Zelf schoonmaakmiddel maken

Zelfgemaakt schoonmaakmiddel maak je met 5 ingrediënten. In dit blog geven we twee recepten voor DIY allesreiniger en vertellen we hoe het precies werkt.

Eigen schoonmaakmiddel maken: de 5 basisingrediënten

Met slechts vijf ingrediënten kun je twee groepen schoonmaakmiddelen maken. Een zuur schoonmaakmiddel gebruik je om kalk, roest en urinesteen te verwijderen. Een alkalische reiniger gebruik je om vetten en ander organisch vuil te verwijderen. De vijf ingrediënten waar je alles mee kunt maken zijn:

 • Schoonmaakazijn;
  Azijn is zuur, dus dit voeg je toe aan DIY schoonmaakmiddel waar je kalk, roest en urinesteen mee wilt verwijderen. Azijn doodt schimmels en bacteriën en laat vieze geuren verdwijnen. Je kunt er bijvoorbeeld allesreiniger mee maken.
 • Baking soda;
  Baking soda of zuiveringszout is een natuurlijk schuurmiddel, het bindt vieze geurtjes en het is goed tegen vettigheid. Door de veelzijdigheid is het eigenlijk overal wel aan toe te voegen, maar vooral voor toiletreiniger is het een goede toepassing.
 • Soda;
  Soda kan chloor vervangen. Hier kun je dus ook je toilet goed mee reinigen of je afvoer mee ontstoppen.
 • Natuurlijke zeep (zoals marseillezeep of castillezeep);
  Zeep helpt om vetten op te lossen in water, zodat alles makkelijk wegspoelt. Zeep op basis van olijfolie is een goede keuze voor het milieu.
 • Etherische olie naar keuze.
  Met etherische olie kun je jouw favoriete geur aan het DIY schoonmaakmiddel toevoegen.

Zelf allesreiniger maken: 2 recepten

1: Eigen schoonmaakmiddel met azijn maken

Met dit recept maak je zelf schoonmaakmiddel met twee ingrediënten in een spuitflacon. Dit heb je nodig:

 • 200 ml witte schoonmaakazijn
 • 200 ml water

Het is erg belangrijk om een 50% water en 50% schoonmaakazijn verhouding aan te houden. Het water verdunt de azijn. Je kunt eventueel een paar druppels etherische olie toevoegen aan het watermengsel voor een frisse geur.

Schud alles door elkaar in de flacon. Je allesreiniger is direct klaar voor gebruik.

2: DIY allesreiniger van marseillezeep

Zelf badkamerreiniger maken? Gebruik dan dit recept voor een allesreiniger met marseillezeep. Je hebt het volgende nodig:

 • 40 g marseillezeep
 • 2,5 l water
 • Soda

Andere benodigdheden zijn:

 • Emmertje of bakje
 • Lege fles
 • Trechter
 • Rasp

Rasp de marseillezeep en kook dit vervolgens in een pan met 2,5 liter water. Zorg ervoor dat alle zeep opgelost is en laat het vervolgens nog vijf tot tien minuten doorkoken. Voeg er vervolgens drie eetlepels soda aan toe zodat het schoonmaakmiddel iets sterker wordt. Laat het mengel een nachtje staan in de pan. De volgende dag kun je het mengel in een bakje gieten. Omdat het een aardig dik mengsel wordt, is het erg lastig om deze in een fles met een dunne hals te gieten.

Tijdens de schoonmaak kun je een beetje van jouw zelfgemaakte allesreiniger laten oplossen in een emmer heet water. Zo maak je hier gemakkelijk een sopje van.

De voordelen van zelfgemaakt schoonmaakmiddel

Met slechts een paar ingrediënten kun je jouw complete schoonmaakkast verduurzamen. Bovendien is zelf schoonmaakmiddel maken een stuk goedkoper dan reinigers in de supermarkt kopen. Je kunt met bovenstaande middelen veel meer schoonmaakmiddel maken dan die ene verpakking uit de supermarkt. Wij zien dus alleen maar voordelen van DIY schoonmaakmiddel!

Meer slimme schoonmaaktips? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Met die tips houd jij elke dag meer tijd over voor jezelf!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Ontvang de beste tips en meer.