop in de lade.

T-shirt vouwen

Een T-shirt met lange of korte mouwen vouw je snel en eenvoudig op door het volgende te doen:

 1. Leg het shirt op een vlakke ondergrond met de voorkant naar boven. Zorg dat de hals links ligt en het uiteinde rechts;
 2. Strijk het shirt glad met de handen;
 3.  Maak twee denkbeeldige lijnen van de hals naar beneden.
 4. Vouw het shirt (op de denkbeeldige lijn) naar binnen en vouw de mouw terug. Een korte mouw kun je recht terug vouwen, maar een lange mouw moet je iets schuin terug vouwen;
 5. Herhaal dit bij de andere zijde van het shirt. Zorg dat je het shirt steeds goed glad strijkt;
 6. Vouw het shirt nu horizontaal dubbel, met de hals naar de onderzijde.

Vouwen van een broek

Je hebt broeken met vouw en zonder vouw. Je zult begrijpen dat voor beide broeken een andere vouwwijze gebruikt wordt.
Een broek zonder vouw:

 1. Zorg dat de broek op een vlak oppervlak ligt en vouw deze over de lengte dubbel. De pijpen komen hierdoor op elkaar te liggen;
 2. Vouw de pijpen om tot net boven de broekrand. Wanneer het wenselijk is, kun je hem nogmaals dubbelvouwen.

Ben je benieuwd naar hoe je een broek met vouw vouwt? Of ben je benieuwd naar nog meer voorbeelden van was vouwen? Download dan nu ons gratis e-book: Wassen, strijken en vouwen.

Is was vouwen en strijken niet jouw favoriete bezigheid en besteed jij jouw tijd liever aan iets anders? Een schoonmaakster kan jouw uitkomst bieden voor het de was en vele andere huishoudelijke taken.

Een schoon en opgeruimd huis
Wij vinden snel een betrouwbare schoonmaakster voor jou met een jaar garantie