Schoonmaken oven?

Als je het hebt over een klusje waar nou echt niemand om staat te springen, dan is dat de oven schoonmaken wel. Toch moet het eens in de zoveel tijd wel gebeuren. Etensresten blijven op de bodem van de oven zitten, wat vervolgens gaat aanbranden en zwart wordt. En dan hebben we het nog niet eens over vetresten. Misschien weet je niet hoe je deze schoonmaak aan moet pakken – na het lezen van deze blog is er geen kunst meer aan!

Om hardnekkig vuil te verwijderen, zijn er verschillende dingen die je kan doen. Wat goed helpt, is de oven direct na gebruik even af laten koelen en dan schoonmaken met een sopje, eventueel aangelengd met spiritus. Doordat de wanden dan nog warm zijn, laat het vuil sneller los. Een andere optie is de oven eerst goed warm laten worden, op ongeveer 200 graden. De oven uitschakelen, dan een schaaltje vullen met voor de helft water en voor de helft ammonia. Dit schaaltje in het midden van de oven zetten, de oven gesloten houden en een paar uur laten staan. Het vuil heeft dan los gelaten en is eenvoudig met een doekje af te nemen. Let wel op, laat eerst de dampen vijf minuten weg trekken en ventileer de keuken goed! Naderhand ramen en deuren open zetten. Het is daarom handig om dit ’s nachts te doen.

Naast de oven zelf wordt de bakplaat natuurlijk ook vies. Deze maak je schoon door er baking soda op te strooien, hier kokend water overheen gieten en dit een paar uur in laten trekken. Hierna afspoelen en schoonmaken met een vaatdoek.

Ruikt je oven niet fris meer, dan is ook hier een oplossing voor. Zet een ovenvaste schaal met warm water en sap van twee citroenen in de oven. Breng dit aan de kook en laat het een paar minuten doorborrelen. Zet de oven uit, laat de ovendeur dicht en wacht een paar uur. Door de stoom weekt het vuil los, waar de citroen weer een heerlijk frisse geur geeft. Met een doekje is het vuil naderhand makkelijk af te nemen.

Dan is er tenslotte nog een eenvoudige manier om vuil in je oven in eerste instantie al tegen te gaan: aluminiumfolie op je bakplaat en/of op de achterwand van de oven leggen. En is je oven al smerig, dan kom je met voorgaande tips vast een heel eind!

Ook interessant

Één gedachte over “Schoonmaken oven?

  1. Pingback: Ammonia - Ikzoekeenschoonmaakster.nl

Comments are closed.