Snijplank schoonmaken. Tips tegen vlekken en geurtjes

Wanneer je een snijplank gebruikt om bijvoorbeeld groenten te snijden, wil het nog wel eens voorkomen dat hier vlekken op achter blijven. Je zult de snijplank daarna ongetwijfeld gaan afwassen met afwasmiddel of in de vaatwasser stoppen, maar soms is dit niet genoeg. Snijplank schoonmaken? Zo pak je het aan!

Hoe kun je een snijplank schoonmaken?

Vlekken kunnen hardnekkig zijn, zeker in een houten snijplank. Ook kunnen er vervelende geurtjes achter blijven. Deze vlekken en geurtjes zijn natuurlijk niet erg hygiënisch. Gelukkig hoeft dit niet het einde van snijplank te betekenen, maar zijn er maniertjes om de vlekken en geurtjes te verwijderen.

  • Wrijf de snijplank in met een halve citroen en laat dit twintig minuten staan, de vlekken verdwijnen;
  • Je kunt ook azijn en een keukensponsje gebruiken om de snijplank te reinigen;
  • Met de hand schoonmaken is altijd beter dan in de vaatwasser;
  • Bij groot onderhoud van de snijplank, wat eens in de zoveel tijd aan te raden is, kun je vooraf grof (zee)zout over de plank strooien. Behandel hierna de snijplank met azijn, laat dit vijf minuten intrekken, spoel het af  en je snijplank is weer goed gereinigd.

Hoe kom je af van vervelende luchtjes in de snijplank?

  • Maak de snijplank schoon met onverdunde witte azijn. Zo verminder je niet alleen vlekken, maar ga je ook nare geurtjes tegen;
  • Wanneer je met ingrediënten aan de slag gaat die sterk ruiken, is het handig om de plank vooraf nat te maken. Zo voorkom je dat de geur in het hout trekt.

Verder is het verstandig om verschillende snijplanken te gebruiken voor verschillende levensmiddelen. Zo houdt je vlees, groente en brood gescheiden. Meer of minder levensmiddelen gescheiden houden kan natuurlijk altijd. Kies een kleurtje voor iedere snijplank om ze uit elkaar te houden.

Wil jij nog meer handige tips om jouw keuken en keukenattributen goed schoon te maken? Download dan gratis ons e-book over het schoonmaken van de keuken. Je zult versteld staan!