Zelf gaten boren

Zelf gaten boren doe je zo

Ga je gaten boren? Dan moet je je even goed voorbereiden. Of je nou gewoon recht wil boren in je muur, gaten wil boren in beton of gaten wil boren in keramische tegels, wij helpen je op weg. Lees nu onze tips!

Recht boren in muur: tips

Als je gaat boren in een muur, moet je precies te werk gaan. Anders heb je kans op schade, scheve gaten en een hoop rotzooi op de vloer. Recht boren in je muur doe je zo:

  1. Om te beginnen is het belangrijk om na te gaan in wat voor soort muur je gaat boren en wat voor boor en plug je daarvoor nodig hebt.
  2. Plak voor je begint met boren een katoenen pleister op de plek waar je te werk gaat. Zo kun je de boor goed op zijn plaats houden tijdens het boren. Het is handig om een stip te zetten op de pleister, zodat je de precieze plek duidelijk hebt.
  3. Wanneer je gaat boren, begin dan rustig. Zorg dat de boor recht blijft. Boor daarna wat sneller en als het gat diep genoeg is, trek de boor dan terug terwijl de boor nog aan staat.
  4. Het perfecte gat in de muur is daar!

Zelf gaten boren in beton

Als je gaat boren in beton, heb je een speciale betonboor nodig. Een gewone boor kan je niet gebruiken. Een betonboor heeft een sterkere punt en boort makkelijk door beton heen. Ook zit er een dieptestop op, die je helpt niet te diep te boren. Zo bescherm je ook je leidingen. Om volledig je leidingen te beschermen, kun je het beste een leidingzoeker gebruiken voordat je begint met boren. Zo voorkom je schade aan je water- of elektriciteitsleidingen.

Hoe gaten boren in keramische tegels?

Een gat boren in een keramische tegel doe je door te bepalen waar het gat moet komen, de juiste tegelboor te kiezen en voorzichtig te boren.

Tegelboren droog

Als je snel een gat in je tegel wil boren, kun je het beste een droogboor gebruiken. Deze zijn gemaakt van keihard materiaal en kunnen razendsnel draaien. Na het droogboren van een gat, kun je direct een tegel verlijmen. Maak bij droog boren in tegels altijd tollende bewegingen zodat de hitte goed weg kan.

Tip: Positioneer een stofzuiger onder de plek waar je gaat boren. Zo kun je stofvrij boren.

Tegelboren nat

Als je meer gaten wilt boren, wil je dat zo veilig en stofvrij mogelijk doen. Gebruik dan een natte tegelboor: een tegelboor met waterkoeling. Deze boor draait minder snel en spoelt direct al het stof weg. Nat tegelboren is goedkoper en vaak mooier.

Meer tips voor in huis?

Al ingeschreven op onze nieuwsbrief? Daarin houden wij je op de hoogste van de slimste huishoudtips die alle taken in huis een stuk sneller laten verlopen. Leuk om te lezen, nog leuker om te doen! Schrijf je nu in:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Ontvang de beste tips en meer.