houdbaarheid huishoudelijke producten

8 x voorwerpen in huis die over datum gaan!

We letten goed op de houdbaarheidsdatum van levensmiddelen, maar wist je dat voorwerpen in huis ook over datum gaan? Voorkom dat je ziek wordt en verbeter de hygiëne in huis door deze 8 huishoudelijke voorwerpen op tijd te vervangen.

Schuurspons, bron van bacteriën

Een schuursponsje is een huishoudelijk voorwerp dat we op veel plekken in huis tegenkomen. Onder andere in de keuken. Wat veel mensen niet beseffen, is dat een oude keukenspons vaak meer vuil verspreid dan dat het verwijdert. Gebruikte schuursponsjes zijn een bron van bacteriën. Gebruik je de schuurspons of keukenspons dagelijks? Neem dan elke week een nieuwe spons!

Wanneer scheermesjes vervangen?

Even snel de oksels ontharen of de benen scheren, wie kent dat niet? Dit gebeurt vaak onder de douche of in bad. Het scheermesje wordt vervolgens op de rand van het bad, op een schap of een andere plek in het douchegedeelte bewaard. Gevolg: schimmel kan zich gemakkelijk verspreiden. Wil je dit voorkomen en een betere hygiëne in huis, gooi het scheermesje dan na twee weken weg en pak een nieuwe.

Lenzenbakje

Wanneer je lenzen hebt, maak je deze elke avond voor het slapen gaan schoon. Maar doe je dit ook met het contactlenzendoosje? Er is bekend dat lenzenbakjes een haard van bacteriën en schimmels zijn, wanneer je ze niet schoonmaakt of vervangt. Je zit niet te wachten op ontstoken ogen toch? Vervang daarom jouw lenzenbakje iedere maand.

Poep op je tandenborstel?

De poepbacterie (e-coli bacterie) wordt vaak op tandenborstels aangetroffen, omdat handen wassen na een toiletbezoek wel eens wordt vergeten. Vaak staan tandenborstels ook nog eens gezellig op een kluitje in de tandenborstelbeker, waardoor bacteriën zich snel verspreiden. Maar hoe vaak moet je een tandenborstel vervangen? Dit is zeker iedere drie maanden, afhankelijk van het poetsgebruik en ziekte. Hygiëne in huis speelt een grote rol bij het voorkomen van ziektes. Ben je ziek, zet jouw tandenborstel dan niet in dezelfde tandenborstelbeker als de rest. Koop een nieuwe tandenborstel zodra je beter bent en gooi de oude weg… Ook al is deze nog geen drie maanden oud.

Plastic bakjes eerder aan vervanging toe dan je denkt!

Heb jij van die mooie Tupperware bakjes in de kast staan? Ook die hebben een houdbaarheidsdatum! Zodra er krassen en beschadigingen op zitten, zijn het mooie bewaardoosjes geworden voor bacteriën. Het is dus niet slim om de bakjes, vanuit het oogpunt hygiëne, nog langer voor je eten te gebruiken. De houdbaarheidsdatum van plastic bakjes is daarom drie maanden.

Tip: Overweeg rvs bewaardoosjes. Deze zijn in de aanschaf iets duurder, maar gaan langer mee en sparen ons milieu.

Ook jouw wc-borstel moet vervangen worden!

Een fris toilet is heerlijk, maar  met een ‘oude’ toiletborstel verspreid je meer bacteriën dat dan je verwijdert. Jouw toiletborstel heeft een houdbaarheidsdatum van zes maanden. Daarna heeft het reinigen van jouw wc met die wc-borstel dus geen zin meer.

Wanneer snijplanken vervangen?

Dat je voor de hygiëne een snijplank goed moet schoonmaken is algemeen bekend. Maar dat je jouw snijplank met enige regelmaat moet vervangen, weten veel mensen niet. Of het nou een houten of plastic snijplank is, na een tijdje krijg je de snijplank niet meer bacterievrij. De houdbaarheid van een snijplank is 12 maanden. Wanneer er eerder diepe sporen van messen in jouw snijplank zichtbaar zijn, is het verstandig om de snijplank eerder te vervangen.

Mijn fijne hoofdkussen over datum?

Jouw hoofdkussen wordt intensief gebruikt, waardoor het vol komt te zitten met huidschilfers, haar en zweet. Hierdoor wordt het een bron voor huisstofmijt. Er zitten duizenden bacteriën op een gemiddeld kussen. Met dat in je achterhoofd is het waarschijnlijk een stuk minder lastig om je kussen te vervangen. De houdbaarheidsdatum van een kussen is 18 maanden.

Houdbaarheid van huishoudelijke producten

Om de hygiëne in huis op peil te houden, is het van belang om naast de houdbaarheidsdatum van voedsel ook goed naar de houdbaarheid van huishoudelijke producten te kijken. Om het je makkelijk te maken, zetten we de houdbaarheid van deze producten nog even in een overzicht.

Product

Houdbaarheidsdatum

Keukenspons 1 week
Scheermesje 2 weken
Lenzenbakje 1 maand
Plastic bakjes 3 maanden
Tandenborstel 3 maanden
Wc borstel 6 maanden
Snijplanken 12 maanden
Hoofdkussen 18 maanden

Denk je nou… Dit wist ik helemaal niet! Geen nood, nu weet je het gelukkig wel. Een schoonmaakster is op de hoogte van de houdbaarheid van producten en neemt ook nog eens het schoonmaken van jouw huis voor haar rekening. Dat klinkt toch heerlijk?!

Een heerlijk schoon en fris huis
Kies voor een schoonmaakster in huis en geniet van meer vrije tijd.

2 gedachtes over “8 x voorwerpen in huis die over datum gaan!

Comments are closed.