Zelf zeep en handzeep maken met dit onfeilbare stappenplan

Hoe maak je zeep? Zelf zeep maken doe je in een handomdraai met onze tips. Lees snel verder!

Hoe maak je zeep?

Steeds meer mensen gaan zelf zeep maken. Sommigen doen dit omdat ze zelf in de hand willen hebben wat ze op hun huid smeren, anderen doen het om geld te besparen en weer anderen willen minder chemische producten gebruiken om het milieu te ontlasten. Wil jij ook weten hoe je zelf zeep kunt maken? Lees in onze blog hoe je dit kunt doen met natuurlijke ingrediënten en hoe je zelf je eigen handzeep kunt creëren.

Tips vooraf

Voordat je begint met zeep maken moet je deze dingen weten:

 • Zeep maken is een scheikundig proces, dus behandel het ook zo. Gebruik een veiligheidsbril, draag handschoenen en lange mouwen en maak de zeep in een goed geventileerde ruimte.
 • Gebruik nooit aluminium pannen, schalen of lepels als je zelf zeep maakt. Dit gaat een scheikundige reactie aan met het natronloog in de zeep.
 • Zet voordat je begint alle ingrediënten klaar, zodat alles binnen handbereik staat.
 • Weeg alle ingrediënten precies af: het recept voor zelf zeep maken luistert nauw.

Zeep maken: ingrediënten

Zelf zeep maken kan snel als je het zogeheten Hot Process volgt. Hiermee heb je binnen een paar uur je eigen zeep in handen. Dit heb je allemaal nodig:

 • 64 g NatriumHydroxide (NaOH). Dit wordt vaak ook gebruikt als gootsteenontstopper. Koop het bij de drogist.
 • 500 g olie. Kies zelf de samenstelling: je kan voor 100% olijfolie gaan, of 250 g kokosolie met 250 g olijfolie.
 • 178 g koud water;
 • Weegschaal;
 • 2 pannen met dikke bodem (geen aluminium);
 • Lepel (geen aluminium);
 • Thermometer;
 • Staafmixer;
 • Bakvorm (of andere mal).

Zeep maken recept

Volg dit stappenplan op om zelf zeep te maken:

 1. Doe het koude water in een kom en schep hier voorzichtig de NatriumHydroxide-korrels doorheen. Zo maak je een mengsel dat natronloog heet.
 2. Roer de natronloog goed door. De korrels moeten helemaal opgelost zijn.
 3. De natronloog zal een scheikunde reactie doorlopen, waardoor het heet wordt. Laat de oplossing afkoelen tot 50°C.
 4. Verhit langzaam de olie in een pan. Breng de olie ook naar een temperatuur van 50°C. Om de zeep te maken is het belangrijk dat de natronloog en de olie dezelfde temperatuur hebben.
 5. Haal de olie van het vuur en giet de natronloog langzaam, terwijl je roert, in het pannetje. Het mengsel zal troebel worden.
 6. Gebruik de staafmixer om de zeep te mengen en in beweging te houden. Na een kwartier wordt het zeepmengsel dik. Als je met een lepel een streep door het mengsel kunt trekken, dan weet je dat je de juiste dikte te pakken hebt.
 7. Doe heet water in een grotere pan en hang je pan met zeepmengsel hierboven. Verhit het water totdat het zeepmengsel een temperatuur van 80-90°C heeft. Laat het niet te heet worden om schuimen te voorkomen.
 8. Laat het mengsel 30 minuten tot een uur op deze temperatuur staan terwijl je het regelmatig doorroert. Het zeepmengsel zal van structuur veranderen: als alle zeep een vaseline-achtige structuur heeft, dan is de verzeping klaar.
 9. Haal de pannen van het vuur. Als je wilt, kun je nu snel eigen geurtjes, kruiden en kleuren toevoegen.
 10. Giet het zeepmengsel in de bakvorm of andere mal.
 11. Laat de zeep een paar uur afkoelen en uitharden.
 12. Haal de zeep uit de mal en snijd hem in stukken.

Je zelfgemaakte zeep is klaar en gereed voor gebruik! De zeep kan wat grof van structuur zijn door het versnelde proces, dus je kan het gerust een rustiek zeepje noemen.

Zelf handzeep maken doe je zo

Wil je zelf handzeep maken? Hiervoor heb je eerst een stuk zeep nodig. Gebruik je zelfgemaakte zeep, of koop een stukje in de winkel. Rasp 40 gram zeep fijn. Zet 1 liter water op het vuur en breng het aan de kook. Roer de geraspte zeep hier doorheen, laat het oplossen en zet het vuur vervolgens uit. Doe de deksel op de pan, laat het geheel 8 uur afkoelen en klaar is je handzeep! Roer het mengsel eventueel nog goed door met een garde om klontjes te laten oplossen. Doe het mengsel in een zeeppompje en bewaar de rest. Zelf handzeep maken is dus enorm makkelijk!

Je weet nu hoe je zelf zeep maakt met natuurlijke ingrediënten. Lees ook onze andere blogs over schoonmaakmiddelen zelf maken. En check ook eens ons gratis e-book “101 schoonmaaktips”! Dit boek staat vol met handige schoonmaakhacks die jouw schoonmaakronde zo leuk mogelijk maken.