Site pictogram Hét blog over schoonmaken

5x Duurzaam schoonmaken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

duurzaam schoonmaken

Duurzaam leven wordt in sommige gevallen geassocieerd met geitenwollen sokken (welke overigens erg lekker warm zijn). Toch wordt duurzaam leven steeds vaker gezien als een nood. Iedere kleine stap helpt en duurzaam schoonmaken is er daar één van. Lees hier over 5 x duurzaam schoonmaken.

1. Ecologische schoonmaakmiddelen

De eerste stap richting duurzaam schoonmaken is het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen. Bleekwater mag een enkeltje naar buiten, dit bevat namelijk chloor en dat is erg slecht voor ons milieu. Vaak wordt gedacht dat bleek nodig is voor de hygiëne, maar regelmatig schoonmaken met DIY allesreiniger of natuurlijke zeep is net zo effectief. Zo zijn er nog meer middelen die je liever niet dan wel in huis hebt. Denk daarbij aan ontstoppingsmiddel en kalkreinigers. Deze zijn prima te vervangen door natuurlijke middelen. Zo zijn sodakorrels een prima alternatief voor ontstoppers en is azijn de oplossing voor kalkvlekken.

2. Milieubewust schoonmaken met azijn

Net noemden we ze al even, soda en azijn. Deze middelen uit grootmoeders tijd doen het nog steeds prima. De opkomst van chemische schoonmaakmiddelen heeft ons anders doen geloven, maar soda en azijn zijn een must have voor duurzaam schoonmaken. Zuurhoudende schoonmaakmiddelen helpen jou om van kalk en zeepresten af te komen.

3. DIY milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

We leven in een maatschappij waar we vaak een makkelijke keuze maken in plaats van een bewuste. De keuze van een schoonmaakmiddel is er daar een van. Toch is het maken van schoonmaakmiddelen geen ingewikkelde klus. Zo zijn vele chemische middelen door een natuurlijke variant te vervangen. Te denken aan wasmiddelen, wasverzachter, allesreiniger en toiletreiniger. Heb je geen zin om zelf duurzame schoonmaakmiddelen te maken? In de winkel zijn ook steeds vaker duurzame schoonmaakmiddelen te vinden.

4. Een natuurlijk lekkere geur in huis

Een lekkere geur in huis, daar wordt iedereen blij van! Het is heel eenvoudig om in de supermarkt een chemische luchtverfrisser uit het schap te pakken, want gemak dient de mens. Maar wist je dat je geen uren bezig hoeft te zijn om een lekkere geur in huis te hebben? Je kunt heel eenvoudig gebruik maken van de geur van bloemen en planten. Zo zijn lavendel en eucalyptus een perfecte oplossing voor een heerlijke geur in huis.

5. Bewust wassen

Dat een lage temperatuur je was ook schoon wast, is waarschijnlijk al wel bekend. Toch is er nog flink wat winst te behalen door het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel. Een teveel aan wasmiddel is belastend voor ons milieu. Een gerichte dosering spaart het milieu en je doet langer met een verpakking, wat jou weer geld bespaard. Een win – win-winsituatie dus.

Wij vinden duurzaam schoonmaken een must. Daarom geven wij heel vaak schoonmaaktips met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Wil jij meer lezen over jij milieubewust kunt schoonmaken? Download dan nu ons gratis e-book “101 schoonmaaktips”. Die staat vol slimme manieren om jouw huis ecologisch verantwoord schoon te maken. Download hem nu gratis!