duurzaam schoonmaken

5x Duurzaam schoonmaken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Duurzaam leven wordt in sommige gevallen geassocieerd met geitenwollen sokken (welke overigens erg lekker warm zijn). Toch wordt duurzaam leven steeds vaker gezien als een nood. Iedere kleine stap helpt en duurzaam schoonmaken is er daar één van. Lees hier over 5 x duurzaam schoonmaken.

1. Ecologische schoonmaakmiddelen

De eerste stap richting duurzaam schoonmaken is het vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen. Bleekwater mag een enkeltje naar buiten, dit bevat namelijk chloor en dat is erg slecht voor ons milieu. Vaak wordt gedacht dat bleek nodig is voor de hygiëne, maar regelmatig schoonmaken met DIY allesreiniger of natuurlijke zeep is net zo effectief. Zo zijn er nog meer middelen die je liever niet dan wel in huis hebt. Denk daarbij aan ontstoppingsmiddel en kalkreinigers. Deze zijn prima te vervangen door natuurlijke middelen. Zo zijn sodakorrels een prima alternatief voor ontstoppers en is azijn de oplossing voor kalkvlekken.

2. Milieubewust schoonmaken met azijn

Net noemden we ze al even, soda en azijn. Deze middelen uit grootmoeders tijd doen het nog steeds prima. De opkomst van chemische schoonmaakmiddelen heeft ons anders doen geloven, maar soda en azijn zijn een must have voor duurzaam schoonmaken. Zuurhoudende schoonmaakmiddelen helpen jou om van kalk en zeepresten af te komen.

3. DIY milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

We leven in een maatschappij waar we vaak een makkelijke keuze maken in plaats van een bewuste. De keuze van een schoonmaakmiddel is er daar een van. Toch is het maken van schoonmaakmiddelen geen ingewikkelde klus. Zo zijn vele chemische middelen door een natuurlijke variant te vervangen. Te denken aan wasmiddelen, wasverzachter, allesreiniger en toiletreiniger. Heb je geen zin om zelf duurzame schoonmaakmiddelen te maken? In de winkel zijn ook steeds vaker duurzame schoonmaakmiddelen te vinden.

4. Een natuurlijk lekkere geur in huis

Een lekkere geur in huis, daar wordt iedereen blij van! Het is heel eenvoudig om in de supermarkt een chemische luchtverfrisser uit het schap te pakken, want gemak dient de mens. Maar wist je dat je geen uren bezig hoeft te zijn om een lekkere geur in huis te hebben? Je kunt heel eenvoudig gebruik maken van de geur van bloemen en planten. Zo zijn lavendel en eucalyptus een perfecte oplossing voor een heerlijke geur in huis.

5. Bewust wassen

Dat een lage temperatuur je was ook schoon wast, is waarschijnlijk al wel bekend. Toch is er nog flink wat winst te behalen door het gebruik van de juiste hoeveelheid wasmiddel. Een teveel aan wasmiddel is belastend voor ons milieu. Een gerichte dosering spaart het milieu en je doet langer met een verpakking, wat jou weer geld bespaard. Een win – win-winsituatie dus.

Wij vinden duurzaam schoonmaken een must. Daarom geven wij heel vaak schoonmaaktips met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Wil jij meer lezen over jij milieubewust kunt schoonmaken? Download dan nu ons gratis e-book “101 schoonmaaktips”. Die staat vol slimme manieren om jouw huis ecologisch verantwoord schoon te maken. Download hem nu gratis!

11 gedachtes over “5x Duurzaam schoonmaken met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

  1. Ik maak al schoon in de huizen waar ik werk met alles reiniger schoonmaakazijn en gewoon heet water of ramen druppeltje afwasmiddel simpel schoon zonder agressief middel geen bleek simpel vaatdoek en alles reiniger en goed warm water simpel

   1. Wendy,
    Wat leuk dat je een reactie plaatst! Er zijn inderdaad geen agressieve middelen nodig om een huis heerlijk schoon te krijgen. Wat mooi dat jij dat ook ervaart!

    Groet,
    Team Hulp in Huis

 1. Recent ben ik gestart in een nieuw huis. De mensen hebben flinke kalkaanslag in de toiletpot. Krijg ik die grote kalkplekken weg met soda en azijn? En hoe pak je dat aan?

  1. Hallo Linda,
   Wat leuk dat je bent gestart in een nieuw huis!
   Bij kalkaanslag in het toilet doet een fles cola ook wonderen.
   Neem een fles cola en giet deze leeg in de toilet. Een nachtje laten weken en het toilet is weer vrij van kalkaanslag!
   Succes!

   Groet,
   Team Hulp in Huis

  2. Ik heb dit reeds gehad, toen zei ik tegen de dame in kwestie, dat ze mij mocht 1 fles azijn geven(was 1liter1/2), volledig in de toiletpot (wc pot gieten). laten staan zonder te gebruiken (wc) 1 dag met die azijn in de pot. anderdaags doortrekken met water, en zien wat het resultaat is. mocht het TE hardnekkige zijn, doe je nog eens 1 fles azijn van 1 liter, laat het terug 1 dag staan, en dan dient het wel volledige in orde te zijn. bij die mensen waar ik het gedaan had, hadden zijn daardoor een volledige zwarte laag in de wc pot gekregen. En alles was eruit. doordat azijn bleekt. Je kan het eventueel ook met soda doen maar dan zonder de azijn, daar 2 producten bij elkaar in een wc pot, niet goed is, soms giftige gassen…. wees dus voorzichtig. succes hoor.

   1. Arlette,

    Wat leuk dat je jouw ervaring deelt. Azijn is een super middel om kalk aan te pakken.

    Groet,
    Team Hulp in Huis

 2. Als de werkgever ziet dat alles even goed schoon wordt met azijn , soda en groene zeep staan ze daar wel voor open. Mijn missie 🙂

  1. Azijn, soda en groene zeep zijn wondermiddelen en voor zoveel schoonmaaktaken te gebruiken!
   Wat een super missie heb je!

   Groet,
   Team Hulp in Huis

Comments are closed.