Gootsteen en afvoer

Keukenreeks: Gootsteen en afvoer

In een keuken wordt er intensief gebruik gemaakt van de gootsteen. Het is dan ook niet gek dat de gootsteen regelmatig vies wordt. Het is erg gemakkelijk om dan even de kraan aan te zetten en de gootsteen door te spoelen. Dit is een enkele keer goed, maar op de lange termijn kan dit vervelende resultaten veroorzaken. Ook de afvoer heeft daaronder te leiden. Met de volgende tips heb jij jouw gootsteen zo weer brandend schoon.

Glimmende gootsteen

Ook zonder schuursponsje kun jij jouw gootsteen binnen een paar minuten weer glimmend en glanzend hebben. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is onverdund bleekmiddel. Spuit een scheutje in de gootsteen en borstel dit vervolgens goed door met een afwasborstel. Laat het vervolgens een paar minuten intrekken. Tenslotte spoel je de bak nog na met schoon water. Je zult zien dat jouw gootsteen er weer uitziet als nieuw.

Afvoer

Wanneer je koffie maakt met een percolator, kun je de koffiedrab door de gootsteen spoelen. Dit schuurt namelijk de afvoer op zachte wijze schoon. Zo voorkom je dus dat jouw afvoer verstopt raakt.
Mocht je geen percolator in huis hebben, dan kun je er ook voor kiezen om regelmatig een paar lepels soda met een scheut schoonmaak azijn door de gootsteen te spoelen. Wanneer dit uitgeknispert is, is de afvoer weer schoon.

Stappenplan

Het is verstandig om de gootsteen een enkele keer een grote schoonmaakbeurt te geven. Het volgende stappenplan kun je daar goed voor gebruiken.

 • Doe kokend heet water in de gootsteen en vul hem tot aan de rand.
 • Doe een kopje chloor of bleek in het hete water en laat dit vervolgens een uur weken.
 • Haal de stop uit het putje (let erop dat het water nog heet kan zijn, dus gebruik hier een tang voor!) Het bleekwater is erg slecht voor de blote huid en jouw kleding. Zorg dat je dit dus niet hoeft aan te raken.
 • Spoel de gootsteen goed uit.
 • Schrob de gootsteen met schuurmiddel en een sponsje.
 • Spoel het schuurmiddel goed af.
 • Maak met een scherp voorwerp het randje schoon. Dit is het gebied waar de gootsteen over gaat in het aanrechtblad. Let er wel op dat je dit niet bij kitranden doet!
 • Maak de kranen schoon met een keukenpapiertje gedrenkt in schoonmaakazijn. Eventueel kun je een tandenborstel gebruiken voor de lastige kalkranden.
 • Poets vervolgens de kranen op met een zachte doek.

Met deze tips zijn jouw gootsteen en afvoer weer helemaal schoon. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is dit regelmatig bijhouden. Heb je meer tips nodig voor het schoonmaken in de keuken? Vorige week heb je kunnen lezen hoe je de keukenkastjes en het aanrechtblad schoon kunt maken.
En volgende week is de koelkast aan de beurt. Wil jij weten hoe je deze goed schoon kan maken? Houd dan ons blog in de gaten!

4 gedachtes over “Keukenreeks: Gootsteen en afvoer

  1. Verstopte afvoerputjes zijn erg vervelend. Je kunt hier het beste een vloeibaar middel voor kopen bij bijvoorbeeld de Blokker. (Mr. Muscle, HG of een ander merk). Je kunt het natuurlijk ook op de ouderwetse manier proberen met een ontstopper. Mocht dit niet werken, kun je ook een flinke hand soda door de afvoer heen spoelen met kokend heet water. Azijn wil ook nog wel eens helpen. Veel succes ermee!

   1. Goedemorgen Esmee,

    Let er hierbij wel op dat dit echt natuurlijk stoffen zijn. Soms kunnen bepaalde chemicaliën problemen veroorzaken met de lijm van de pvc buizen. Dit zorgt bij veel van mijn klanten die dit zelf hebben geprobeerd namelijk voor problemen.

    Petra

Comments are closed.