diy wasmiddel

Zelf wasmiddel maken

Wist jij dat je zelf reinigers voor allerlei huishoudelijke taken kunt maken en dat dit helemaal niet ingewikkeld of duur is? De vorige blogs gingen over DIY allesreiniger, zelf toiletreiniger maken en zelfgemaakt kalkreiniger. In dit blog leren we jou hoe jij jouw eigen wasmiddel kunt maken. Zelf wasmiddel maken doe je in een paar stappen, dus lees snel verder!

DIY wasmiddel voor wit én bont

Om wasmiddel zelf te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 2,5 liter water;
  • 40 gram natuurlijke zeep (marseillezeep bijvoorbeeld);
  • Etherische olie naar keuze;
  • 40 gram baking soda voor wasmiddel voor de witte was.

Als je de ingrediënten hebt gekocht en klaar hebt liggen, kun je beginnen met jouw zelfgemaakte wasmiddel. Kook allereerst het water in een pan. Zodra het water kookt, rasp je de zeep er door. Blijf roeren tot het een egaal mengsel is. Voor DIY wasmiddel voor de witte was is het nu tijd om baking soda toe te voegen en op te laten lossen. Als je DIY wasmiddel voor de bonte was maakt, kun je deze stap overslaan. Je kunt nu eventueel etherische olie naar keuze toevoegen om jouw lievelingsgeur aan het wasmiddel mee te geven. Het meeste werk zit er nu op, je kunt het wasmiddel laten afkoelen tot het stijf wordt. Dit klop je los met een staafmixer, zodat je het mengsel in een fles kunt gieten. Jouw zelfgemaakte wasmiddel is nu klaar voor gebruik!

De voordelen van wasmiddel zelf maken

DIY wasmiddel is eigenlijk veel handiger dan wasmiddel uit de supermarkt. Door zelf wasmiddel te maken, weet je precies wat er in zit. Bij regulier wasmiddel zijn vaak ingrediënten toegevoegd die je niet kent of waarvan je niet weet waar ze goed voor zijn. Een ander voordeel van wasmiddel zelf maken is het feit dat DIY wasmiddel in verhouding veel goedkoper is dan wasmiddel uit de supermarkt. De eerste keer dat je de ingrediënten aanschaft, ben je waarschijnlijk iets meer geld kwijt dan voor een fles wasmiddel. Daarna ben je echter al snel goedkoper uit, omdat je met de ingrediënten veel meer kunt maken dan die ene fles uit de supermarkt.

Met dit DIY wasmiddel wil je natuurlijk zo snel mogelijk de bodem van de wasmand in zicht hebben. Dit gaat het makkelijkst wanneer je eens de handige tips en tricks uit ons gratis e-book over wassen en strijken leest. Download hem gratis!

Ook interessant