gordijnen wassen

Gordijnen wassen doe je zo!

Hoe vaak was jij je gordijnen? Gordijnen wassen, is vaak een klus waar je tegenop ziet. Want hoe pak je dat nou aan met die grote lappen stof? En hoe kun je gordijnen wassen zonder kreukels? Allemaal hele logische vragen. En daarom kun je hier alles lezen over gordijnen wassen.

Hoe vaak gordijnen wassen?

Gordijnen wassen is een klus die je (gelukkig) niet iedere week hoeft te doen. Sterker nog het is zelfs beter om je gordijnen zo min mogelijk te wassen. Zo blijven ze namelijk langer mooi. Maar hoe vaak moet je gordijnen wassen? Eens per jaar is prima. Omdat je het maar een keer per jaar hoeft te doen, kan het zinvol zijn om er een vast moment voor te kiezen. Bijvoorbeeld na de feestdagen of in het voorjaar tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo onthoudt je beter wanneer de gordijnen gewassen moeten worden.

Tips voor gordijnen wassen

Ben je er klaar voor? Gordijnen wassen hoeft geen ingewikkelde klus te zijn. Om je te helpen, zetten we de stappen voor gordijnen wassen even op een rij:

 1. Klop de gordijnen eerst uit
  Door de gordijnen uit te kloppen voordat ze de wasmachine in gaan, verlies je al het grootste deel stof.
 2. Check de waslabels van de gordijnen
  Er bestaan vele soorten gordijnen, gemaakt van verschillende stoffen. Op de juiste manier wassen, is het belangrijk om eerst het waslabel te checken. Zit er geen label aan je gordijnen? Kijk dan even op de aankoopbon of bel met de verkoper. Staat er een A, P of E op het label? Vouw de gordijnen dan op, doe ze in een zak en breng ze naar de stomerij. Deze gordijnen hebben een chemische reiniging nodig.
 3. De bovenrand en haken bij elkaar vouwen
  Voordat je de gordijnen gaat wassen, is het belangrijk om eerst de bovenrand en de haken bij elkaar te vouwen. Dit scheelt je veel tijd, omdat je de haken er nu niet af hoeft te halen. Doe een kussensloop om de rand en haken en knoop deze vast met een stevig elastiek. Zo voorkom je dat de haken de gordijnstof beschadigen.
  Tip: Je kunt in plaats van een kussensloop ook een panty of washand gebruiken. Zolang de stof maar waterdoorlatend is.
 4. Gordijnen in de wasmachine
  Nu komt het er echt op aan… De gordijnen gaan in de wasmachine. Er zijn een paar dingen waar je goed op moet letten. Zorg dat je de gordijnen op de juiste temperatuur wast. Denk niet; er zitten vlekken in dus ik was ze even een paar graden warmer. Dit kan er namelijk voor zorgen dat jouw gordijnen krimpen.
  Gebruik slechts een kleine hoeveelheid wasmiddel . Dit zorgt ervoor dat de gordijnen langer mooi blijven. Let tot slot ook op een lage centrifugeerstand.
 5. Gordijnen wassen zonder kreukels
  Wil je kreukvrije gordijnen? Stop de wasmachine dan niet te vol. Vul maximaal 1/3 van de trommel om te voorkomen dat de gordijnen gaan kreukelen tijdens het wassen. Sla de gordijnen (indien mogelijk) na het wassen uit en hang ze direct aan de rails. Door het gewicht van de natte stof worden kreukels in de gordijnen vanzelf verwijderd. Mocht dit toch niet het geval zijn dan kun je de gordijnen strijken volgens voorschrift.
  Tip: Laat de gordijnen sneller drogen door ramen en deuren open te zetten.

Zo zie je maar weer dat gordijnen wassen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Met een goed stappenplan kom je een heel eind en bespaar je tijd. En hoe meer tijd je bespaart hoe beter! Wil je nog meer tijd overhouden en jouw gordijnen laten wassen door een professional die ook andere huishoudelijke taken van je overneemt?

Zoek een schoonmaakster
Loop geen risico! Regel hier een betrouwbare schoonmaakster met een jaar garantie.