taakverdeling huishouden

Het schoonmaakgedrag van Nederlanders: geldt dit ook voor jou?

Wat is de vieste ruimte in huis? Hoeveel tijd besteden mannen gemiddeld aan huishouden? Welke huishoudelijke taken haten Nederlanders het meest? Wij waren nieuwsgierig naar het schoonmaakgedrag van Nederlanders en dus gingen we op onderzoek uit. Dit zijn de verrassende antwoorden op al jouw brandende vragen over het huis schoonmaken.

taakverdeling huishouden

Taakverdeling: mannen besteden minder tijd aan huishouden

Vrouwen hebben een hekel aan een vies huis, dat blijkt wel uit de taakverdeling in het huishouden. Ze zijn zo’n twee uur langer bezig met het huis schoonmaken en netjes houden dan mannen. Sterker nog, dankzij manlief is de vrouw elke week zeven uur (!) extra tijd kwijt aan huishoudelijke taken. Dit komt vooral doordat hij spullen laat rondslingeren. En dat terwijl vrouwen er juist voor zorgen dat mannen één uur per week minder bezig zijn met huishouden. Dit maakt hij dan wel weer een beetje goed door de tijd die hij kwijt is aan onderhoudswerk. De taakverdeling in het huishouden is dus duidelijk: vrouwen doen de schoonmaak, mannen richten zich met huishouden vooral op het onderhoudswerk.

taakverdeling huishouden

De meeste tijd zijn we kwijt aan het huis schoonmaken

Het huis schoonmaken is de grootste huishoudelijke verplichting voor vrouwen, gevolgd door boodschappen doen en koken. Bij de taakverdeling in het huishouden gaat vooral het onderhoudswerk naar de man. Het vervangen van kapotte onderdelen, verbouwen en tuinieren laten vrouwen toch het liefste aan hun partner over.

huis schoonmaken

De vieste plekken in huis

Dacht jij ook dat het toilet de smerigste plek in huis zou zijn? Fout! De keuken staat ruim aan kop met maar liefst 3,7 miljoen bacteriën per vierkante centimeter. Dit komt vooral doordat we doekjes en sponsjes laten liggen en dat terwijl we die we nou juist gebruiken om de keuken schoon te maken. Een goede tweede is de badkamer. Met name de badkuip is een bron van bacteriën, per vierkante centimeter zitten er gemiddeld 780 duizend.

infographic 4

De voorjaarsschoonmaak is niet populair

Van alle huishoudelijke taken is de badkamer schoonmaken het minst geliefd. Logisch, want hier hoort ook het toilet bij. Afwassen is een goede tweede en stofzuigen een verrassende derde. De grote schoonmaak wordt weliswaar jaarlijks gehouden, maar de voorjaarsschoonmaak is een stuk minder populair dan gedacht. Slechts 1 op de 5 vrouwen slaat uitgebreid aan het poetsen in de lente.

schoonmaaksters

Geen zin in het huis schoonmaken? Zo voorkom je een vies huis!

Er zijn maar weinig mensen die hun tijd graag besteden aan huishoudelijke taken. Je gaat natuurlijk veel liever iets leuks doen met de kinderen, genieten van de zon of een filmpje kijken met je partner. Zou jij ook wel wat meer vrije tijd willen, maar geen vies huis? Al voor €14,50 per uur heb jij een betrouwbare schoonmaakster in dienst. Wij helpen jou al binnen enkele dagen aan een hulp. Jouw huis zal stralen als nooit tevoren terwijl jij eindelijk tijd hebt voor andere dingen. Én bovendien heb je geen discussies meer over de taakverdeling in het huishouden met manlief.

Met meer dan 160 duizend inschreven hulpen is er altijd een geschikte schoonmaakster voor jou. Klikt het niet met de voorgestelde hulp? Geen zorgen, wij bieden één jaar garantie en gaan binnen deze termijn kosteloos op zoek naar iemand die wel helemaal naar jouw zin is. Ga snel naar ikzoekeenschoonmaakster.nl en ontdek alle voordelen van een hulp!

4 gedachtes over “Het schoonmaakgedrag van Nederlanders: geldt dit ook voor jou?

  1. Wow, dit zijn wel interessante bevindingen! Is dit onderzoek door jullie zelf uitgevoerd? En hoe is de data verzameld, door middel van een enquête of iets dergelijks? Wel gaaf in ieder geval.

  2. Intressant zeg! ik ben benieuwd wanneer je dit onderzoek over 10 jaar doet of de emancipatie te zien is in de man vrouw verdeling van huishoudelijke taken.

Comments are closed.