Zwart werken? Doe mij maar wit!

Zwart werken? Doe mij maar wit!

Wist je dat maar liefst twee derde van alle huishoudelijke hulpen in Nederland zwart werkt? Natuurlijk klinkt het heel aantrekkelijk om zwart te werken, je betaalt immers geen loonbelasting of sociale premies. Toch is het misschien wel gunstiger om wit te gaan werken of een witte werkster in te schakelen. Ik zal je uitleggen waarom.

Ook als witte werkster kan het zijn dat je ook geen lasten aan de overheid hoeft te betalen. Dit staat namelijk in de Regeling Dienstverlening aan Huis. Om hiervoor in aanmerking te komen mag je maximaal 3 dagen bij een particulier werken. Let wel op, als je ergens een uurtje op een dag hebt gewerkt, telt dit als een volledige dag.

Een witte werkster kun je al inschakelen voor maar €12,50 per uur. Hier zit het vakantiegeld al bij in. Daarnaast is de werkster zelf verantwoordelijk voor haar belastingaangifte. Als werkgever heb je hier niets mee te maken.

Wanneer je wit werkt heb je de mogelijkheid om gemaakte afspraken op papier te zetten. Dit is zowel gunstig voor jouw werkgever als voor jezelf. Op het moment dat jouw werkgever de afspraken niet nakomt, kun je aantonen dat deze wel zijn gemaakt waardoor je in je gelijk staat.

Als je zwart werkt ben je niet verzekerd wanneer je ziek wordt of plotseling werkloos raakt. Wanneer je wit werkt heb je deze verzekeringen wel. Daarnaast is de Belastingdienst actief op zoek naar zwarte werksters. Wanneer je wordt betrapt op zwart werken kunnen de boetes voor zowel jou als je werkgever hoog oplopen.

Voor de werkgever is een witte werkster ook erg interessant. Wanneer je door omstandigheden geen werkster meer nodig hebt, heb je geen ontslagvergunning nodig om haar te ontslaan. Wel is er sprake van een opzegtermijn. Dit is weer voordelig voor de werkster. Deze regel is één van de voordelen die uit de Regeling Dienstverlening aan Huis van de Overheid voortkomen.

Deze voordelen van een witte werkster hebben mij overtuigd. Het riskeren van boetes voor zowel de werkgever als de werkster bij zwart werken is, in mijn ogen, overbodig. Een witte werkster is voordeliger!