Onderhoud

Badkamerreeks: Onderhoud

Een gemiddelde badkamer gaat zo’n 15 jaar mee. Echter is het mogelijk om de levensduur van een badkamer met flink wat jaren te verlengen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het goed onderhouden van de badkamer. Met deze tips kun jij de badkamer mooi en schoon houden.

Basistips

  • Gebruik alleen neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen.
  • Gebruik altijd een zeem, spons of zachte doek.
  • Let goed op of het schoonmaakmiddel dat je wilt gebruiken, geschikt is voor het materiaal dat je ermee gaat schoonmaken.
  • Zorg ervoor dat je altijd alles goed droogmaakt, nadat je de badkamer hebt gebruikt of hebt schoongemaakt.
  • Gebruik geen chemische of schurende middelen in de badkamer. Het gebruik van dit soort middelen kan onherstelbare schade veroorzaken.
  • Gebruik geen microvezeldoekjes. In deze doekjes zitten namelijk minuscule schuurdeeltjes die op jouw materialen kunnen krassen.

Materialen en onderhoud

Tijdens het schoonmaken van de badkamer kom je diverse materialen tegen. Ieder materiaal heeft zijn eigen schoonmaakbehoefte. Daarom volgt hier een gespecialiseerd overzicht.

Keramiek

Veel sanitair is gemaakt van keramiek, denk daarbij aan de wastafel, het toilet en het bidet. Keramische voorwerpen kunnen jaren meegaan. Bij goed onderhoud glimmen ze na 10 jaar nog net zo als op de eerste dag. De grootste vervuiler van keramiek is kalkaanslag.
Maak bij het schoonmaken van keramiek altijd gebruik van een niet schurende, zachte spons of doek. Doe dit in combinatie met niet schurende schoonmaakmiddelen. Heb je veel last van kalkaanslag? Maak dan gebruik van een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur. Citroenzuur zorgt er namelijk voor dat kalkaanslag gemakkelijk oplost.

Tegels

Tegels bepalen de look en feel van een badkamer. Bij het schoonmaken van tegels is het heel belangrijk om wat feiten in het achterhoofd te houden. Zo is het belangrijk om geen schoonmaakmiddelen te gebruiken met een PH-waarde van 7 of lager. Lager dan 7 is namelijk zuur en dan kan het middel de voegen aantasten.
Daarnaast is het ook bij tegels belangrijk om geen schurende middelen of microvezeldoekjes te gebruiken bij het schoonmaken.

Glas

Ook glas is een veelvoorkomend materiaal in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een glazen douchewand. Het is alleen erg jammer dat glas en kalk niet goed samen gaan. Om die reden vraagt glas in de badkamer extra aandacht bij het schoonmaken. Denk daarbij aan de volgende tips:

  • Spoel glas dagelijks na gebruik af met koud water.
  • Zorg dat je het glas altijd goed droog maakt.
  • Gebruik geen schurende middelen en wrijf niet te hard.
  • Glas met een speciale anti-kalk behandeling mag enkel met een niet schurende, zachte doek worden schoongemaakt.

Kunststof (Acryl)

In de moderne badkamer wordt er veel gebruik gemaakt van kunststof of acryl. Kunststof kun je gewoon met een zacht schoonmaakmiddel schoonmaken. Let er wel op dat je geen schoonmaakmiddel gebruikt op basis van azijn. Dit kan namelijk het materiaal aantasten. Ook schoonmaakmiddelen met een schuurmiddel erin kunnen ervoor zorgen dat er krassen ontstaan op het meubilair en dat is zonde.

Met deze onderhoudstips sluiten we de badkamerreeks af. Als het goed is weet je nu precies hoe jij jouw badkamer weer stralend schoon kunt maken. Wil jij nog over een specifiek onderwerp tips hebben? Laat het ons weten, dan zullen wij wellicht een blog over jouw onderwerp schrijven.