Zelfgemaakt schoonmaakmiddel

De afgelopen weken hebben we verschillende DIY schoonmaakmiddelen laten zien. In dit blog gaan we uitleggen waarom bepaalde ingrediënten gebruikt worden als je zelf schoonmaakmiddel wilt maken.

DIY schoonmaakmiddel met vijf ingrediënten

Waarschijnlijk heb je de afgelopen weken al vaak dezelfde ingrediënten terug zien komen in onze blogs over zelfgemaakt schoonmaakmiddel. Met slechts vijf ingrediënten kun je twee groepen schoonmaakmiddelen maken. Een zuur schoonmaakmiddel gebruik je om kalk, roest en urinesteen te verwijderen. Een alkalische reiniger gebruik je om vetten en ander organisch vuil te verwijderen. De vijf ingrediënten waar je alles mee kunt maken zijn:

 • Schoonmaakazijn;
  Azijn is zuur, dus dit voeg je toe aan DIY schoonmaakmiddel waar je kalk, roest en urinesteen mee wilt verwijderen. Azijn doodt schimmels en bacteriën en laat vieze geuren verdwijnen. Je kunt er bijvoorbeeld allesreiniger mee maken.
 • Baking soda;
  Baking soda of zuiveringszout is een natuurlijk schuurmiddel, het bindt vieze geurtjes en het is goed tegen vettigheid. Door de veelzijdigheid is het eigenlijk overal wel aan toe te voegen, maar vooral voor toiletreiniger is het een goede toepassing.
 • Soda;
  Soda kan chloor vervangen. Hier kun je dus ook je toilet goed mee reinigen of je afvoer mee ontstoppen.
 • Natuurlijke zeep (zoals marseillezeep of castillezeep);
  Zeep helpt om vetten op te lossen in water, zodat alles makkelijk wegspoelt. Zeep op basis van olijfolie is een goede keuze voor het milieu.
 • Etherische olie naar keuze.
  Met etherische olie kun je jouw favoriete geur aan het DIY schoonmaakmiddel toevoegen.

De voordelen van zelfgemaakt schoonmaakmiddel

Een paar weken geleden zijn we begonnen met deze reeks over DIY schoonmaakmiddel. Met slechts een paar ingrediënten kun je jouw complete schoonmaakkast verduurzamen. Bovendien is zelf schoonmaakmiddel maken een stuk goedkoper dan reinigers in de supermarkt kopen. Je kunt met bovenstaande middelen veel meer schoonmaakmiddel maken dan die ene verpakking uit de supermarkt. Wij zien dus alleen maar voordelen van DIY schoonmaakmiddel!

We zijn benieuwd of jij al een van de DIY schoonmaakmiddelen hebt geprobeerd. Voor nog meer handige tips download je gratis ons e-book met 101 schoonmaaktips. Hier staan tips in om het schoonmaken nog gemakkelijker te maken.

Ook interessant